Evropa mora prevzeti vodilni položaj pri razvoju električne mobilnosti

Poslovno

Koncern Volkswagen si pri mobilnosti prihodnosti prizadeva za tesnejše sodelovanje med politiko in industrijo po vsej Evropi. Predsednik uprave Volkswagna Matthias Müller je na tradicionalnem novoletnem sprejemu v Bruslju jasno izrazil mnenje, da bi morala Evropa pri avtomobilskih področjih prihodnosti tehnološko prevzeti vodilni položaj in skupaj s politiko zagotoviti ustrezne okvirne pogoje. Naj gre za […]

Koncern Volkswagen si pri mobilnosti prihodnosti prizadeva za tesnejše sodelovanje med politiko in industrijo po vsej Evropi. Predsednik uprave Volkswagna Matthias Müller je na tradicionalnem novoletnem sprejemu v Bruslju jasno izrazil mnenje, da bi morala Evropa pri avtomobilskih področjih prihodnosti tehnološko prevzeti vodilni položaj in skupaj s politiko zagotoviti ustrezne okvirne pogoje.

Naj gre za digitalizacijo, avtonomno vožnjo ali električno mobilnost, Müller je pred številnimi častnimi gosti in evropskimi poslanci dejal, da bi Evropa morala biti za zgled “tudi pri infrastrukturi in okvirnih pravnih pogojih”. “Tega področja ne smemo prepustiti Silicijevi dolini.”

Pri vstopu v digitalno dobo in električni mobilnosti se koncernu Volkswagen zdi ključno tesno sodelovanje med politiko in avtomobilsko panogo. “Samo prizadevanja naše industrije ne bodo zadostovala. Skupaj moramo poskrbeti, da bo Evropa kot industrijsko območje v tem močno spreminjajočem se svetu ostala inovativna in konkurenčna,” je v svojem govoru poudaril Müller. “Pravi preboj električne mobilnosti bo možen le, če bodo politika, družba in pristojni organi začeli tesneje sodelovati.” Kot primer je navedel infrastrukturo, ki zaenkrat še ni ustrezno vzpostavljena: Evropa nujno potrebuje razvejano mrežo postaj za hitro polnjenje (150 kW), ki bo pokrivala njeno celotno območje. Zaupanje strank v električno mobilnost bo zraslo le, je prepričan Müller, “če bo v bližnji prihodnosti zagotovljena funkcionalna infrastruktura.”

Vodja koncerna je obljubil, da bo pri Volkswagnu “bolj kot kdajkoli doslej” poudarek na trajnostnem razvoju – “v to bodo zajeti naši produkti, naša strategija in naše vodenje.”
Poleti bo za koncern predstavil novo “Strategijo 2025”. Predsednik uprave je napovedal, da bodo koncernske znamke med drugim do leta 2020 svojo produktno paleto razširile z okoli 20 novimi električnimi modeli oz. priključnimi hibridi.

Glede emisijske tematike preteklih tednov je Müller v Bruslju pred evropskimi poslanci pojasnil: “Trenutna kriza je povod za uvedbo nove usmeritve koncerna. Trdno sem prepričan, da imamo zdaj priložnost ustvariti nov in boljši Volkswagen.”

Največji avtomobilski proizvajalec v Evropi se je odločil, da bodo emisijske vrednosti njegovih vozil v prihodnje preverjali in potrjevali neodvisni zunanji izvajalci. To je ob dani priložnosti potrdil tudi predsednik uprave. Poleg tega bo po naključnem izboru potekalo preverjanje vozil koncerna v realnih pogojih na cesti, je še pojasnil Müller: “Upamo, da nam bo to pomagalo povrniti izgubljeno zaupanje.”

Za vso Evropo so po besedah predsednika uprave zdaj že opredeljene obširne tehnične rešitve za okoli 8,5 milijona prizadetih vozil. Ukrepi se bodo začeli izvajati ta teden. Müller je v Bruslju poudaril, da se stranke lahko zanesejo na Volkswagen: “Vpoklic vozil bo potekal na najboljši možni način, ki je kar se da prijazen do strank.”

Koncern Volkswagen združuje dvanajst znamk iz sedmih evropskih držav. Skupno Volkswagen v Evropi zaposluje več kot 440.000 ljudi na 72 lokacijah. V številnih državah EU
je koncern največji industrijski investitor. Müller je poudaril, da Volkswagen podpira razvoj in proizvodnjo v Evropi: “Volkswagen zaupa v Evropo. In po mojem mnenju je naša in moja ključna naloga, da poskrbimo, da se bo Evropa tudi v prihodnje lahko zanesla na Volkswagen.”