Aleš: MINI Cooper S kabriolet je strup v majhni flaški

Blog, Mini, MINI, Testi

MINI Cooper S te s svojo karizmo hitro zasvoji, zato se pred prvo vožnjo raje posvetujte s svojim partnerjem ali prijateljem, ker povratka nazaj ni.

Od MINIjev smo v uredništvu na testu že imeli Cooperja D, Countrymana, športnega Clubmana SD in z navdušenjem sem čakal na Cooperja S, ki pod pokrovom skriva 141 kw (192 KM).  

Kako že pravijo, da velikost ni pomembna in da je strup v majhnih flaškah?

Mislim, da oboje še kako drži za MINIja Cooper S kabriolet, saj je pravi strup za zasvojen užitek v “majhni” izvedbi.

Luka je v enem izmed testov zapisal:

Praktično vsi, ki so hoteli izgledati “kul” so morali voziti Minija.


Jaz bi dodal, da si MINIja ne kupiš samo zato, da si kul ampak tudi zaradi pravega mestnega užitka med vožnjo.

Uživancija pa absolutno prevlada pri različici Cooper S s 141 kW pod pokrovom motorja, ko ti med vožnjo iz izpuha brutalno bruha športni zvok, samodejni menjalnik sam opravi natančno delo in ti uživaš v vožnji brez strehe. Je lahko sploh še kaj boljšega?

Ja, v bistvu se ne morem odločiti ali bi še rajši od tega imel najmočnejšo MINI različico John Cooper Works s 171 kW pod motorjem.

Hm … težka odločitev ampak poletni veter v laseh in rahlo nižja cena ob nakupu mi govorita, da je Cooper S zadetek v polno.

Na testu sem imel še en zadetek v polno. V semaforiziranem križišču pri rdeči luči, mi voznik avtomobila na sosednjem pasu, žvižga in kaže na sprednjo desno pnevmatiko. Seveda se ob prvi možni priložnosti ustavim in kakšne 3 minute samo gledam, ker mi ni nič jasno – čudno velik vijak zabit v pnevmatiko. Sem ga pobral na kakšnem delovišču ali ga je kdo na roke zabil, se sprašujem.

MINIja odpeljem nazaj na BMW, kjer so mi pnevmatiko (pohvalno) še isti dan sanirali in se popoldan z nasmeškom na ustih odpeljem naprej.

Tako kot se spodobi za avtomobile z dodatno vrednostjo so inženirji opravili dobro delo tudi pri strehi.

Streha se v približno 15 sekundah povsem enostavno zloži, po želji se lahko odpre samo delno, kot klasično panoramsko okno. Do hitrosti 90 km/h je vožnja brez strehe res pravi užitek, pri višji hitrosti (nad 90 km/h) pa ta užitek zaradi motečega vetra hitro izpuhti. Zvočna izolacija kabine je tudi dobra.

Kritiko imam na nepreglednost za vozilom zaradi zložene strehe. Ko pogledaš v vzratno ogledalo, ti pogled zakriva zložena streha in hitro ugotoviš, da si prepuščen samo stranskim ogledalom. No, je pa verjetno zato nekaj več prostora v prtljažniku.     

Če bi moral izpostaviti samo eno navdušujočo lastnost Cooperja S, bi se odločil za športni zvok, ki poka iz izpuha, kot vroč karbid iz soda. Samo par sekund potrebuje, da te zasvoji in takrat povratka nazaj ni več.

Sledijo mu čvrsta lega na cesti, dovolj moči pod pokrovom motorja za pravo dinamično vožnjo, kakovostni materiali v notranjosti, veter v laseh in zanimiva oblika zunanjosti ter notranjosti.  

Posebno vzdušje začutiš ob večernih urah, ko se stemni, saj te ob odklepanju avtomobila MINI s projekcijo na tleh lepo pozdravi, v notranjosti pa z barvnimi sijalkami okoli zvočnika in armaturne plošče ustvarja zapeljivo vzdušje.

Od bolj sodobnih elementov v tem avtomobilu bi si edino še želel povsem digitalni prikazovalnik hitrosti a kljub temu lahko suvereno rečem, da v tem trenutku, v tem segmentu vozil MINI nima resne konkurence, ki bi v vseh zgoraj naštetih lastnostih poustvarila takšno ali vsaj podobno doživetje med vožnjo.

MINI je bil in je še vedno, eden in edini MINI.


Takšen MINI Cooper S vas bo v osnovni različici (brez dodatne opreme) stal natanko 29.700 € (z DDV), končna cena pa je odvisna od velikosti denarnice in dodatne opreme.