Hibridna tehnologija na pohodu

Aktualno

Doslej so serijske hibridne avtomobile ponujali le pri Toyoti in z njimi dosegli lepe prodajne uspehe. Tehnologija dobro napreduje in kmalu se nam obeta vse več predstavnikov v tem segmentu – kot druga prihaja na…

Doslej so serijske hibridne avtomobile ponujali le pri Toyoti in z njimi dosegli lepe prodajne uspehe. Tehnologija dobro napreduje in kmalu se nam obeta vse več predstavnikov v tem segmentu – kot druga prihaja na prizorišče Honda, ki bo prihodnje leto pričela s prodajo hibridnega civica. Kompaktno hondo poganjata bencinski in dizelski motor, poraba pa naj ne bi presegla petih litrov.

Odvisno od režima vožnje bencinskemu motorju z 1.4-litra prostornine in 83 KM pomaga električni, na ta način so dosegli za četrtino nižjo porabo, kot pri običajni različici 1.4i LS, kjer znaša 6.8 litra. Civic IMA tehta 61 kg več, kljub temu pa je približno enakao poskočna – do hitrosti 100 km/h pospeši v okroglih dvanajstih sekundah, merilnik hitrosti pa se ustavi pri 177 km/h. Honda civic IMA bo po prvih informacijah stala 21.900 evrov, kar je pribložno tisočaka manj kot konkurenčna toyota prius. V Nemčiji naj bi jih prihodnje leto prodali 200, večjih številk pa zaradi še vedno previsokih stroškov nakupa ne pričakujejo. Ob tem pri Hondi poudarjajo predvsem dejstvo, da se mora širša javnost s hibridno tehnologijo šele seznaniti, šele kasneje pa bi večje proizvodne količine in padajoči stroški povzročili širšo uporabo.