Frankfurt 2013: Nissan

Aktualno, Saloni

Nissan prihaja na avtomobilski sejem Frankfurt 2013 na krilih uspešnega leta 2012, nadaljevanjem visokih prodajnih številk v letu 2013 in s silovitim napadom novih ali znatno osveženih modelov, ki bodo pritegnili še več kupcev.

Nissan prihaja na avtomobilski sejem Frankfurt 2013 na krilih uspešnega leta 2012, nadaljevanjem visokih prodajnih številk v letu 2013 in s silovitim napadom novih ali znatno osveženih modelov, ki bodo pritegnili še več kupcev.
 
Vse to le še utrjuje namene znamke Nissan, da do leta 2016 postane vodilna azijska znamka na evropskem trgu, saj se že zdaj lahko pohvali s prvim mestom na ključnih trgih kot so Velika Britanija, Francija, Španija in Italija. Spodaj utrinek z novinarske predstavitve v Frankfurtu:

 

Frankfurt označuje začetek nove stopnje aktivnosti – najbolj delovno in napeto obdobje v Nissanovi zgodovini v Evropi. V ofenzivi novih modelov bo predstavljenih sedem novih oz. znatno predelanih modelov, ki bodo na trg prišli v naslednjih 14-ih mesecih in bodo odprli poti do znamke za kar 1,85 milijona potencialnih novih kupcev, ki predstavljajo dodatnih 10 odstotkov evropskega trga. Poleg novih modelov Note, Micra in X-Trail načrt novih modelov vključuje novo limuzino s prtljažnimi vrati v segmentu vozil C in nadomestni model za Nissanov najbolje prodajani model Qashqai. Dodatno so tu še inovacije pri programu pionirskih električnih vozilte avtomobilske znamke, ki jih boste lahko v kratkem spoznali.
 
Pomembno je, da so Nissanovi prodajni uspehi resnična spodbuda za evropske sodelavce – več kot 80 odstotkov Nissanovih vozil, ki se prodajo v Evropi, je narejenih v Evropi. Leta 2012 je podjetje izdelalo 696.619 avtomobilov, furgonov in tovornjakov v svojih tovarnah v VB, Rusiji in Španiji – to je številka, ki bo leta 2013 po vsej verjetnosti presežena po zaslugi uvajanja novih izdelkov v te tovarne, kar predstavlja investicijo v višini 500 milijonov evrov. Leta 2012 je tovarna Nissan Motor Manufacturing UK (NMUK) – glavna evropska tovarna družbe v mestu Sunderland, VB – izdelala več kot 500.000 enot na leto, kar je bilo prvič, da je katera koli tovarna avtomobilov v VB dosegla to prelomno številko.
 
Letos je tovarna NMUK začela prvič proizvajati model Note in novi Nissan LEAF poleg modelov Qashqai in Juke, Nissanova najnovejša evropska tovarna v ruskem St. Petersburgu. Povezano podjetje z družbo AvtoVaz pa proizvaja nov model Nissan Almera za ruski trg. Poleg že obstoječe proizvodnje tovornjakov in lahkih komercialnih vozil bodo v tovarni v Barceloni, Španija, izdelovali električni furgon e-NV200 kot tudi prihajajočo limuzino s prtljažnimi vrati C-segmenta. Ta porast proizvodnje ne le zagotavlja ohranjanje služb za Nissanove delavce, ampak tudi za zaposlene v nabavni verigi. Nissanove uspehe pri prodaji poganjajo inovacije in vznemirjenje, dve temi, ki tvorita DNK vsakega vozila z Nissanovo značko.
 
Vznemirjenje je zagotovljeno pri vsakem vozilu z značko Nismo, ki označuje zmogljivejše različice, novi model X-Trail pa je popoln prikaz, kako lahko inovativna tehnologija izboljša življenja lastnikov vozil. X-Trail je prvo vozilo, opremljeno s popolnoma integrirano zadnjo generacijo navigacijskega sistema NissanConnect v vozilu in sistemom za informacije in zabavo. Po zaslugi nadaljnjega razvoja sistem zdaj nudi možnost povezave s pametnimi telefoni, da lastniki vozil ostanejo povezani z zunanjim svetom, ne glede na to, kam jih pot zanese. Sistem bo omogočal aplikacije za predvajanje glasbe, družabne povezave, zabavo in potovanja. Njegov satelitski navigacijski sistem vključuje storitve Google® in omogoča dostop do množice uporabnih informacij, vedno priljubljena funkcija “pošlji v avto” (send-to-car) pa voznikom omogoča načrtovanje poti doma in nato pošiljanje podatkov svojemu vozilu zgolj s klikom na gumb. Sistem seveda vključuje Bluetooth povezavo za pretakanje zvoka in povezavo z mobilnimi telefoni kot tudi vtičnico Aux-in in USB-reže.
 
Nissan LEAF je še eno vozilo, ki premika meje inovativnosti. Vozila proizvajajo v Evropi in zdaj je na trgu že druga generacija z večjim dosegom in boljšimi voznimi lastnostmi. Do danes je bilo po vsem svetu prodanih že več kot 70.000 enot modela LEAF, kar kaže, da masovni trg vozil z ničelnimi emisijami lahko postane resničnost. Avtomobilski sejem v Frankfurtu označuje naslednjo fazo v zgodbi Nissanovih ‘električnih vozil. Preizkušanja električne različice nagrajenega furgona NV200 v resničnem svetu kažejo na še ne globalen uspeh Nissanovega programa vozil z ničelnimi emisijami. Model e-NV200 bodo izdelovali v Barceloni, prodaja pa se bo začela prihodnje leto. Skladno s tem ga boste v Frankfurtu lahko videli kot barcelonski taksi, kar kaže, kako lahko širše razmišljanje – in raznolikost modela NV200 – pomagata očistiti naša mesta.
 
Nissanova predanost električnim vozilom sega prek samih izdelkov, kot razkriva dolg seznam partnerstev z občinami, ponudnikov infrastrukture, družb za najem in drugih ključnih sodelujočih. Nissanovo pionirsko delo pri ustvarjanju infrastrukture električnih vozil v številnih evropskih mestih bo pomagalo ne le voznikom modela Nissan LEAF, ampak tudi voznikom drugih električnih vozil, ki zdaj prihajajo na trg – ko Nissan vodi, mu drugi sledijo.
 
NOVI NISSAN X-TRAIL
 
Močen, sodoben in opremljen z množico tehnologij – novi Nissan X-Trail se svetovni javnosti prvič predstavlja na avtomobilskem sejmu Frankfurt 2013. Model temelji na Nissanovi priznani zgodovini vozil s štirikolesnim pogonom, a mu je dodano vrhunsko strokovno znanje na svetu o športnih terencih. Novi X-Trail tako na nov način definira segment kompaktnih terencev. Različica za ZDA z imenom Nissan Rogue bo danes doživela svojo svetovno premiero. Kot globalni izdelek z visokimi številkami proizvedenih enot, izdelan na osnovi nove, v sodelovanju podjetij Nissan/Renault razvite arhitekture platforme z imenom “Common Module Family” (CMF), je predvideno, da bo na voljo v 190-ih državah po vsem svetu.
 
nissan xtrail 2013Sočasno z izboljšanimi terenskimi zmogljivostmi predhodnika novi X-Trail črpa navdih iz Nissanovih vodilnih športnih terencev na trgu – modelov Qashqai, Juke in Murano – in ustvarja vrhunsko in izjemno zmogljivo sodobno družinsko vozilo za vse razmere. Novi X-Trail je prav tako močan in izpopolnjen kot model prejšnje generacije, vendar ima opaznejši slog športnega terenca in manjšo porabo, vznemirljiv dizajn, inovativno tehnologijo ter izjemno udobje, ki postavljajo nove standarde na neverjetno tekmovalnem trgu terencev segmenta C. X-Trail je izjemno pomemben avtomobil za Nissan. Izdelovali ga bodo na devetih različnih proizvodnih lokacijah po vsem svetu za široko paleto različnih trgov. Danes bodo predstavljene tudi druge različice za trg. Po svetovni predstavitvi bo prodaja novega X-Traila stekla v prvem četrtletju leta 2014, svetovna prodaja pa se bo začela julija 2014. Gledano v svetovnem merilu je bil njegov predhodnik eno izmed najbolje prodajanih vozil te avtomobilske znamke in od nove različice se pričakuje, da bo znatno prispevala k polletnemu poslovnemu načrtu Nissan Power 88, ki zajema finančna leta 2011–2016.
 
Novi X-Trail bo ob začetku prodaje naslednje leto eden izmed najnaprednejših avtomobilov na cesti. Model X-Trail je prvo vozilo, opremljeno s popolnoma integrirano zadnjo generacijo navigacijskega sistema NissanConnect v vozilu in sistemom za informacije in zabavo. Vozniki bodo lahko uživali tudi v širokem naboru pomožnih funkcij, ki sestavljajo Nissanov sistem varnostnega ščita v modelu X-Trail. Kot je pri Nissanu že ustaljena praksa imajo vse funkcije praktične prednosti za olajšanje življenja voznika in sopotnikov. Novi sistem Nissan Connect je eden izmed glavnih primerov Nissanove inženirske inovativnosti. V svoji najnovejši obliki se je Nissan Connect razvil do te mere, da lahko ponudi možnost povezave s pametnimi telefoni, tako da lahko lastniki ostanejo povezani z zunanjim svetom, ne glede na to, kam jih pot zanese. Z dostopom do načrtovanega obsega aplikacij, ki zajemajo predvajanje glasbe, družabne povezave, zabavo in pomikanje prek velikega, 7-palčnega barvnega zaslona, občutljivega na dotik, je novi sistem Nissan Connect popolna rešitev za novi X-Trail.
 
Za vzdrževanje vrhunskih standardov tega razreda vozil, ki jih je postavil model prejšnje generacije, ima novi X-Trail Nissanov napredni elektronski sistem štirikolesnega pogona z imenom ALL MODE 4x4i. Sistem upravljate z vrtljivim stikalom na osrednji konzoli in nudi možnost izbire med dvokolesnim pogonom, samodejnim načinom Auto ali načinom Lock za stalni štirikolesni pogon. Privzeto je nastavljen način Auto, v katerem sistem neprekinjeno nadzoruje odprtost lopute zraka, število vrtljajev motorja in navor, da predvidi nenadzorovano vrtenje koles in po potrebi prerazporedi navor med sprednjo in zadnjo osjo pri hitrostih do 80 km/h. Pri hitrostih nad 80 km/h sistem reagira na nenadzorovano vrtenje koles, in sicer ponovno s prestavitvijo pogona na zadnji kolesi, da ustrezno obnovi oprijem koles. V zahtevnejših razmerah in pri nizkih hitrostih, način Lock daje novemu modelu X-Trail trajni štirikolesni pogon, vozniki pa imajo tudi možnost, da izberejo različico z izključno dvokolesnim pogonom.
 
Za preseganje pričakovanj voznikov kompaktnih športnih terencev so bili zasnovani štirje elektronski sistemi, da naredijo življenje z modelom X-Trail udobnejše in še bolj varno: dva sta popolni svetovni novosti, tretjo pa trenutno lahko srečate pri vrhunskem modelu Infiniti M. Dve svetovni novosti sta sistema ARC (Active Ride Control – aktiven nadzor vožnje) in AEB (Active Engine Brake – aktivna zavora motorja). Sistem ARC nadzoruje vozno površino in zaznava neravnine, ki bi potencialno lahko vplivale na nagib karoserije avtomobila ter nato za izravnavo spremeni blaženje. Medtem pa sistem AEB nadzoruje moč in upravljanje menjalnika Xtronic in nekoliko zavre motor pri vožnji skozi ovinke ali pri upočasnjevanju do ustavitve vozila. Prednosti so krajše zavorne razdalje, več nadzora pri zaviranju in boljše občutenje zaviranja z manjšo silo pritiska na zavorni pedal.
 
Tretji sistem, prvič uporabljen pri vozilih višjega segmenta, je sistem ATC (Active Trace Control – aktiven nadzor poti). Z uporabo senzorjev na vozilu za nadzorovanje hitrosti, kota krmiljenja, odprtosti lopute zraka in sile zaviranja sistem ATC posamično zavre kolesa, kot je to potrebno za zmanjšanje podkrmarjenja in pomoč, da voznik usmeri vozilo po varni poti skozi ovinke. Sistem je če posebej dobrodošel na spolzkih, mokrih cestah. In nenazadnje je X-Trail opremljen s sistemom za pomoč pri speljevanju v klanec ter naprednim sistemom za nadzor spusta po klancu.
 
Med razvojem novega modela X-Trail je bilo zaželeno, da so cilji glede uglajenosti, prijaznosti okolju in varčnosti porabe najboljši med vozili tega razreda. To je bilo doseženo v vseh pogledih z zmanjšanjem teže, kjerkoli je bilo to možno, kljub temu, da ima novi X-Trail večjo površino kot prejšnji model. Dvižna prtljažna vrata so na primer v večini plastična, s čimer smo prihranili sedem kilogramov. Veliko pozornosti je bilo namenjene aerodinamiki avtomobila s skrbno oblikovanimi zunanjimi ogledali in celo spojlerju, ki pokriva izpušni del ter zadnji plošči.
 
Po zaslugi inženirskih inovacij bo lahko novi X-Trail vodilni v svojem razredu glede učinkovitosti motorjev, predvsem zaradi zmanjševanja prostornine. Z zmanjševanjem trenja v prenosih, ki jemlje moč pogona, nudi novi X-Trail odlične vozne zmogljivosti zadnje generacije manjših motorjev in navor kot pri večjih pogonskih agregatih ob sočasni varčnosti in majhnih količinah emisij. Nadaljnje podrobnejše informacije o motorjih in različicah novega modela X-Trail bodo objavljene bližje datumu začetka prodaje avtomobila v Evropi naslednje leto.
 
KONCEPTNI MODEL FRIEND-ME PRINAŠA NISSANOVO VIZIJO POVEZANE PRIHODNOSTI
 
friend-me 2013 nissanŽelja oblikovati prihodnost je eno izmed gonil družbe Nissan na vsaki ravni. Drzna vizija znamke, kakšna bo naslednja generacija limuzin, nudi vznemirljiv pogled na avtomobilsko industrijo v prihajajočih letih. Nissanov edinstveni pristop k dizajnu je posledično dal nekaj najbolj prelomnih in izvirnih novih avtomobilov, ki so zapeljala na ceste tekom zadnjega desetletja. Športni terenec – prvič predstavljen, razvit in dovršen s strani podjetja Nissan – je spremenil videz cest in mestnih okolij po vsem svetu. Inovativen nov model Friend-Me usmerja to isto strast do vznemirljivega dizajna in izvirnosti v konceptni model, ki raziskuje možnosti limuzine naslednje generacije. Friend-Me bo evropski javnosti prvič predstavljen na avtomobilskem sejmu v Frankfurtu. Vozilo združuje značilnosti športnega in dinamičnega novega dizajna s potniško kabino, ki predstavlja Nissanovo najnovejšo vizijo tehnologije in sistemov za zabavo, vgrajenih v avtomobil. A vendar je kljub svojemu futurističnemu občutku Friend-Me zasnovan tako, da bo dostopen vsem. Celo najbolj inovativne funkcije, predstavljene v novem modelu Friend-Me, so povezane z realnostjo proizvodnje in nudijo mamljiv vpogled v to, kar lahko kupci pričakujejo od prihodnosti.
 
Friend-Me je bil prvič predstavljen na avtomobilskem sejmu v Šanghaju 2013, kjer so z njim želeli raziskati želje prihodnjih kupcev avtomobilov. “Našo rešitev imenujemo ‘Destiliran Da Qi,'” je povedal Taiji Toyota, podpredsednik družbe Nissan Design China. “Pri ‘Da Qi’ gre za ustvarjanje avre, izstopanje, istočasno pa tudi za prepuščanje toku in zlivanje z okolico. Gre za vprašanje ravnovesja in trdo smo delali, da smo ga ugladili do samega bistva. Rezultat daje kategoriji limuzin popolnoma novo in mladostno dimenzijo.”
 
Nissanov model Friend-Me je bil skrbno zasnovan kot sanje na dosegu prstov. Temelji na obstoječi Nissanovi arhitekturi platforme in združuje trenutne tehnologije z inovacijami naslednje generacije in s tem zagotavlja privlačen vpogled v prihodnost. Friend-Me poganja učinkovit hibridni pogonski sklop PureDrive, ki nudi izjemno varčno porabo in nizke vrednosti emisij v prilagodljivem razponu vrtljajev motorja. Nissan je zasnoval pogonski sklop za zagotavljanje agilnih voznih zmogljivosti pri vožnji po mestu in izven mesta ter združuje bencinski motor z zadnjo generacijo litij-ionskih akumulatorskih baterij za nudenje nezaznavnih pospeškov in čistih voznih užitkov.
 
RAZŠIRJEN PROGRAM PERSONALIZACIJE
  
Za predstavitev novega programa je na Nissanovem razstavnem prostoru na IAA v Frankfurtu postavljen presunljiv “zid personalizacije” s predstavitvijo številnih možnosti dizajna in barv, ki so na voljo. Stranke, ki bi želele ustvariti svoj sanjski Nissan, si bodo lahko svoje dizajne tudi ogledale na naprednem novem tridimenzionalnem konfiguratorju. Fotografsko realistične slike svojega personaliziranega avtomobila, oblikovanega v visoki ločljivosti, lahko stranke obračajo za 360 stopinj in dodajajo, odstranjujejo in spreminjajo vse možnosti zgolj s klikom gumba na miški.
 
Po zaključku lahko uporabnik shrani svoj sanjski dizajn v Nissanovo podatkovno bazo personalizacij. Ta postopek ustvari posebno personalizacijsko kodo, ki jo lahko odnesete k pooblaščenemu koncesionarju, ki bo priklical dizajn in pripravil vse za naročilo.
 
Juke
Nissanov prelomni športni terenec je leta 2012 sprožil prvo fazo Nissanovega inovativnega programa personalizacije. Kot del novega programa v letu 2013 je Nissan vzel obstoječo paleto barv in oblikovalskih dodatkov, ki jih lahko prilagajate, ter ta nabor še znatno razširil. Stranke lahko zdaj izberejo do 15 zunanjih in notranjih dodatkov ter uporabijo do devet različnih barv ali lakov. Med dodatki zunanjosti, ki so na voljo za personalizacijo, so: platišča, pokrovčki ogledal, strešni spojler in bočni pragovi. Notranji dodatki vključujejo osrednjo konzolo in talne preproge.
 
Micra
Nissanov program personalizacije, ki je na voljo prek celotne serije nove, izboljšane različice modela Micra, ima novo razvito paleto dodatkov. Ti pri zunanjosti vključujejo pokrovčke ogledal, lita platišča, bočne pragove in vratne kljuke, pri notranjosti pa obročke odprtin za zračenje in glavo prestavne ročice. Skupno imajo stranke za personalizacijo na voljo kar 10 dodatkov in do osem barv ter lakov. Kot del programa so bila dodana nova 15-palčna lita platišča, katera si lahko zaželite v eni izmed treh osupljivih barv: srebrni, črni ali temno sivi. Te lahko še dodatno personalizirate s paleto pokrovčkov pest v osmih barvah.
 
Note
Najnovejši model v Nissanovi seriji – novi Note – je prav tako vključen v program personalizacije. Z možnostjo osmih dodatkov – vključno z dvema dizajnoma litih platišč – v osmih različnih barvah in lakih lahko dinamičnemu novemu modelu Note dodate še privlačnejši videz. Med dodatki, ki jih lahko personalizirate, so strešni spojler, pokrovčki ogledal in okrasna letev spodnjega sprednjega spojlerja.
 
Novi Nissanov program personalizacije bo začel teči pri modelih Juke, Micra in Note od septembra naprej.