V Ljubljani po novem Ulica Carla Benza

Zanimivosti, Zgodovina

V začetku meseca septembra 2016 je v letu, ko obeležujemo 130 obletnico nastanka prvega avtomobila, v Ljubljani potekala prireditev, ki je bila prava paša za ljubitelje starodobnikov.  Udeleženci razstave starodobnikov Mercedes-Benz in mimoidoči so lahko videli tudi dragoceni avtomobil Benz Velo, ki ga je na ta dogodek pripeljal gospod Christoph Schmidt. Trenutno je na svetu samo šest takšnih […]

V začetku meseca septembra 2016 je v letu, ko obeležujemo 130 obletnico nastanka prvega avtomobila, v Ljubljani potekala prireditev, ki je bila prava paša za ljubitelje starodobnikov. 

Udeleženci razstave starodobnikov Mercedes-Benz in mimoidoči so lahko videli tudi dragoceni avtomobil Benz Velo, ki ga je na ta dogodek pripeljal gospod Christoph Schmidt. Trenutno je na svetu samo šest takšnih primerkov, ki so nastali v obdobju od 1894 do 1901, ko so izdelali okoli 1200 vozil tega tipa. Benzi so njegov hobi in pravi:

Za vozilo Benz imam vedno čas. Menim, da mora avtomobil voziti, ne pa samo stati v muzeju, saj se tako lepše ohranja pri življenju.

Poimenovanje Ulice Carla Benza in Parka Antona Codellija v Ljubljani

Na Kodeljevem je ta dan potekalo poimenovanje Ulice Carla Benza (po lastniku patenta, ki je leta 1889 uradno dobil naziv prvi avtomobil na svetu) in Parka Antona Codellija.

Trak so prerezali (od leve) Župan MOL, Z. Jankovič, baronicaLibvia Barbo von W Reden, M. Brumat in D. Pavlič

Slavnostni trak so prerezali (od leve) Župan MOL, Z. Jankovič, baronicaLibvia Barbo von W Reden, M. Brumat in D. Pavlič

Pobudo za poimenovanje ulice in parka so na Mestno občino Ljubljana dali člani klubov Mercedes-Benz in Codelli. Tam so jo sprejeli, podprli in tudi uresničili. Članice in člani obeh klubov smo se tja pripeljali s svojimi vozili, od katerih ima vsako svojo zgodbo.

Več o dogodku si preberite na slovenija.mercedes-benz-clubs.com/category/novice/.

Foto: Nik Rovan