V zakulisju tovarne Fondmetal

Aktualno, Zanimivosti

Ob pogledu na platišča mnogokrat sploh ne pomislimo, kako zapleten proces izdelave stoji za to aluminjasto mojstrovino. Podjetje Fondmetal danes proizvaja ene najbolj kvalitetnih litih platišč na svetu, v njihovem vetrovniku pa razvijajo celo Ferrarijev cestni avtomobil. Mi smo bili ena izmed prvih novinarskih ekip, kateri je bil omogočen ekskluzivni vpogled v razvoj in celoten […]

Ob pogledu na platišča mnogokrat sploh ne pomislimo, kako zapleten proces izdelave stoji za to aluminjasto mojstrovino. Podjetje Fondmetal danes proizvaja ene najbolj kvalitetnih litih platišč na svetu, v njihovem vetrovniku pa razvijajo celo Ferrarijev cestni avtomobil. Mi smo bili ena izmed prvih novinarskih ekip, kateri je bil omogočen ekskluzivni vpogled v razvoj in celoten proces izdelave aluminjastih platišč. Razkrili so nam celo izdelke, ki na tržišče šele prihajajo.

fondmetal logo na testni 2013

Zgodovina

Podjetje Fondmetal je s svojo proizvodnjo začelo v začetku 70-ih let. Ustanovitelj podjetja, Gabriele Rumi, je sprva pričel kot podizvajalec za taljenje kovin na osnovi družinskega podjetja, ki sega v daljne leto 1908. Po vrsti naftnih kriz je družba začela preiskovati možnosti izdelave lastnega in novega izdelka: lita platišča. Blagovna znamka Fondmetal in proizvodi so bili tako uporabljeni v glavnem na poprodajnem trgu ter z dobavo nekaterim avtomobilskim proizvajalcem, ki so iskali izvirno in drugačno dodatno avto opremo. Dandanes je Fondmetal prisoten na poprodajnem trgu po celem svetu. Kot uradni dobavitelj originalne avto opreme, kar je nadvse impresivno, za sledeča podjetja: Nissan, Mitsubishi od 1990 dalje, Saab in Mazda od 1992, Ford od 1993, Toyota and Seat od 2000, Lamborghini od 2004, ter številnimi uvozniki in distributerji po celem svetu.

fondmetal-003

Fondmetal in Formula 1

Posebno zgodbo v zgodovini podjetja predstavlja Formula ena. Najprej kot izdelovalci posameznih delov in oglaševalci, v sezoni 1991/92 pa so imeli celo lastno moštvo. Najboljši rezultat moštva je bilo deseto mesto, ki so ga dosegli dvakrat. V sezoni 2000 je Minardi dirkal s Fondmetalovimi motorji. Še danes pa najboljša moštva nastopajo s platišči, ki jih vlivajo v njihovi tovarni.

Proces izdelava platišča

Ogled tovarne smo pričeli v osrednji tovarni v Paloscu, ki leži med Verono in Milanom. Sam proizvodni obrat izgleda kot povsem običajna tovarna in nihče ne bi pomislil, da so v tej isti tovarni sestavljali dirkalnike Formule 1. Mogočna zgodovina podjetja se kaže na dvorišču, kjer so shranjeni dirkalniki Formule 1 in DTM. Sama proizvodnja litih platišč je povsem avtomatizirana v celotnem proizvodnem procesu in skladiščenju izdelkov. Raziskave in naložbe so  povezane z najbolj racionalno proizvodnjo obliko, ki je predvsem skrajšala čas in izboljšale produktivnost. Usmerjenost k ekologiji se kaže tudi v sončni elektrarni, ki so jo postavili na strehi podjetja in omogoča proizvajanje električne energije, ki jo porabljajo pri lakiranju.

fondmetal-001

Sam proces se začne v talilnici, kjer se prične povsem avtomatiziran proces z najnovejšimi napravami za taljenje. Temu postopku sledi ulivanje izdelkov. Z gravitacijo ulivanja in nizkega tlaka litja posameznih proizvodnih enot, obdelanih s CNC-krmiljenimi roboti. Polizdelki gredo potem po tekočem traku na sušenje. Vse izdelke rentgensko pregledajo in preučijo morebitne napake v materialu že v sami fazi izdelave. Polizdelke tako pospravijo v mogočno skladišče. Ob prejemu naročila, polizdelki nadaljujejo proces izdelave v lakirnici. Platišča so pobarvana pod ustreznim tlakom v nepredušnih, zaprtih in filtriranih kabinah. Najnovejša pridobitev podjetja je avtomatski sistem pakiranja. S pomočjo številčnih pakirnih avtomatskih postaj tako celotni postopki zagotavljajo izredno kakovost in 100% proizvodnjo, ki je povezana z lakirnico. Sprotno sortiranje izdelkov, označevanje in zlaganje na paleto je povsem avtomatizirano s kapaciteto 400 platišč na uro.

IMG_6264

Zadovoljstvo zaposlenih

Kljub nenehnim inovacijam v podjetju in izboljševanju poslovnega procesa smo v tovarni videli precej nenavaden prizor. Direktor podjetja namreč uživa popolno zaupanje zaposlenih, in ker ima podjetje dolgo družinsko tradicijo, sproščen odnos vlada tudi med zaposlenimi. Direktor namreč pozna vse svoje zaposlene in pravi, da kljub napredku v postopkih izdelave ne odpuščajo. So namreč velik zaposlovalec v regiji in omogočajo stabilnost ter rast celotnega kraja. Za svoje podjetje pravijo: »Resnično ljubimo naše delo  Sami o našem delu in kvalitetah veliko premišljujemo. Zato tudi če se zdi, da smo dosegli vrh, ne bomo nikoli zadovoljni, ker smo prepričani, da je še vedno dovolj prostora za izboljšave. Lahko so to manjše podrobnosti, morda izjemno pomembne za druge, in ne zgolj le za nas«.