Fordovo ozadje na reliju v Jordaniji

Avtomobilizem, Šport, WRC

Nova Ford Fiesta RS WRC je prvenstvo FIA World Rally Championship 2011 začela več kot odlično – z dvojno zmago na Švedskem relju. Dirkalnik je svojo dinamičnost v raznolikih pogojih uspešno prestal tako v ekstremno mrzlih pogojih Skandinavije…

19C5047C-72FB-11E0-906F-316265B94067Nova Ford Fiesta RS WRC je prvenstvo FIA World Rally Championship 2011 začela več kot odlično – z dvojno zmago na Švedskem relju. Dirkalnik je svojo dinamičnost v raznolikih pogojih uspešno prestal tako v ekstremno mrzlih pogojih Skandinavije, kot na visoki nadmorski višini v Mehiki, svojevrsten izziv predstavljajo tudi skalnate makadamske ceste Portugalske.

 
Zagotovo pa velja, da je Rally Jordanija ena izmed najtežjih reli preizkušenj, ki se je letos zaključila z najmanjšo razliko v zmagi, v zgodovini relija. Zahtevne razmere, ki jih je prestala Fiesta RS WRC so predstavljene v filmu, ki je nastal med tekmovanjem minuli vikend. Film je na ogled na spletni strani YouTube.
 
Tekma je bila ena izmed najekstremnejših dosedaj. Potekala je v visokih temperaturah, v kamniti puščavi in na najnižji zemeljski točki, kar 423 metrov pod morsko gladino ob obali Mrtvega morja. Trasa rallya je speljana skozi zgodovinska mesta ter vključuje 41,45 km dolgo hitrostno preizkušnjo Jordan River – le ta velja za eno izmed najdaljših v sezoni 2011 – ki se vije vzdolž meje med Jordanijo in Izraelom.
 
V videu so predstavljeni krajši intervjuji tehničnega direktorja ekipe, Christiana Loriauxa in Toma Fowlerja, inženirja pri ekipi Ford Abu Dhabi. V video so zajete tudi izjave voznika Mikka Hirvonena.
Film nazorno pokaže, kako so temperature preko 30 º C kreirale zahtevne pogoje za pravilno delovanje motorja in menjalnika ter vplivale na splošno vzdržljivost Fieste RS WRC.
 
Film prav tako analizira pogoje in vplive na zmogljivost dirkalnika v tekmovanju pod gladino morja na trasi Jordan River, kjer so bili vozniki na ravnini izpostavljeni hudi vročini in visoki hitrosti za več kot 28 minut skupaj.
 
V filmu je pri njegovem nastajanju sodelovala tudi dobro znana radijska voditeljica oddaje World Rally Radio, Becs Williams. Video podrobneje predstavlja pestro dogajanje v ozadju rallya in predstavlja ključne vidike in uigranost celotne ekipe pri pripravi dirkalnika Fieste RS WRC na enega najzahtevnejših rallyev sezone.