Žagar z 2. mestom v finale, Voldrih ne

Motociklizem, Spidvej, Šport

Italijanski Lonigo je podobno kot v lanski sezoni tudi letos gostil polfinalno dirko kvalifikacij svetovnega prvenstva posameznikov v spidveju za vstop v Speedway Grand Prix serijo v sezoni 2014.

Italijanski Lonigo je podobno kot v lanski sezoni tudi letos gostil polfinalno dirko kvalifikacij svetovnega prvenstva posameznikov v spidveju za vstop v Speedway Grand Prix serijo v sezoni 2014.

Med vozniki iz desetih držav, ki so se borili za eno od sedmih mest, ki vodijo v zaključno, t.i. “GP Challenge”dirko, sta bila letos tudi najboljša voznika AMTK Ljubljana, Matej Žagar in Matic Voldrih. Slednji se je v Lonigo uvrstil po uspešnem nastopu na kvalifikacijski dirki v madžarskem Debrecenu, Žagar pa kot zmagovalec prvega kroga kvalifikacij v nemškem Abensbergu.

zagar italija sgp 2013

30-letni Žagar je bil kot edini clan letošnje SGP serije na papirju tudi glavni favorit te dirke, a se je na koncu s prav tako izvrstnim drugim mestom zagotovo zadovoljen z izpolnjenim ciljem vrnil domov. Zmaga in tretje mesto sta šla tokrat na Dansko. Najviše je posegel Hans Andersen, na najnižjo stopničko pa je stopil Michael Jepsen Jensen. Voldrih je vozil pogumno, v štirih nastopih, ko je pripeljal skozi cilj pa zbral vso paleto možnih uvrstitev. Tudi zmago. Če v eni od voženj ne bi bil nekoliko po krivem diskvalificiran, kot povzročitelj kontroverznega padca, bi lahko posegel še vise, tako pa se je na koncu v hudi konkurenci zadovoljil z enajstim mestom in zbranimi šestimi točkami. V GP challenge, za mnoge vrhunec vsakoletne sezone, se jih je iz te dirke uvrstilo osem.

Lani smo v tej dirki uživali v hrvaškem Goričanu, Žagar pa si jo bo zapomnil po izvrstnem drugem mestu in ponovni uvrstitvi v SGP serijo. Letos pa se bo za nove tri vstopnice v elitni petnajsterici, ki se vsako leto bori za naslov svetovnega prvaka, spopadel 24. avgusta v angleškem Poolu, na ovalu, ki ga tudi dobro pozna. 30 letni Črnovaščan tako nadaljuje začrtano nalogo, saj si pušča odprte možnosti, za nadaljevanje med SGP vozniki tudi v primeru, če se mu tam letos ne bi uspelo uvrstiti med prvo osmerico, ki ima zagotovljeno dirkanje na najvišjem nivoju tudi za naprej.

“To je bila dirka startnih pozicij, saj smo takoj videli, da imajo notranji položaji izjemno prednost, tudi zmagovalec jo je imel in v nasprotju z mojimi tršimi zunanjimi, mu je bilo zagotovo lažje,” je po dirki povedal Žagar in dodal: “Seveda bi bil precej bolj zadovoljen z zmago, a osnovni cilj je izpolnjen, uvrstil sem se v GP Challenge, za katerega pa hkrati upam, da ga ne bom potreboval, a varovalka je zaenkrat še na razpolago in to je dobro.”  Še vedno pa Žagar ni končal agonije okrog motorjev, ki še ne delujejo kot bi si želel: “Osebno sem v super formi, a z mojim nemškim pripravljalcem motorjev trenutno nisem zadovoljen kot bi si želel, zato je to moja glavna okupacija, za katero upam, da jo bom rešil vsaj do naslednje dirke za VN, ki bo čez en teden v Kopenhagnu.”

Žagarja in Voldriha bomo ponovno videli na delu že ta torek, ko bosta na državni praznik skupaj z najboljšimi vozniki Slovenije in Hrvaške ob 18. uri v Krškem nastopila na finalni dirki letošnjega državnega prvenstva posameznikov. Žagarju se nasmiha že dvanajsti zaporedni naslov najboljšega na sončni strani Alp, ogrozi ga lahko v res slabem scenariju zgolj Aleksander Čonda iz ST Lendava, Voldrih pa se bo za končno tretje mesto v tej sezoni še prav tako moral malo potruditi. 

Rezultati:

1. Hans Andersen (Dan) 13, 2. Matej Žagar (Slo) 12, 3. Michael Jepsen Jensen (Dan) 11+3, 4. Martin Smolinski (Nem) 11+2, 5. Vaclav Milik (Češ) 10, 6. Maciej Janowski (Pol) 10+3, 7. Troy Batchelor (Avs) 10+2, 8. Jurica Pavlic (Hrv) 10+1, 9. Krzysztof Buczkowski (Pol) 10+0, 10. Max Dilger (Nem) 7, 11. Matic Voldrih (Slo) 6,…