Veliki met?

Aktualno, Novosti

V začetku prihodnjega leta bodo imeli zapriseženi alfisti znova razlog za veselje. Na trg namreč prihaja nova Alfina športnica, ki v skladu s svojo bogato tradicijo obljublja tiste prave užitke v vožnji, ki so legendarnim…

V začetku prihodnjega leta bodo imeli zapriseženi alfisti znova razlog za veselje. Na trg namreč prihaja nova Alfina športnica, ki v skladu s svojo bogato tradicijo obljublja tiste prave užitke v vožnji, ki so legendarnim italijanskim lepoticam zagotovili nesmrtnost. Za vznemirljivo in nezamenljivo obliko je tudi tokrat poskrbel Bertone.

Karoserijsko krojaštvo kot v starih časih

 

Nekaj oblikovnih značilnosti je povzetih po drugih aktualnih alfah, kot na primer značilna trikotna maska motorja, vendar alfa GT večinoma deluje samosvoje, sodobno, predvsem pa zelo agresivno. še zdaleč ne gre za majhen avtomobil, po dolžini namreč meri 4,48 m, v širino 1,76, še najmanj pa seveda v višino, kjer ji namerimo le 1,37 m. Kompaktni izgled poudarja visoka bočna linija, majhne steklene površine ter visok zadnji del z značilnimi in zelo elegantnimi zadnjimi lučmi. Zaradi rdeče barve in razpotegnjene oblike jih zlahka prepoznamo kot alfine.

Z alfo GT športno in udobno

 

Pri razvoju alfe GT so strmeli predvsem k čistokrvnemu kupeju, ki hkrati ponuja odlične vozne zmogljivosti, poleg tega pa nudi tudi nekaj limuzinskega udobja in uporabnosti. Največ prvega bosta najbrž zaradi strmo padajoče strehe deležna predsvem sprednja potnika, daljšim vožnjam in obilnejši založenosti s prtljago pa je namenjen 320-litrski prtljažnik, ki ob zlaganju zadnje klopi naraste na 905 litrov. Pri alfi že v osnovni opremi obljubljajo dobrote, kot so dvo-področna klimatska naprava, avtoradio s CD predvajalnikom, potovalni računalnik, tempomat in šest varnostnih blazin . Posebej za GT-ja so razvili tudi nove tekstilne obloge “Alfatex”, odvisno od stopnje motoriziranosti in opreme, pa za prestiž skrbi različno obarvano usnje.

Preverjeni bencinski in izpopolnjen dizelski agregat

 

Tehnično se novinka v veliki meri naslanja na model 156, kar ob upoštevanju zelo dobrih voznih lastnosti limuzine ni slabost,  nekaj sprememb je doživelo podvozje, ki so ga prilagodili športnemu karakterju. Motorna paleta ne bo razočarala, saj se razteza od 1.8-litrskega agregata TwinSpark s 140 KM, prek 2.0-litrskega JTS s 165 KM, tja do 3.2-litrskega šestvaljnika s 240 KM. Vse tri bencinske motorje poznamo še iz drugih modelov, izboljšan pa je dizelski agregat z 1.9 litra delovne prostornine, ki v alfi GT zmore 150 KM. Gre za izpopolnitev aktualnega Fiatovega predstavnika s tehnologijo vbrizga goriva po skupnem vodu. Moč motorjev se bo na prednji kolesni par prenašala prek šeststopenjskega ročnega menjalnika ali samodejnega selespeeda.

 

Ob vsem naštetem lahko torej že nestrpno pričakujemo iskrivo novinko, ki bo pri alfi zagotovo igrala pomembno vlogo. Ali ji bo z njo uspel veliki met, pa bo pokazal čas.