Chevrolet Captiva 2.2 AT LTZ AWD

Chevrolet, Testi

V terminu 18. – 25. avgust 2011 smo imeli na testu terensko vozilo Chevrolet Captiva z 2,2-litrskim dizelskim pogonskim agregatom in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem…

Chevrolet Captiva se po svojih merah lahko primerja s terenskimi vozili, kot sta BMW X3 ali Ford Kuga. Hkrati pa je bila opremljenost testne Captive tudi na najvišjem možnem nivoju, kot ga lahko ponudi znamka Chevrolet pri nas. Pa vendarle, kaj je tista prava prednost Captive pred “težko” konkurenco? Morda cena?

 
487C0D86-D234-11E0-943C-B53D66B94067Pri Chevroletu so si očitno zadali cilj izdelati terensko vozilo, ki bo strašilo sosede s svojo pojavnostjo in izgledom. To Captivi nedvomno uspeva. S platišči velikosti 19 palcev, veliko masivno prednjo masko in širino vozila več kot 1,84 metra, avtomobil nedvomno vzbuja spoštovanje na cestah. Kot primer velja omeniti pogost dogodek na avtocesti, ko s Captivo dohitiš na prehitevalnem pasu pred seboj vozeče manjše vozilo, ki se mnogokrat zelo hitro umakne nazaj na vozni pas. Vsiljivo preklapljanje dolgih in kratkih luči pri takšnem avtomobilu kot je Captiva praktično ni potrebno.
 
Vsa ta zunanja pompoznost velikega avtomobila, ki jo voznik Captive občuti malce zvodeni, ko zagledamo delovanje barvnega LCD-ja, ki je namenjen navigaciji, potovalnemu računalniku in nadzoru še nekaterih funkcij. Prikazovanje slike vzvratne kamere je namreč preskakujoče. Po domače zapisano, ko prevoziš približno pol metra se med tem časom na zaslonu še ne osveži slika. Podobno hibo smo zasledili tudi pri navigaciji in navigiranju. Ko se enkrat zavemo te hibe, sicer ni več tako moteča, saj potem že vnaprej predvidimo zamujeno prikazovanje podatkov.
 
Pohvaliti pa velja sedeže, prednja ogrevana, testne Captive, ki so bili oblečeni v svetlo usnje. Za malce več razvajanja pa Captiva poskrbi še z osvetlitvijo sprednjih vrat pri vstopu/izstopu iz vozila, možnostjo odprtja okna prtljažnika, Bluetooth povezavo za prostoročno telefoniranje, parkirnimi senzorji zadaj, samodejnimi brisalci, ksenonskimi žarometi in še bi lahko naštevali. Skratka opreme za malo morje. Captiva ima vgrajeno skoraj vse kar imajo SUV-i premium znamk. Večina konkurence pa nima sedmih sedežev, kar Captiva v opremi LTZ ima. Spredaj se sedi udobno in z dovolj prostora, v drugi vrsti prav tako. Tista dva sedeža zadaj pa sta kljub vsemu še vedno zasilna, ki ju sicer preprosto izvlečemo iz ravnega dna prtljažnika.
 
3BE1C4AA-EA10-11E0-8283-F48865B94067Če se želi Captiva primerjati z resnimi konkurenti, potem mora imeti temu podoben tudi pogonski agregat. Zato so inženirji pod motorni pokrov testne Captive vstavili sicer stari a močan štirivaljni, 2,2-litrski dizel, ki ima dovolj moči in navora za resna pospeševanja in doseganje avtocestnih hitrosti brez težav kljub teži skoraj dveh ton. Moteč je le menjalnik, ki pri odločnem pospeševanju ne prestavlja tako hitro kot bi si želeli. Nasprotno pa se izkaže pri normalni vožnji z uglajenim in tekočim menjanjem. Poleg prestavne ročice se nahaja še gumb eco, ki Captivi omeji moč, zmanjša navor ter maksimalno hitrost. Poraba v tem načinu vožnje je v mestih za slab liter manjša, medtem, ko se na avtocesti ob uporabi tempomata bistveno ne pozna razlika. V mestu sicer povprečna poraba naraste brez težav do 12 litrov dizelskega goriva, medtem ko na avtocesti pade tudi pod deset.
 
Captiva se najbolje odreže v počasni vožnji, ko razvaja s svojo bogato opremo in vsem udobjem, ki ga premore. Pri hitrejši vožnji pa se prične nagibati, hkrati pa kaj kmalu prične nos drseti iz zavoja. Tu vskoči v pomoč zanesljivi ESP. Ker gre za terensko vozilo, smo ga preizkusili še na makadamu, kjer Captiva dobro požira neravnine in luknje. Pri tem ji pomaga tudi štirikolesni pogon, da ohranja konstanten stik z gnanimi kolesi s podlago.
 
Ob koncu testa lahko ugotovimo, da je Captiva za ta denar dober avto. Resda je v našem primeru testna stala dobri 32 tisoč evrov. Vendar je potrebno vzeti v zakup, da novega avtomobila s toliko opreme pač ne morete dobiti.

V terminu 18. – 25. avgust 2011 smo imeli na testu terensko vozilo Chevrolet Captiva z 2,2-litrskim dizelskim pogonskim agregatom in 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Chevrolet Captiva 2.2 AT LTZ AWD 184HP.

F29FF2B6-EA10-11E0-83FD-F48865B94067Vpršaanje uporabnika avtomatik: A ste zadovoljni s tem avtomatikom? Koliko je dražji od ročnega?
Odgovor: Samodejni menjalnik v Captivi ni tako napačen, vendar se mu pozna da nima dvojne sklopke, zaradi česa je pri prestavljanju počasnejši kot recimo konkurenčna DSG ali Powershift. Captiva LTZ z dizelskim 2,2-litrskim motorojem in šest-stopenjskim samodejnim menjalnikom je dražja za 1.300 evrov v primerjavi z isto različico, a ročnim menjalnikom.
 
Vprašanje uporabnika podjetnik doo: Kako se ljudje obnašajo, gledajo in občudujejo ta avtomobil? Če kupiš takšen stroj si lahko ponosen nanj?
Odgovor: S testno Captivo smo bili prisotni na dirki na slovaškem Slovakiaringu. Tam so avtomobil z zanimanjem opazovali, kljub temu, da se je naokoli vozilo vse skupaj nekaj milijonov vrednih avtomobilov, kot so Ferrariji, Buggatiji, Porscheji ipd. Predvsem smo s Captivo dober vtis naredili na varnostnike, ki so s spoštovanjem hitro omogočili dostop do PRESS parkirišča ter dviga akreditacij. Očitno velik avtomobi naredi velik vtis. 🙂
 
Vprašanje uporabnika sedež: Zanima me ali ima ta Captiva serijsko že sedem sedežev? Kako sta udobna tista zadaj in koliko ostane po tem prostora?
Odgovor: Oprema LTZ ponuja serijsko sedem sedežev. Druga vrsta je deljiva v razmerju 60 : 40, medtem ko tretja 50 : 50. Obe vrsti sta zložljivi v ravno dno. Če se prevaža v Captivi sedem potnikov ostane malo prostora za prtljago, vsekakor ne dovolj kolikor bi jo s seboj vzeli potniki za vikend počitnice.
 
Vprašanje uporabnika ibizaaaa: Kakšna je poraba v resničnem prometu?
Odgovor: Poraba je na testu znašala približno 9,6 litra; prevožena pa je bila relacija Ljubljana – Krško – Maribor – Dunaj (Avstrija) – Bratislava (Slovaška) – Dunajska Streda in nazaj. Prvih 50 km je bilo prevoženih izključno v mestnem režimu po Ljubljani. Na avtocesti pa je povprečna hitrost znašala med 120 in 130 km/h.
 

D1F54226-E517-11E0-9460-F48865B94067

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.2 turbodizelski (135 kW/184 KM, 400 Nm) / 6. st. samodejni
Poraba po ECE: 7,7 / 10,0 / 6,4 l (CO2: 203 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 191 km/h / 10,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4673 / 1849 / 1756 mm
Medosna razdalja: 2707 mm
Teža: 1953 kg
Posoda za gorivo: 65 l
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 477 – 942 l
 
Osnovna cena vozila Captiva LS: € 20.430
Cena testnega vozila Captiva LTZ (7 sedežev, 4×4): € 32.295