Domiselna Škoda Citigo za mesta

Aktualno, Novosti

Škoda nadaljuje svojo produktno ofenzivo s predstavitvijo sedme modelske serije. Citigo je ime novega malega avtomobila znamke Škoda. Novi malček se bo še letošnje leto najprej zapeljal po domačih cestah na Češkem. Ostale evropske države bodo sledile…

Škoda nadaljuje svojo produktno ofenzivo s predstavitvijo sedme modelske serije. Citigo je ime novega malega avtomobila znamke Škoda. Novi malček se bo še letošnje leto najprej zapeljal po domačih cestah na Češkem. Ostale evropske države bodo sledile od začetka poletja 2012 naprej. S 3,56 m dolgim avtomobilom češki proizvajalec razširja svojo ponudbo v segmentu malih avtomobilov (segment A00). Citigo ponuja maksimalno prostornost na minimalni površini in prostor za štiri potnike. Ob uvedbi na trg se bo ta novi mestni avto predstavil s tremi vrati, leta 2012 pa bo sledila še petvratna različica.

 
68A9AC04-EE58-11E0-8F2D-F48865B94067Oblikovalcem je uspelo doseči, da ima avtomobil preprost in obenem markanten videz. Že na prvi pogled je jasno: to je prava Škoda. Lamelna mreža hladilnika, ki jo obdaja kromiran okvir, in natančno oblikovani žarometi imajo značilne poteze sprednjega dela Škodinih vozil. Dovršena je tudi zasnova karoserije, ki ji dajejo pečat velike okenske površine. Z dolžino 3,56 m, širino 1,65 m in višino 1,48 m je Citigo eden najbolj kompaktnih avtomobilov v svojem segmentu. Prostornina prtljažnika znaša 251 l. Pri podrti zadnji sedežni klopi se poveča na 951 l.
 
Prof. Vahland: „Opažamo vedno večje povpraševanje po malih avtomobilih z ugodno porabo goriva, privlačno ceno in nizkimi stroški vzdrževanja. Prav zato je odslej na voljo Citigo. Avtomobil odpira nova vrata v svet znamke in bo številne kupce, še zlasti na evropskih trgih, navdušil za Škodo.“
 
To je prvi Škodin model, ki ima spredaj vgrajeni stranski zračni blazini za glavo in trup. Dopolnjuje ju še vrsta drugih varnostnih komponent, zato pasivna varnostna zasnova v tem razredu lahko služi za vzor. Aktivno varnost občutno izboljšujejo nove aktivne zavorne asistence City Safe Drive. Kot dodatna oprema je na voljo funkcija zaviranja v sili pri mestni vožnji, ki se avtomatsko aktivira pri hitrosti pod 30 km/h in s pomočjo laserskega senzorja zazna nevarnost naleta. Citigo je skupaj z modelom up! doslej edini avto v segmentu malih avtomobilov, ki je opremljen s to funkcijo.
 
Ob uvedbi na trg bosta za Citigo na voljo dva nova trivaljna bencinska motorja: oba imata 1,0-litrsko gibno prostornino in razvijeta moč 44 kW (60 KM) oz. 55 kW (75 KM). Pri najvarčnejši različici Green tec znaša povprečna poraba goriva 4,2 l/100 km oz. 4,3/100 km, kar ustreza emisijam CO2 97 g/km oz. 99 g/km. Poraba in emisije CO2 znašajo pri motorju s 44 kW 4,5 l/100 km in 105 g/km. Motor s 55 kW porabi 4,7 l/100 km, kar ustreza emisijam CO2 108 g/km.
 
Spodaj pa si lahko v videu pogledate kako je iz konceptnih vozil nastal Citigo.