25 let raziskovalnega vozila F100

Zanimivosti

Raziskovalno vozilo F100 letos praznuje 25 obletnico. Je prvo raziskovalno vozilo Mercedes-Benza, ki je povezalo oblikovalce in inženirje, da svoje zadnje dosežke predstavijo skupaj v enem vozilu. Tehnologija, predstavljena v vozilu je nakazala smernice, ki jih danes predstavlja serijsko vozilo, novi razred E. Mercedes-Benz ima dolgo zgodovino predstavitev pionirskih in vizionarskih tehnologij. Ne nazadnje je […]

Raziskovalno vozilo F100 letos praznuje 25 obletnico. Je prvo raziskovalno vozilo Mercedes-Benza, ki je povezalo oblikovalce in inženirje, da svoje zadnje dosežke predstavijo skupaj v enem vozilu. Tehnologija, predstavljena v vozilu je nakazala smernice, ki jih danes predstavlja serijsko vozilo, novi razred E.

Mercedes-Benz ima dolgo zgodovino predstavitev pionirskih in vizionarskih tehnologij. Ne nazadnje je prav Carl Benz patentiral prvi avtomobil leta 1886. F 100 je predstavil glasovno upravljanje telefona v vozilu, tempomat, ki ohranja varnostno razdaljo, ksenonske žaromete in kartico za zagon vozila. In to pred 25 leti. Ti sistemi so danes del našega vsakdana. Pred četrt stoletja se je to slišalo kot znanstvena fantastika.

f100-spredaj

mercedes-f100-zadaj

Raziskovalna vozila so del zgodovine znamke Mercedes-Benz in predstavljajo pomembno vlogo v 130-letni zgodovini. Prvi je zagotovo vozilo »patent-wagen«, ki ga je leta 1886 predstavil Carl Benz. Pomembno mesto v zgodovini ima tudi C 111 iz leta 1969, ki predstavlja prvo športno vozilo z Wanklovim motorjem. Januarja 1991 so v Detroitu na avto salonu NAIAS prvič uporabili oznako »F« za raziskovalno vozilo. Tradicija poimenovanja raziskovalnih vozil z oznako »F« se nadaljuje še danes.

Sledili so mu namreč modeli F 200 Imagination (1996), F 300 Life Jet (1997), F 400 Carving (2002), F 500 Mind (2003), F 600 HYGENIUS (2005), F 700 (2007), F 800 Style (2010), F 125! (2011) in lansko leto F 015 Luxury in Motion (2015).

Začetki moderne povezljivosti

F 100 je v mnogih primerih postavil začetke moderne povezljivosti. Preko glasovnega upravljanje je bilo mogoče upravljati z mobilnim telefonom, ki je bil del vozila. Pomembne informacije je vozilo prikazovalo preko osrednjega zaslona za volanskim obročem. Na zaslonu je bilo mogoče spremljati tudi situacijo za vozilom preko kamere za vzvratno vožnjo. Postavil je tudi precej futuristične tehnologije za tisti čas, radarski tempomat z možnostjo reguliranja varnostne razdalje, asistenca za ohranjanje smeri in celo sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu – Blind Spot Assyst. Celo nadzor tlaka v pnevmatikah je bil prvič predstavljen v tem modelu.

f100-armaturka

F 100 je poleg asistenčnih sistemov in povezljivosti navduševal tudi z elektronskim ključem, električno nastavljivimi sedeži in volanom, mobilnim faksom in vgrajenim osebnim računalnikom, ki se je napajal preko solarnih celic na strehi.

Za namen raziskovanja so prvič predstavili novo tehnologijo žarometov.

Kompaktne luči so za svojo svetilnost uporabljale plin. Danes to tehnologijo poznamo pod imenom ksenonski žarometi. Raziskovalno vozilo F 100 je predstavilo še eno tehnologijo, ki jo je Mercedes-Benz udejanil v serijskem avtomobilu. Dvojno dno avtomobila v kombinaciji s prednjim pogonom. F 100 je prvo vozilo Mercedes-Benz s pogonom na prednji kolesni par.

25 let po premieri modela F 100 je raziskovalni duh znamke Mercedes-Benz živ, kot ob izumu avtomobila.