Slovenka, ki je osupnila celo Raikkonena

Avtomobilizem, Šport

Dirke za VN Italije v Monzi se je minuli vikend udeležila tudi Slovenka. Mlada kartistka Sara Markučič je bila gostja ekipe Lotus, ki je na ta način nagradila odlične predstave dekleta, ki pri 12 letih dokazuje, da je iz pravega testa celo za Formulo 1.

Dirke za Veliko nagrado Italije v Monzi se je minuli vikend, zaenkrat kot gledalka, udeležila tudi Slovenka.

 
Mlada kartistka Sara Markučič je bila gostja ekipe Lotus, ki je na ta način nagradila odlične predstave dekleta, ki pri dvanajstih letih dokazuje, da je iz pravega testa celo za Formulo 1.
 
3CAD4DEA-FBD6-11E1-AD4E-56C165B94067
 
Sara Markučič je običajna najstnica iz okolice Kopra, a se od svojih vrstnikov razlikuje v odvisnosti od hitrosti. Pri komaj sedmih letih so starši izpolnili obljubo ter ji omogočili vožnjo s kartingom. Zabava je kmalu prerasla v resnejši pristop do športa, ki praviloma sodi bolj v moško domeno. Kljub temu, da je v preteklosti kar nekaj deklet dokazovalo nasprotno, ena takšnih je tudi Nina Jerančič, ki se je pred leti uvrščala na stopničke Ferrarijevega pokala. Sara je izkušnje najprej nabirala na dirkah v Sloveniji, kmalu pa so se starši odločili, da je zaradi neposredne bližine Italije, ki velja za deželo kartinga, nastopati potrebno na dirkah kjer je konkurenca bolj primerna za razvoj mladih voznikov. V mladinskih kategorijah je navdušila na svetovnem prvenstvu do 12. leta starosti, kjer se je v konkurenci 120 tekmovalcev redno uvrščala v deseterico.
 
Ravno na dirki svetovnega finala je Sarine uspehe zasledil Franci Jerančič, ki je takrat ravno prevzel vodenje karting ekipa za slovitega proizvajalca avtomobilov Lotus. Tako je pri rosnih enajstih letih dekle, ki se poleg kartinga ukvarja še z judom, postala del tovarniške ekipe, ki velja za kalilnico bodočih dirkačev na poti v slovito karavano Formule 1. Letos je zaradi spremenjenih pravil, ki določajo da se mladinci lahko na mednarodne dirke po novem podajo šele pri trinajstih letih, nastopala v državnem prvenstvu. Kljub temu, da je letos tekmovala s petnajstletnimi fanti, se je redno uvrščala na zmagovalni oder in sezono končala na odličnem tretjem mestu. Sedaj so že na vrsti priprave na prihodnjo sezono, ko se bo Sara podala na dirke evropskega prvenstva. 
 
2F20E7B8-FBD6-11E1-8041-56C165B94067Ob koncu sezone je Lotus izpolnil obljubo in jo za nagrado ob zaključku uspešne sezone povabil na dirko Formule 1, kjer je bila posebna gostja ekipe, ki se s Kimijem Raikkonenom letos celo poteguje za naslov svetovnega prvaka. Sari so v moštvu predstavili način dela na dirkah, ji razkrili skrivnosti iz zakulisja garaž. Ob koncu dneva je imela priložnost poklepetati z obema dirkačema ekipe Romainom Grosjeanom in Kimijem Raikkonenom. Finec, ki velja za redkobesednega ji je namenil celo nekaj spodbudnih besed, morda pa se ji bo v bližnji prihodnosti pridružil na testiranju nove opreme, saj je tudi sam zaprisežen ljubitelj kartinga.
 
V spodnjem videu pa so posnetki mlade Sare v akciji v sezoni 2011.