GTI med kabrioleti – VW Golf

Aktualno, Novosti

Točno pred enim letom je Volkswagen na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil novega Golfa Cabrioleta. Zdaj na istem kra­ju in ob istem času sledi svetovna premiera najzmogljivejše različice te prodajne uspešnice.

Točno pred enim letom je Volkswagen na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil novega Golfa Cabrioleta.
 

Zdaj na istem kra­ju in ob istem času sledi svetovna premiera najzmogljivejše različice te prodajne uspešnice: prvi GTI Cabriolet v zgodovini Golfa!

Motor GTI z močjo 155 kW (210 KM) povzdiguje ta odprti štirisedežnik v najmočnejšega Golfa Cabrioleta vseh časov. Prvi primerki Golfa GTI Cabrioleta naj bi v prodajne salone zapeljali ravno pred koledarskim začetkom poletja.

Serijski XDS, opcijski DSG

44381E6C-6524-11E1-BACC-B74F66B94067Kupci bodo lahko že takoj na začetku izbirali med izvedbo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in takšno s 6-stopenjskim menjalnikom DSG. V obeh primerih se moč bencinskega turbomotorja z direktnim vbriz­gavanjem goriva prenaša na sprednji kolesni par. Maksimalni navor 280 Nm je na voljo že od 1.700 vrt./min in potem ostane konstanten do 5.300 vrt./min – krivulja navora torej v bistvu sploh ni krivulja. Za suveren prenos moči na cesto v GTI Cabrioletu poleg elektronskih zapor diferencialov (EDS) sistema ESP skrbi še zlasti serijska prečna zapora diferenciala XDS. Celo pri polnem pospeševanju iz ovinkov zapora XDS, ki je prav tako integrirana v sistem ESP, skrbi za optimalen oprijem in maksimalno stabilnost pri vožnji.

Golf GTI Cabriolet – ne glede na vrsto menjalnika – od nič do 100 km/h pospeši v 7,3 sekunde. Najvišja hitrost Cabrioleta pri vožnji z zaprto streho znaša 237 km/h (DSG: 235 km/h). Ob tem pa znašata povprečna poraba goriva samo 7,6 l/100 km, izpušna emisija pa 177 g CO2/km (DSG: 7,7 l/100 km in 180 g CO2/km). Najbolj pomembno pri GTI-izvedbi Cabrioleta pa je dejstvo, da je 2,0-litrski štiriventilni štirivaljnik zaradi visoke krivulje navora idealen za daljše vožnje. Visoka prestava, nizki vrtljaji – pa vendar Golf GTI Cabriolet pri pospeševanju potegne zelo dinamično.

Zunanje GTI-značilnosti

Cabrioletova zunanjost ima tipične lastnosti modelov GTI. Mednje denimo sodijo satasta mreža hladilnika z rdečo obrobo zgoraj in spodaj ter napisom GTI, sprednji GTI-odbijač z velikimi odprtinami za zajemanje zraka (prav tako s satasto strukturo) in značilno navpično umeščene sprednje meglenke, nov difuzor na zadku ter kromirani izpušni cevi na levi in desni strani pod zadnjim odbijačem. Enako kot pri “vedno zaprtem” Golfu GTI sodijo v opremo GTI Cabrioleta tudi temno rdeče zadnje luči z LED-tehnologijo, LED-osvetlitev registrske tablice in razširitve stranskih pragov. Med klasične GTI-elemente štejejo tudi serijska 17-palčna aluminijasta platišča tipa Denver s petimi odprtinami; platišča so opremljena s pnevmatikami širine 225/45. Enak dizajn, vendar s svetlečo polirano površi­no in kontrastno črnimi notranjimi deli, imajo opcijska 18-palčna aluminijasta platišča za Golf GTI Cabriolet, ki so jih poimenovali Detroit (dimenzija pnevmatik: 225/40).

GTI-značilnosti v notranjosti

Notranjost Cabrioleta povsem sledi klasičnemu modelu (če izvzamemo večji naklon okvira vetrobranskega stekla in posebno zasnovo zadnje sedežne klopi). V serijsko opremo so tako vključeni športni sedeži, ki so kot nekoč oblečeni v klasično-športno-brezčasno kariraste tekstilne prevleke (Jacky). Opcijsko so na voljo usnjeni sedeži (Vienna). V sprednjih sedežih je integrirana ledvena opora, ki jo je možno uravnavati z ročico ob strani. Poleg tega ima GTI Cabriolet seveda vse tipične elemente GTI-opreme: pedale s kapicami iz krtačenega legiranega jekla, za GTI značilno prestavno ročico aluminijastega videza, usnjen volan z oprijemnimi vdolbinami in logotipom GTI, rdeče okrasne šive na vola­nu, manšeti prestavne ročice in usnjeni ročici ročne zavore, črno notranjo oblogo platnene strehe in prav tako črne obloge strešnih stebričkov. Vse to so namreč značilni elementi modelov GTI. Specifični pa so tudi dekorativni elementi Black Stripe v vratih in na armaturni plošči – gre za črne, visokosijajne aplikacije kovinskega videza. Na seznamu serijske opreme najdemo tudi avtomatsko klimatsko napravo (Climatronic), kromirane obrobe (npr. stikala za luči, regulatorjev za odpiranje oken, regulatorjev za nastavljanje ogledal) in radijski sistem s CD-predvajalnikom RCD 210.

Poletni občutek v 9,5 sekunde

Platneno streho Golfa Cabrioleta so v nespremenjeni obliki lahko uporabili tudi za izvedbo GTI; streha serijsko deluje na elektrohidravlični pogon, odpre pa se lahko v samo 9,5 sekunde (zapre pa se v 11 sekundah). To je možno tudi med vožnjo pri hitrosti do 30 km/h. Z zaprto streho se Golf Cabriolet uvršča med najtišje kabriolete na tržišču. Poleg tega velja: tudi Golf GTI Cabriolet je sinonim za vrhunsko kakovost in varnost. Serijsko je namreč opremljen z avtomatskima varnostnima ščitoma, čelnima zračnima blazinama za voznika in sovoznika, kombiniranima stranskima zračnima blazinama za glavo in prsni koš ter kolensko zračno blazino za voznika. In nenazadnje se Golf GTI Cabriolet lahko pohvali z najbolj prostorno notranjostjo v svojem razredu in z 250-litrskim prtljažnikom, ki je polno funkcionalen, tudi kadar je zložljiva streha odprta.