10 let dizelskih motorjev MINI

Aktualno, Zanimivosti

En človek, en motor in zelo veliko obletnic: pred 120 leti je Rudolf Diesel začel razvijati motor s samovžigom goriva zaradi predhodnega stiskanja (kompresije) zraka, ki je kmalu dobil ime po svojem snovalcu.

En človek, en motor in zelo veliko obletnic: pred 120 leti je Rudolf Diesel začel razvijati motor s samovžigom goriva zaradi predhodnega stiskanja (kompresije) zraka, ki je kmalu dobil ime po svojem snovalcu.

Prvi prototip je opravil testno vožnjo avgusta istega leta. Prva tovarna dizelskih motorjev je bila ustanovljena pred 115 leti. Motor, ki ga je razvil Diesel je bil prvič vgrajen v ladje pred 110 leti, pred 90 leti pa je na ceste speljal prvi dizelski tovornjak. MINI je bil prvič opremljen z dizelskim motorjem pred 10 leti. Vsaka izmed teh obletnic je sama po sebi razlog za proslavitev kvalitet dizelskega motorja – in poklon njegovemu izumitelju, ki je preminil pred 100 leti.

Maksimalna učinkovitost je bila gonilna sila, ki je navdahnila Rudolfa Diesla, da je razvil ta nov motor. Motor je bil osnovan na principu segrevanja zraka v zgorevalni komori s pomočjo kompresije, dokler se gorivo ni vžgalo in sprostilo velike količine energije. Zato ima dizelski motor tako visoko stopnjo učinkovitosti. Dejstvo, da ta princip prav tako ponuja značilno MINI zabavo v vožnji, je bilo prvič vidno poleti 2003, ko je na trg stopil MINI One D kot prvi dizelski model britanske premium blagovne znamke. 1,4-litrski, povsem aluminijast turbinsko polnjen dizelski motor z neposrednim vbrizgavanjem dizelskega goriva preko skupnega voda je ponudil moč 55 kW/75 KM. Združeval je značilni go-kart občutek MINI in povprečno porabo  po evropskem testnem krogu 4,8 litra na 100 kilometrov.

A to je bil šele začetek kariere dizelskega motorja pri MINI. Dve leti kasneje je bila moč MINI One D povečana na 65 kW/88 KM in čeprav se je zmogljivost modela povečala, so vrednosti porabe goriva ostale nespremenjene. Leto 2007 je bilo priča naslednji stopnji razvoja: avtomobilski salon v Ženevi je bil prizorišče svetovne premiere MINI Cooper D. V tem modelu je novi 1,6-litrski turbinsko polnjen dizelski motor sedaj ponudil 80 kW/110 KM. Poraba goriva je bila pri tem modelu znova zmanjšana navkljub 25-odstotnem povečanju izhodne moči, medtem ko je 4,4 litra na 100 kilometrov zopet postavilo MINI na prvo mesto v smislu učinkovitosti.

A princip MINIMALISM še ni rekel zadnje. Aktualni dizelski modeli MINI so opremljeni z dodatno izpopolnjeno tehnologijo vbrizgavanja, turbinskimi polnilniki s spremenljivo geometrijo turbine, funkcijo Auto Start-Stop, indikatorjem za optimalno pretikanje prestav, regeneracijo zavorne energije, delovanjem pomožnih pogonskih sklopov na zahtevo, električnim volanskim servoojačevalnikom in najsodobnejšo tehnologijo čiščenja izpušnih plinov. Rezultat: 120 let po izumu Rudolfa Diesla motor v MINI Cooper D ponudi impresivno največjo moč 82 kW/112 KM, največji navor 270 Newton metrov pri 1.750 vrt/min, porabo goriva po evropskem testnem krogu 3,8 litra na 100 kilometrov in emisije CO2 99 gramov na kilometer.

Dizelska tehnologija MINI se je stalno izboljševala, ob tem pa se je povečalo število različic, ki so delovale na tem principu.

Dizelska tehnologija MINI se je stalno izboljševala, ob tem pa se je povečalo število različic, ki so delovale na tem principu.

Trenutno MINI ponuja tri dizelske motorje. Njihovi skupni zasnovni elementi odražajo izjemen strokovni razvoj BMW Group na področju tehnologije motorjev. Aluminijast okrov ročične gredi, turbinski polnilnik s spremenljivo geometrijo turbine, sistem neposrednega vbrizgavanja dizelskega goriva preko skupnega voda z elektromagnetnimi injektorji in zmogljiv sistem krmiljenja motorja so usmerjeni k zagotavljanju stopnje učinkovitosti, ki impresivno potrjuje vizijo Rudolfa Diesla o »idealnem toplotnem motorju«.

Najnovejšo generacijo MINI One D poganja 1,6-litrski motor, ki razvije 66 kW/90 KM in največji navor 215 Newton metrov, ki je na voljo pri 1.750 vrt/min. Poraba goriva in emisije CO2 so enake kot pri 82 kW/112 KM MINI Cooper D. Osnovna dizelska različica, ki prenaša svojo moč preko 6-stopenjskega ročnega menjalnika, je prav tako na voljo za modela MINI Clubman in MINI Countryman. Za MINI Cooper D je v sklopu dodatne opreme na voljo tudi možnost 6-stopenjskega avtomatskega menjalnika, ki je povezan z 2,0-litrsko različico štirivaljnega motorja v obeh modelnih variantah. Izbira med dvema različicama motorjev velja za MINI, MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Countryman in MINI Paceman.

Zadnji in najintenzivnejši način doživljanja vlečne sile in učinkovitosti, tipične za dizelski motor, ponuja MINI Cooper SD. Prav tako z 2,0-litrsko delovno prostornino, ta štirivaljna pogonska enota ustvari največjo moč 105 kW/143 KM in ponudi največji navor 305 Newton metrov med 1.750 in 2.700 vrt/min. Ta motor pa ob vrhunski zmogljivosti krasi tudi izjemna varčnost. MINI Cooper SD se požene iz mesta do 100 km/h v zgolj 8,1 sekunde in doseže največjo hitrost 215 km/h. Povprečna poraba goriva po evropskem testnem krogu pa znaša 4,3 litra na 100 kilometrov ob vrednosti emisij CO2 114 gramov na kilometer.

Najzmogljivejši dizel v portfelju motorjev MINI je na voljo za vseh sedem modelov – MINI, MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Coupé, MINI Roadster, MINI Countryman in MINI Paceman. V vsakem je pogonska enota osnovno povezana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali pa v sklopu dodatne opreme ponuja možnost izbire 6-stopenjskega avtomatskega menjalnika. Moč se v sklopu dodatne opreme lahko prenaša tudi na vsa štiri kolesa s pomočjo sistema štirikolesnega pogona ALL4 v MINI Cooper SD Countryman in MINI Cooper SD Paceman.

S širjenjem različic stalno narašča tudi priljubljenost dizelskih motorjev v modelih MINI. Čeprav je prodaja tega tipa motorja osredotočena predvsem na Evropo, je skoraj enega od štirih prodanih vozil MINI v 2012 poganjal dizelski motor.