Obeta se nov prevzem

Aktualno

Britanska avtomobilska industrija je znova na prepihu. Za zadnje samostojno avtomobilsko podjetje na otoku MG Rover Group naj bi se zanimali Kitajci, točneje koncern Shanghai Automotive Industry (SAIC), ki obljublja 1.5 milijarde evrov težak vložek,…

Britanska avtomobilska industrija je znova na prepihu. Za zadnje samostojno avtomobilsko podjetje na otoku MG Rover Group naj bi se zanimali Kitajci, točneje koncern Shanghai Automotive Industry (SAIC), ki obljublja 1.5 milijarde evrov težak vložek, kar bi v lastniški strukturi predstavljalo približno 70-odstotni delež. Novico je v soboto v Birminghamu potrdil Stewart McKee iz Roverja.

Da bi dejansko prišlo do poroke med Kitajci in Angleži, mora svoje soglasje dati še kitajska vlada, kar naj bi se predvidoma zgodilo v prihodnjem letu. Kaj bi to pomenilo za domače tovarne na otoku in njihove zaposlene, je stvar ugibanj, vendar je jasno, da bi del proizvodnih zmogljivosti zagotovo romalo na Kitajsko, ki ima v primerjavi z Evropo skrajno poceni delovno silo. Kitajski »blagoslov« z nestrpnostjo pričakujejo pri sedanjem Roverjevem lastniku Phoenix Venture Holdings. Njegov predsednik John Towers se v primeru prevzema nadeja precejšnjega povečanja proizvodnje, v Birminghamu in Šanghaju naj bi izdelali okoli milijon avtomobilov na leto.