Volvo nagrada podeljena raziskovalcu podnebja

Aktualno

Profesorju John-u Schellnhuber-ju je bila dodeljena okoljska nagrada Volva za leto 2011. Je vodilni svetovni raziskovalec v sklopu raziskovalnega področja naravoslovja, ki se ukvarja z dejavniki, ki vplivajo na globalno okolje. Ocenjevalna komisija za…

Profesorju John-u Schellnhuber-ju je bila dodeljena okoljska nagrada Volva za leto 2011. Je vodilni svetovni raziskovalec v sklopu raziskovalnega področja naravoslovja, ki se ukvarja z dejavniki, ki vplivajo na globalno okolje.

 
1A6BD742-E34A-11E0-90CD-3BF665B94067Ocenjevalna komisija za Volvo okoljsko nagrado ugotavlja: “Za sodelovanje pri različnih in interdisciplinarnih raziskavah, katerih del so lahko najbolj strašljivi podnebni izzivi s katerimi se sooča človeštvo, ni nikogar boljšega kot John Schellnhuber, ki prispeva z mednarodno vodilno vlogo pri razvoju in uporabo znanstvenih ugotovitev za politike in nosilce odločanja.” Preučevanje okolja na svetovni ravni je ena od najhitreje rastočih področij v okoljskih raziskavah. V zadnjih desetletjih so raziskovalci postopoma prišli do spoznanja, da ima človekovo delovanje vpliv na globalno podnebje.
 
Profesor John Schellnhuber je direktor Potsdam Inštituta za raziskave podnebnih vplivov (PIK), javno financirane znanstvene institucije, ki se odlikuje po interdisciplinarnemu pristopu in političnemu pomenu. Hkrati je tudi profesor za teoretično fiziko na Univerzi v Potsdamu, izven Berlina, ter zunanji profesor na Santa Fe Inštitutu, ZDA. Njegovo zanimanje za teorijo kaosa ga je privedlo do podnebnih raziskav, nato mu je nemška vlada naročila izgradnjo raziskovalne institucije, ki je postala PIK. Z njegovim prispevkom k znanosti globalnega trajnostnega razvoja je postal vodilni v svetu na tem kompleksnem področju raziskav.
 
Schellnhuber je razvil koncepte, kot so “elementi odlaganja”, ki opisujejo Zemljo, katere stanje se lahko korenito spremeni s človekovim poseganjem, ali uporaba diagrama “tleče žerjavice”, ki ponazarja tveganje podnebnih sprememb. Kot predsednik nemškega svetovalnega sveta o globalnih spremembah je bil zadolžen za poročilo z določenimi osnovnimi idejami o 2-stopinjskem-cilju za omejitev globalnega segrevanja, ki določa, da če se povprečna temperatura na svetu dvigne za dve stopinji, življenje na svetu ni več varno – idejo so kasneje povzeli politiki po vsem svetu.
 
Raziskava o globalnih okoljskih vplivih ni vezana le na veliko število specializiranih raziskovalnih področij, ampak tudi na politiko. John Schellnhuber je več let gradil most med znanostjo in politiko, da bi se spopadla s problemom dolgoročnega trajnostnega razvoja. To je vključevalo svetovalno delo za nemško kanclerko Angelo Merkel, nekdanjega britanskega premiera Tony-ja Blair-a, EU-predsednika Manuel-a Barroso in druge.
 
Profesor Schellnhuber je prav tako prevzel pobudo za izjemno serijo konferenc z naslovom Svetovni trajnostni razvoj – Nobelov vzrok, ki bi potekale dvakrat letno in združujejo Nobelove nagrajence iz različnih disciplin z vodilnimi strokovnjaki na področju raziskav trajnostnega razvoja z namenom razprave o nadaljni poti. Letošnji memorandum Nobelovih nagrajencev je bil izročen višjemu svetu za globalni trajnostni razvoj generalnega sekretarja ZN in bo vključen v proces priprave za Rio +20.
 
Raziskovanje podnebja je precej zapleteno, tako kot podnebje samo. Toda John Schellnhuber ostaja optimističen: “Preučeval sem teorijo kaosa, in metode za delo na kompleksnih razmerjih se hitro izboljšujejo. Tako postajamo boljši v predvidevanju posledic za globalno okolje v zgodnji fazi.”