Honda s Civicom leta 2013 v WTCC

Avtomobilizem, Šport

Honda je objavila, da bosta Italijan Gabriele Tarquini in Portugalec Tiago Monteiro voznika njenega tovarniškega moštva za svetovno prvenstvo turnih avtomobilov WTCC (World Touring Car Championship) po pravilniku mednarodne avtomobilske zveze FIA.

Honda je objavila, da bosta Italijan Gabriele Tarquini in Portugalec Tiago Monteiro voznika njenega tovarniškega moštva za svetovno prvenstvo turnih avtomobilov WTCC (World Touring Car Championship) po pravilniku mednarodne avtomobilske zveze FIA.
 

Honda je že prej potrdila svoj vstop v WTCC od leta 2013 naprej z dvema avtomobiloma tovarniškega moštva Honda Racing Team JAS, ki ga vodi JAS Motorsport iz Milana, Hondin dolgoletni dirkalni partner.

083A4460-D0B5-11E1-8B99-281566B94067

J.A.S Motorsport trenutno razvija za WTCC evropski 5-vratni Civic, medtem ko je Hondina družba R&D po naročilu naredila popolnoma nov 1,6-litrski 4-valjni bencinski motor s turbinskim polnjenjem in neposrednim vbrizgom v svojem centru za raziskave in razvoj s sedežem v Tochigiju na Japonskem.

V okviru svojega razvojnega programa bo Honda vstopila v WTCC že to sezono z enim avtomobilom. Za volanom njenega “Civica WTCC” bo nekdanji voznik formule ena Tiago Monteiro, ki se bo udeležil treh dirk, najprej oktobra letos v Suzuki. Honda R&D in Mugen bosta moštvu zagotavljala podporo na dirkališču, ko se bo novi motor prvič predstavil na dirki.

S svojimi bogatimi tekmovalnimi izkušnjami bo Tarquini, zmagovalec prvenstva WTCC 2009, letos sodeloval s tovarniškim moštvom tudi pri razvoju avtomobila.

Oba voznika bosta nato tekmovala v celotnem prvenstvu WTCC prihodnje leto.

V zvezi s Hondino objavo je Hideo Sato, generalni direktor Honda Motorsport Division, povedal: “Zelo smo zadovoljni, da je Gabriele spet z nami, in veseli, da lahko v Hondini dirkalni družini prvič pozdravimo TiagaOba sta nekdanja voznika formule ena in vedno znova dokazujeta, da sodita v sam svetovni vrh voznikov turnih avtomobilov. Prepričani smo, da bosta oba prispevala k uspehu Honde Civic v prvenstvu WTCC. Posebej bi se rad zahvalil zvezi FIA in Eurosport Events, ki imata oba velike zasluge za to, da lahko že letos vstopamo v WTCC.

Gabriele Tarquini je svojo dirkalno kariero začel v kartingu, kjer je postal italijanski in tudi svetovni prvak. Nato je za tri sezone prestopil v formulo 3000, potem pa v formulo ena in se udeležil  78 dirk za veliko nagrado ter sodeloval z moštvi, kot so Osella, Coloni, AGS, Fondmetal in Tyrrell.

Leta 1994 je nato Italijan uspešno presedlal na turne avtomobile. Že v svojem prvem poskusu je osvojil naslov na britanskem prvenstvu BTCC. Leta 1997 je začel svoje petletno sodelovanje s Hondo, najprej v BTCC za volanom Accorda. V letu 1998 se je preselil v Nemčijo, da bi pomagal Hondi pri naskoku na državni pokal STW, in se leta 2000 vrnil na BTCC. To prvo ‘Hondino obdobje’ se je končalo z letom 2001 in ga je zaznamovalo devet zmag na dirkah za evropsko prvenstvo turnih avtomobilov (European Touring Car Championship).

Od takrat Tarquini tekmuje v WTCC zveze FIA in je v sezoni 2009 osvojil prvenstvo z vozniškim naslovom v Seat Leonu in zmago na zadnji dirki v letu.

V istem letu, ko je Tarquini prvič pristopil k Hondi (1997), je Tiago Monteiro prvič nastopil v francoskem pokalu Porsche Carrera. Po krajšem obdobju v francoski formuli 3 in prvenstvu GT je leta 2002 prestopil v formulo 3000 in nato leta 2003 v serijo American Champ Car.

Nato se je kmalu prebil v formulo eno in vozil za moštva Jordan Grand Prix, Midland F1 in Spyker F1. Leta 2005 je na veliki nagradi Združenih držav osvojil stopničke (3. mesto) in nato še isto leto kot novinec potolkel rekord z najvišjim številom uspešno končanih dirk v sezoni (18) – rekord, ki ga drži še danes.

Monteiro je presedlal na WTCC zveze FIA v letu 2007, kjer odtlej tekmuje na najvišji ravni. 

J.A.S. Motorsport

J.A.S. Motorsport je proizvajalec dirkalnih avtomobilov in dirkalno moštvo, ustanovljeno leta 1995 za tekmovanje predvsem na dirkah turnih avtomobilov. Leta 1997 je kot tovarniško moštvo postalo Hondin partner v obdobju Super Touring Car (STW, Nemčija) v letih 1998 in 1999 ter BTCC (VB) v letu 2000, od leta 2001 pa skrbi za tehnično podporo moštva Honda Racing v imenu Honda Motor Europe. Sedež J.A.S in tovarna v Milanu obsegata površino 2500 m2. Predsednik J.A.S Motorsport je Maurizio Ambrogetti, izvršni direktor in vodja moštva pa Alessandro Mariani.

Mugen

Mugen je blagovna znamka družbe M-TEC Co., Ltd. s sedežem v Saitami na Japonskem, katere glavne dejavnosti v avtomobilskem športu so: projektiranje, razvoj, proizvodnja in trženje dirkalnih motorjev, delov in sklopov za avtomobile Honda in tehnične storitve na dirkališču. M-TEC ima odvisne družbe v Združenih državah (MUGEN America Inc.) in Evropi (MUGEN EURO Co., Limited (VB).

WTCC

– WTCC je svetovno prvenstvo turnih avtomobilov po pravilniku FIA.
– Tehnične zahteve za vozila natančno urejajo predpisi za kategorijo Super 2000 zveze FIA.
– Vsa tekmovalna vozila na tem prvenstvu so narejena na osnovi avtomobilov serijske proizvodnje z več kot 4 sedeži.
– Prvenstvo je omejeno na avtomobile z 1,6-litrskim bencinskim motorjem s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgom.
– Dolžina vsake dirke se giblje med 50 in 60 km.
– Kompletna dirkalna sezona obsega 12 tekmovalnih vikendov (po dve dirki ob koncu tedna).