S konkurenčno ceno nad tekmece

Aktualno

Volumenski modeli s Volkswagnovo značko na nosu bodo v prihodnje cenovno ugodnejši. Polo, golf in passat tako ne bodo več najdražji avtomobili v svojem segmentu, zato bodo lažje tekmovali s konkurenco predvsem iz Francije in…

Volumenski modeli s Volkswagnovo značko na nosu bodo v prihodnje cenovno ugodnejši. Polo, golf in passat tako ne bodo več najdražji avtomobili v svojem segmentu, zato bodo lažje tekmovali s konkurenco predvsem iz Francije in Azije, poroča Automotive News Europe. Pri Volkswagnu namreč beležijo upad prodaje avtomobilov, kar gre tudi na rovaš visokih cen, ki jih je v devetdesetih letih v okviru prizadevanj za vstop v premium segment zagovarjal takratni predsednik koncerna Ferdinand Piech.

V okviru prizadevanj bo na primer v Braziliji izdelan fox cenejši, kot je bil doslej lupo, novi passat, ki bo predstavljen marca v Ženevi, pa bo na voljo tudi s skopejšo opremo z jeklenimi platišči. Industrijski analitiki začrtano pot odobravajo, hkrati pa svarijo pred nevarnostjo, da bi prišlo še do večjega kanibalizma med znamkami znotraj koncerna kot doslej, ne gre namreč pozabiti, da je v paleti skupaj več kot petdeset različnih modelov. Nižje cene avtomobilov znamke VW pa bi znale neleteti še na eno težavo. V novega golfa so vgrajeni nekateri deli, kot je na primer zadnja prostorska prema, ki ima v primerjavi s tistima pri oplu astri ali fordu focusu višjo stroškovno ceno.

Podobno strategijo cenejših avtomobilov naj bi ubrali tudi pri Smartu, ki od rojstva znamke leta 1999 še ni posloval pozitivno. Letošnja izguba naj bi po nekaterih napovedih znašala od 400 do 500 milijonov evrov, poroča Just-Auto. 


Sorodne vsebine