Hyundai i30 Wagon 1.6 CRDi Comfort

Hyundai, Testi

Hyundai i30 v svoji karavanski obliki ni avtomobil, ki bi bil ustvarjen, da bi se za njem ozirala mladina in da bi postal hit. Umeščen je v razred, kjer kraljuje Golf in mu konkurira cela flota evropskih proizvajalcev.

Hyundai i30 v svoji karavanski obliki ni avtomobil, ki bi bil ustvarjen, da bi se za njim ozirala mladina in da bi postal hit. Umeščen je v razred kjer kraljuje Golf in mu konkurira cela flota evropskih proizvajalcev. Sebi največjo konkurenco pa ima gotovo v sestrskem modelu Kia Cee’d. Kombi-limuzino je spoznaval že Iztok, moja naloga je spoznati prednosti, ki jih prinaša karavanska različica. 

Časi, ko je bilo aktivno preživljanje časa povezano s karavani so mimo. Danes so avtomobilske znamke izumile enoprostorce, športne terence in na koncu še male športne terence. Ljubitelji karavanov pa vas bodo vseeno pogosto prepričevali, da ko imaš enkrat karavana ne greš nazaj na limuzino. “Še hladilnik iz trgovine lahko pripeljem do doma”, me kolega pogostokrat nagovarja v prepričevanju, da je to prava izbira avtomobila. “In še na morje lahko odpeljem karkoli si želim.” Debata se običajno ne konča, saj imava vsak svojo paleto argumentov za in proti. V test sem šel tako z veliko mero navdušenja in sem se povsem prepustil, da me karavan zapelje z vsemi svojimi čari. 

i30 i30-2

Oblikovno je o Hyundaiu i30 že veliko napisal Iztok v testu kombilimuzinske različice. Sprednji del z LED dnevnimi lučmi izgleda simpatično in privablja poglede. Drugače je avtomobil precej klasično oblikovan. Zadnji del pa je eno večjih presenečenj. I30 namreč izgleda skoraj identično kot Ford Focus v svoji karavanski različici. Na cesti se namreč avtomobila povsem enostavno zamenjata. To lahko štejete Hyundaiu v plus ali pa označite kot tipično korejsko kopijo. Kljub ne ravno avtohtonemu izgledu izgleda dobro. Avtomobil je oblikovan povsem evropsko in s predhodniki z izjemo znaka na pokrovu motorja nima veliko skupnega. 

Hyundai i30 (levo) ali Ford Focus (desno)? Na prvi pogled bo treba biti kar pozoren.

Hyundai i30 (levo) ali Ford Focus (desno)? Na prvi pogled bo treba biti kar pozoren.

Notranjost bolj jasno nakazuje gene proizvajalca. Instrumenti se z razliko od Kie (avtomobil je izdelan na skupni platformi) svetijo v modri barvi, kar sovpada z barvo logotipa znamke. Izbrani materiali so v primerjavi s predhodniki boljši in vidi se, da Korejci želijo odvzeti kupce nemškim konkurentom. Radijski sprejemnik ima možnost povezovanja s telefonom, predvaja vse sodobne audio formate, zvočniki pa so za povprečna ušesa dovolj dobri. Sedeži so primerljivi s konkurenco v tem razredu, tkanina je celo boljša kot to poznamo pri francoskih tekmecih. Tako se bo kakšen madež verjetno dosti enostavno spravil z zadnjih sedežev, ker pričakujemo otroke. Moteč element predstavlja edino ročni pomik zadnjih stekel, ki bi leta 2013 pri osnovni ceni 17 evrov pričakovali. 

Prtljažni prostor je velik adut i30

Prtljažni prostor je velik adut i30

Prtljažni prostor je velik in ima dvojno dno. Osnovna prostornina znaša 528 litrov, s podiranjem sedežev dosežemo skoraj ravno dno in imamo 1642 litrov prostornine. S temi podatki se spušča i30 v resen boj z evropskimi tekmeci, ki mu na tem področju ne sledijo. Dvojno dno je polno predalčkov in prostora, kjer lahko spravimo malenkosti. Bi pa lahko namenili tudi kakšne mrežice ali predale v zgornji del prtljažnika. Je pa avtomobil brez roba na spodnjem delu, tako boste hladilnik enostavno naložili skozi vrata prtljažnega prostora. 

Dizelski motor je najšibkejši v ponudbi. Povezan je s šeststopenjskim menjalnikom. Pri menjalniku moramo grajati prestavno ročico, ki ni fiksna ampak se prosto premika in daje neprijeten občutek. Od motorja ne smemo pričakovati preveč. Njegova glavna naloga je čim varčnejša vožnja in moč ter navor prepuščata zahtevnejšim motorjem v ponudbi. Motor ima 82 kW moči in največji navor 260Nm. Obljublja porabo okrog 5 litrov in na testu lahko rečem, da smo imeli bližje šestim kot petim. Je pa res, da nismo vozili samo po odprtih cestah ampak smo se predali užitkom mestnega središča. Podvozje je morda točka, ker je še najbolj vidna skupna točka s predhodniki in ni ravno v vrhu razreda. 

Prestavna ročica še vedno ni fiksna

Prestavna ročica še vedno ni fiksna

Cenovno je Hyundai napredoval podobno kot pri materialih. Nekoč so bili to “poceni vzhodnjaki”, ki so za malo denarja ponudili preverjeno in robustno tehniko. Varnost je področje, kjer je Hyundai naredil velik napredek. Že osnovni paket opreme namreč ponuja šest zračnih blazin in zaves in sistem ESP. Od moderne opreme ima i30 še potovalni računalnik, že znan Hyundaiev sistem prilagoditev trdote volana glede na izbran profil vožnje, upravljanje radia na volanskem obroču in dnevne LED luči. Vse to in s samo sprednjimi električno pomičnimi stekli in tempomatom stane 17.740 evrov. Dejstvo je, da Hyundai i30 ni več Pony ampak evropski avtomobil z evropsko ceno in Hyundai znakom. Če želite voziti karavana ali raje limuzino pa je odvisno od posameznika, kajti čari karavana name niso vplivali. Morda premalokrat nakupujem nov hladilnik.

Že osnovni opremski paket Life (skupaj so štirje – Life, Comfort, Style in Premium) pa ponuja šest zračnih blazin in zaves, klimo, ESP, potovalni računalnik in merilnik zunanje temperature, prilagoditev trdote volana glede na režim vožnje, upravljanje radia na volanskem obroču, zunanjost pa med drugim zadnji spojler in dnevne LED-luči.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Hyundai i30 Wagon 1.6 CRDi Comfort si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______ 
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.6 CRDi (82 kW/110 KM, 260 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 5,3 / 4,0 / 4,5 l (CO2: 117 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 193 km/h / 10,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4485 / 1780 / 1495 mm
Medosna razdalja: 2650 mm
Teža: 1542 kg
Posoda za gorivo: 53 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 528 – 1642 l

Osnovna cena (1.4 Travel Edition): 14.590 EUR
Osnovna cena testnega modela: 17.090 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 17.740 EUR
(dodatna oprema: 350 EUR – metalna barva, 200 EUR – sistem za prednastavitev hitrosti z omejevalnikom hitrosti, 100 EUR – prevoz in priprava vozila)