5 vaj za natančno in tekočo vožnjo z Mitjem Gustinčičem

Novosti

Prepričan sem, da je vsak motorist uživač, da vsak kupuje motor in ga vozi s strastjo. Navdušujejo vožnja, gibanje skozi zrak in vonjave, dinamika, druženje … drugačnost. Verjetno pa mnogi motoristi v sebi vedo ali vsaj čutijo, da ni vedno vse tako, kot bi moralo biti. Da je vožnja naporna, stresna, da so pogosto prestrašeni. To je logično. Trenirati je treba, pa bo šlo lažje.

Cilj je tekoča in pravilna vožnja motorja 

Motorist, ki si upa zapustiti cono udobja, ima pred seboj nenehen izziv – premakniti mejo. Kakršnokoli že. Kdor obiskuje pisto, si je zastavil nikoli povsem dosežen cilj – postati še hitrejši in boljši. 

Vsi ostali motoristi, ki se gibljemo v prometu, pa bi morali slediti cilju bolj popolne, tekoče in posledično bolj varne vožnje. Človek, ki ne naredi ničesar, tudi napredoval ne bo. Povsem enako velja za motorista. 

Kaj pomeni priprava motorista na sezono? 

Morda ni treba govoriti o sezoni za motoriste, ker se da dobro pripravljen in z nekaj opreme voziti tudi v hladnem vremenu, le suho mora biti. Kdor veliko vozi in ne dela daljših časovnih prekinitev, ostaja v kondiciji. Vsem ostalim pa zimsko spanje upočasni dojemanje časa in hitrosti. Po zimskem spanju motorist postane nekako neroden. 

Poglejte se. Ali so gibi prstov na ročicah še tekoči, mehki, natančni? Kaj pa premiki telesa v sedežu? In še bi se dalo provocirati. Resnica je pač takšna, da je treba telo in čute pripraviti na bolj dinamično gibanje, ki ga omogoča motocikel. Tudi dirkači imajo zato treninge. 

Predlagam nekaj vaj, s katerimi boste obudili povezavo telesa in motorja, naostrili občutke in se učili voziti počasi in natančno. Ne pozabite pa tudi razgibati telesa. 

Vaja 1: Gledanje s prsti 

Vsak motorist bi moral svoj motocikel poznati in razumeti z zaprtimi očmi. To pomeni, da s prvim gibom najde kontaktno ključavnico, gumb troblje, stopalko zadnje zavore, gumb za panični izklop … danes tudi gumb tempomata ali gumb za vklop menijev, gumb za prestavitev delovanja vzmetenja. Sliši se nenavadno, vendar poskusite in videli boste svojo resnico. Kdor mora gledati pod prste, kaj počne, se tisti čas pelje na slepo in morda tudi v nesrečo. 

Zato preizkusite preprosto vajo vizualizacije, ki močno izboljša rokovanje z motociklom: 

  1. Na dvorišču oblečeni in zapeti, lepo s čelado na glavi ter rokavicami na rokah sedite na motor. 
  1. Roke pritegnite k sebi. 
  1. Zamižite in položite roke na ročice. Ste zadeli? 
  1. Otipajte sklopko, zavoro, plin, stikala … in si skušajte zapomniti njihovo lego in občutek, ki ga vračajo premiki, vklopi. 

 Motorist mora gledati in čutiti s prsti. Navaditi se je treba, kako rokavice filtrirajo zaznavanje. 

Preverite in opravite še vaje: potiskanje motorja, vožnja po polžje, počasno kroženje in zavijanje, da boste, ko bo asfalt že ogret, ogreti tudi vi. >>