Luka: Velik, večji, Mini

Blog, MINI, Mini

Mini je eden tistih avtomobilov, do katerega človek lahko vzgoji čustva. Zaradi njegove simpatične podobe, se nanj človek lahko hitro in precej močno naveže. Rada ga lahko ima celotna družina, staro in mlado. Če nimamo časa in volje, imamo pa vsaj dobrih 20.000 evrov, lahko Mini nadomesti celo hišnega ljubljenčka … 🙂 Nekaj moram priznati. Preden […]

Mini je eden tistih avtomobilov, do katerega človek lahko vzgoji čustva. Zaradi njegove simpatične podobe, se nanj človek lahko hitro in precej močno naveže. Rada ga lahko ima celotna družina, staro in mlado. Če nimamo časa in volje, imamo pa vsaj dobrih 20.000 evrov, lahko Mini nadomesti celo hišnega ljubljenčka … 🙂

Nekaj moram priznati. Preden sem na test prejel novo generacijo Clubmana, sem bil prepričan, da s prihodom le-te možnost menjave za kužka ne obstaja več.

Stari (najstarejši) Mini (tudi Clubman), je za Britance še vedno edini pravi, saj nad nemškimi oživitvami niso preveč navdušeni, oz. jim jih celo zamerijo. Svoj pedigre je, če izključimo samo po sebi umevno “mini-simpatičnost”, več kot 40 let gradil na najrazličnejših področjih, vključno z zmagami na avtomobilskih dirkah (ne, za volanom takrat ni bil Mr. Bean), kjer je kot za stavo “tolkel” večje in pod pokrovom močnejše konkurente. V zavesti ne le Britancev, pač pa vseh avtomobilskih navdušencev ima legendarni Mini posebno mesto. Je kultni avtomobilček, ki mu v svetu ni primerljivega.

Na prelomu tisočletja pa so znamko pod svoje okrilje vzeli Nemci. Bavarci. In ti so izdelali novega, večjega Minija. Čeprav so Britanci zaradi močno ranjenega ponosa tlačili glavo v pesek, je bil novi Mini izjemna uspešnica. Ravno polnoletna mladina, hipsterji, frizerji, kitaristi, dame srednjih let … Praktično vsi, ki so hoteli izgledati “kul” so morali voziti Minija, potem pa je debelina denarnice odločila, katero izvedbo na lestvici od “One” do “JCW”. Je pa res, da je bila to v večini primerov debelina denarnice nekoga drugega – najbrž je Mini rekorder med avtomobili glede na to, kolikokrat je revež pristal v vlogi darila za razvajeno najstnico. 🙂

Mini Cooper SD Clubman

Novi Mini Cooper SD Clubman

Zadnja generacija Minija je medtem po mojem (in Anejevem) mnenju fantastična. Pa vendar, na naših cestah je trenutno ta avtomobil prava eksotika, kar pa je verjetno posledica, seveda, za slovenski trg visoke cene in zadeve, ki sliši na ime “sprememba imidža”. Ga bodo otroci še vedno zmožni vzljubiti?

Mini Cooper SD Clubman

Novi Clubman je ZRASEL

Brez skrbi, Minija še vedno ne boste zamenjali s kakšnim Buickom ali pa Lincolnom. Je pa novi Clubman neprimerno večji od predhodnika. Če postrežem s številkami: Rast v dolžino 27 cm in v širino 3 cm. Verjetno vas je najprej “zabolela” dolžina, a še večja sprememba, ki daje ob avtomobilu povsem drugačen vtis je rast po širini. Novi Clubman si platformo deli z BMW-jem serije 2 Active Tourer in posledice so hudo opazne …

Mini Cooper SD Clubman

Bolj praktičen in vsestranski

… niso pa pogubne! BMW je s filozofijo novega Clubmana ciljal na praktičnost in vsestranskost. Morda bi se lahko celo zgodilo, da bi Clubman ostal edini avtomobil pri hiši, kar prej, če le niste bili “forever alone”, najbrž ni bilo izvedljivo. Odslej je avtomobil v notranjosti relativno prostoren, izgubil pa je tudi svoja poprej značilna bočna (nesimetrična) vrata, ki so tokrat povsem običajna, na obeh straneh. Čeprav se prtljažni prostor še vedno odpira enako kot vaša kuhinjska omarica, avtomobil daje občutek, da si človek lasti karavana, katerega je moč uporabljati v namene selitvenega servisa. Je pa to samo občutek, verjemite.

Mini Cooper SD Clubman

Nase opozarja bolj kot kdajkoli

Selitveni servis pač ne uporablja avtomobilov, ki vas na primer ob vsakem odklepanju pozdravi z na tla projeciranim logotipom znamke, v notranjosti poljubno prilagaja barvo ambientne osvetlitve in na sploh na vsakem koraku želi sporočiti: “POGLEJTE, MOJ LASTNIK VOZI MINIJA!”

Mini še nikoli doslej ni bil tako BMW-jevski”. Za nekatere bo to poraz, zame pa je čista zmaga, vsaj 1:0, če ne 2:0 – za “Bayern”. Izjemna kvaliteta materialov daje občutek vožnje v avtomobilu “premium” znamke, kar roko na srce Mini do sedaj, kljub relativno visoki ceni, ni bil. Sedeži, volanski obroč, stikala … Vse se premika, suče in preklaplja izredno kompaktno, mehko, skoraj neslišno … če vam skušam ponazoriti z besedami.

Mini Cooper SD Clubman

SD = avanturizem in razum

Potem je tu motor. SD označuje športno različico Clubmana, ki pod pokrovom skriva dizelski agregat. Če odmislite, da boste morali poslušati značilen in za “petrolhead-puriste” skrajno nadležen zvok, je motor prava kombinacija avanturizma in razuma. 140 kilovatov ali 190 konjskih moči, kolikor jih je dvolitrski agregat sposoben iztisniti in trdo, športno podvozje so pač garancija za nekaj, čemur pri Miniju pravijo “gokart občutek”. Tega bo “petrolhead-puristom” ponovno pokvaril avtomatski menjalnik, a če vam zaupam, da gre za 8-stopenjsko BMW-jevo dobro preizkušeno “robo”, si lahko mislite, da vas tudi ta ni zmožen na noben način razočarati – tudi pri porabi goriva.

Mini Cooper SD Clubman

V notranjosti najdemo pravo zakladnico kvalitetnih materialov

Če smo natančni je 3:0. In tretja zmaga je tehnologija. Že na prvi pogled je v notranjosti vse natanko tam, kjer mora biti. Ob izjemni pozornosti k estetskim detajlom pri BMW-ju niso zanemarili niti uporabnega vidika novega Clubmana. V primerjavi s prejšnjim modelom, ki je na sredini armaturne plošče še imel veliki analogni merilec hitrosti, se odslej tu nahaja LCD zaslon, ki prikazuje vse podatke o delovanju avtomobila in nepogrešljive zabavne vsebine. Za dodaten BMW-pridih poskrbi za to znamko značilen velik gumb na sredinski konzoli, s pomočjo katerega upravljamo prav vse funkcije, saj zaslon ne deluje na dotik.

Mini Cooper SD Clubman

Tehnologija, ki bi na dolgi rok lahko preprečila marsikatero nesrečo

Izredno uporabno je tudi radarsko uravnavanje varnostne razdalje (dolžino slednje lahko poljubno nastavimo). Čeprav deluje tudi pri mestni vožnji (ob tovrstnem preizkusu bodo malo trpeli vaši živci), je primerno predvsem za vožnjo po avtocesti in še posebno ob zmanjšani vidljivosti precej pripomore k varni in bolj sproščeni vožnji.

Mini Cooper SD Clubman

Je Mini ostal Mini?

Mini je bil venomer majhen a velik po srcu. Četudi so šle mere z zadnjo generacijo v vesolje, še vedno daje občutek, da je njegovo srce pripravljeno toplo sprejeti vsakega voznika …

… še posebej pa njegove €€€ in to kar precej. 🙂

Mini Cooper SD Clubman

Cena Clubmana z lahkoto preseže 40 tisočakov

Da se ne mučim in pametujem z zaključkom – bom prepustil besedo nekomu, ki mu bo težko oporekati:

Tomaž – mnenje lastnika Mini Cooper Clubman: “Menim, da je Clubman z novo generacijo nekoliko izgubil tisti značilni “Mini čar”, saj je postal preprosto prevelik. V notranjosti je postal “čisti” BMW, saj so skoraj vsi elementi prevzeti iz njihovih vozil. Moti me tudi, da so prednja vrata dobila okvirje okoli stekel, kar mi je bilo pri prejšnji generaciji zelo všeč. Sicer pa je avtomobil odličen. Predvsem notranjost je prežeta z detajli. Tudi materiali so izvrstni. Z nestrpnostjo čakam, da preizkusim še različico s štirikolesnim pogonom!”


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.