111 let Boschevih vžigalnih svečk

Aktualno, Zanimivosti

Sedmega januarja 1902 so Robertu Boschu odobrili patent za visokonapetostni magnetnik, ki je deloval v kombinaciji z vžigalno svečko. To je iznajdba, ki je prva zagotovila zanesljiv vžig mešanice goriva in zraka v motorjih z notranjim zgorevanjem, kar pomeni, da so Boscheve vžigalne svečke prispevale k tehnološkemu preboju v avtomobilski industriji. Boscheve svečke že 111 […]

Sedmega januarja 1902 so Robertu Boschu odobrili patent za visokonapetostni magnetnik, ki je deloval v kombinaciji z vžigalno svečko.

bosch svecka 111 let 2013To je iznajdba, ki je prva zagotovila zanesljiv vžig mešanice goriva in zraka v motorjih z notranjim zgorevanjem, kar pomeni, da so Boscheve vžigalne svečke prispevale k tehnološkemu preboju v avtomobilski industriji. Boscheve svečke že 111 let igrajo pomembno vlogo v razvoju visoko zmogljivih, gospodarnih in okolju prijaznih motorjev. Danes praktično vsi proizvajalci motornih vozil uporabljajo Boscheve vžigalne svečke kot opremo za prvo vgradnjo. Tudi v motorjih za plovila, vodnih skuterjih, gozdarski in vrtnarski opremi, statičnih bencinskih motorjih, vodnih črpalkah in zasilnih generatorjih so uporabljene Boscheve svečke.

111 let – 11 milijard Boschevih vžigalnih svečk

V zadnjih 111 letih smo pri Boschu razvili več kot 20.000 različnih vrst vžigalnih svečk in jih skupaj izdelali več kot 11 milijard. Poleg naših proizvodnih obratov v Nemčiji jih trenutno izdelujemo tudi v Braziliji, na Kitajskem, v Indiji in Rusiji. Boschevi inženirji v tesnem sodelovanju s proizvajalci motorjev po vsem svetu dosledno razvijajo vžigalne svečke že od njihove iznajdbe. Trenutno ponudba Boschevih vžigalnih svečk obsega okoli 1250 vrst s 26 različnimi razporeditvami elektrod. Zahvaljujoč inovativnim kombinacijam materialov, kompleksnim konstrukcijskim podrobnostim in najsodobnejšim proizvodnim tehnikam Boscheve vžigalne svečke omogočajo čisto in gospodarno zgorevanje v bencinskih motorjih ter ščitijo tako motor kot katalizator vozila. Med vozniki že dolgo veljajo za simbol kakovosti in zanesljivosti. Bralci nemške avto-moto revije »Auto Motor und Sport« na primer za »Najboljšo znamko« v kategoriji vžigalnih svečk že od leta 2005 brez prekinitve izbirajo Bosch.

111 let Boschevih vžigalnih svečk: pregled

  • 1902: Robert Bosch pridobi patent za visokonapetostni magnetnik, ki deluje v kombinaciji z vžigalno svečko.
  • 1914: Prva Boscheva tovarna vžigalnih svečk odprta v Stuttgartu.
  • 1927: Bosch predstavi koncept »Termičnega razpona«. Pri Boschu še vedno uporabljajo enako standardno meritev termične zmogljivosti vžigalne svečke. Pomembna je za zagotavljanje optimalne kalibracije v vsakem motorju.
  • 1939: Odprta tovarna vžigalnih svečk v Bambergu.
  • 1968: Izdelana milijarda vžigalnih svečk.
  • 2012: Izdelanih 11 milijard vžigalnih svečk.
  • 2013: 111. obletnica Boschevih vžigalnih svečk.