This Fast Is

Testi

Hja, prišel je čas, ko smo končno zopet dobili na test Volkswagna Golfa pete generacije… bilo bi skoraj zoprno opravilo. Golf ima namreč izredno veliko število privržencev in že kakšna majhna beseda zoper njega bi…

Golf je na zunaj pač Golf, bi se lahko hitro zatipkal, pa vendar temu ni točno tako. Testni petvratni Golf se namreč od »navadnega« razlikuje še po eni kratici, ki ga spremlja; GT! Ja, če je že motor tako močan, mora biti tudi zunanjost temu primerno olepšana. Prednji odbijač se zelo malo razlikuje od opevane različice GTI, le mrežica za dovoz zraka motorju je bolj civilno oblikovana s črtami ter manjka spodnji agresivni spojler. Pragovi niso nič kaj posebni, zadnji odbijač, kljub športnosti ostaja še vedno dvodelni, spodnji del pač še vedno ni v barvi karoserije, a na levi strani štrlita dve izpušni cevi, ki sta tako odlično uglašeni kot Werner in Brigita Šuler skupaj. Za dokončni športni značaj poskrbi še nižje podvozje za 15 milimetrov in športna lahka 17 palčna lita platišča na katere so nataknjene Dunlopove SP Sport 01 A pnevmatike (spredaj in zadaj mer 225/45 ZR 17 W). Notranjost GT-ja je kočljiva tema. Armaturna plošča pač še vedno ostaja nemško dolgočasna, a vzorno urejena. Le gumb W je rahlo nedostopen, postavljen pred prestavno ročico desno. Voznik najprej opazi trikraki multifunkcijski usnjeni volan, spodaj z napisom GT. Od merilnikov velja omeniti kazalec odpiranja turbine, ki z vsakim malo močnejšim pritiskom na plin poskoči do maksimuma. Sedeži so kakopak športno oblikovani, školjkasti z veliko bočnega oprijema. Simpatično dekle se kar izgubi v njih, še sploh če si ga nastavi v najnižji položaj (oba prednja sedeža sta nastavljiva po višini – serijsko). V prtljažniku je prostora za že znanih 350 litrov prtljage ter ob podrtih sedežih 1.305, kar je dovolj za prevoz večjih predmetov. Kot opcijsko dodatno opremo testni Golf vsebuje še avtomatsko dvokomorno klimatsko napravo climatronic, ki v poletnih dneh pride še kako prav.

Bistvo tega Volkswagnovega dosežka se radovednim očem skriva pod motornim pokrovom. Veliko mimoidočih je zanimalo, kakšen motor poganja Golfa, glede na odličen zvok, ki ga ima. Z nasmeškom sem jim odgovoril: »1,4 litrski!« …Tema?! Pa vendar je dokaj preprosto vse skupaj. Nemci so se odločili, da bodo iz bencinskega 1,4 litrskega vrstnega štirivaljnega motorja s tehnologijo neprosrednega vbrizga bencina FSI naredili super motor. Najprej so mu dodali turbinski polnilnik, slednjega uporabljajo že pri dvolitrskim pogonskem agregatu za različico GTI. Seveda že takšna kombinacija velja za odlično, vendar je tu še turbo luknja, ki so jo odpravili z dodanim mehanskim kompresorjem. Potrebno je bilo le še uravnati delovanje obeh polnilnikov. Kompresor ima nalogo delovanja do 3.500 vrtljajev na minuto, od koder naprej prevzame delo v celoti turbinski polnilnik.

Rezultati so tu! Kompresor poskrbi, da že pri 1.750 vrtljajih na minuto postreže z vsem svojim navorom 240 Nm. Na prvi pogled zopet deluje, da bi se že normalni 2,0 litrski dizelski motor bolje odrezal, saj pri takšnih vrtljajih praktično doseže večji navor, vendar pozor! Golf GT s čarobnim 1,4 litrskim TSI motorjem navor 240 Nm ohranja vse do 4.500 vrtljajev na minuto, kjer dizli dosežejo že vso svojo končno moč. Pravi orgazem (beri 125/kW / 170KM) pa GT TSI doseže pri 6.000 vrtljajih. Vrtljaji so sicer elektronsko omejeni na 7.000, vendar dvomim, da ga bo kdo tako visoko priganjal, ker temu primerno tudi naraste poraba bencina. Ta motor je že prepričal številne uveljavljene strokovnjake z vsega sveta, ki so mu podelili dvojno priznanje. Prvo si je prislužil v kategoriji motorjev z gibno prostornino od 1,0 do 1,4 litra ter še laskavi naziv »Motor leta 2006«. Žirijo je sestavljalo 61 avtomobilističnih novinarjev iz 29 držav in večina se strinja s trditvijo, da bo tovrstni »hibrid« narekoval razvoj motorjev v naslednjih desetih letih.

Številke so eno in realnost je drugo. Obetavni tehnični podatki se pokažejo za več kot zadovoljive tudi v praksi. Z Golfom GT ste glavni povsod, v mestu kot tudi na avtocesti. Prvo sicer zaznamuje visoka poraba, vendar če želite biti opazni vas dobrih devet litrov porabe na sto prevoženih kilometrov ne bo motilo. Večja težava nastane, ko se je potrebno s takšnim avtomobilom kultivirano voziti po cesti, kar se preprosto skorajda ne da. Zvok izza izpušnega lonca vas preprosto uroči in hitro se boste navadili prestavljati prestave šele nad 3.500 vrtljaji. Na dolgih potovanjih, za primer vzemimo izlet iz posavskih Brežic do nemškega Wolsburga bi porabo na avtocesti ob povprečni hitrosti okoli 120 km/h in uporabi tempomata zlahka zbili na sedem litrov ali celo malenkost manj. Pa pustimo ekonomičnost, saj ta Golf temu ni namenjen. Pospeški so fenomenalni, do stotke potegne v 7,9 sekundah in najvišja hitrost znaša 220km/h. Odlično pa se ne obnese le v pospeševanju, temveč tudi v zavojih. Serijsko je Golf opremljen tudi z ESP-jem, ki je po želji izklopljiv ter s še enim gumbom pred prestavno ročico na desni strani z oznako W. Slednji je namenjen bolj mirnejši vožnji, saj se ob njegovem pritisku zmanjša motorni navor na pogonskih kolesih. Torej opcija za penzionistično vožnjo. Sedaj ste najverjetneje že tudi pomislili na vzdržljivost takšnega motorja s toliko moči. Tudi na to so Volkswagnovi inženirji mislili in so blok motorja ter vse vitalne dele, ki so bili iz lahkih litin zamenjali s trdimi jeklenimi komponentami, da pa končna teža novega motorja TSI le ne bi bila tako težka so še glavo motorja izdelali iz aluminija.

Testni Golf GT vsebuje še sledečo dodatno opremo; pet vrat, biserno magično črno barvo, zasilno rezervno kolo 18”, sredinski naslon za roke spredaj, tempomat, sprednji meglenki, izvedbo za kadilce, klimatsko napravo climatronic, večfunkcijski usnjen trikraki volan ter radio RCD 300 plus z osmimi zvočniki, kar ceno dvigne iz začetnih 5,4 milijona (22.511,18 EUR) na slabih šest milijonov tolarjev (24.910,06 EUR). Sprva, preden boste z njim naredili prvi kilometer, se vam bo to zdelo morda veliko, vendar ni. Verjemite! Za takšno ceno, v tem segmentu vozil boste res težko dobili bolj športen avtomobil. Kot so napovedali svetovni strokovnjaki pa bo takšen razvoj motorja vsekakor pisal zgodovino. Predstavljajte si takšen motor še v ostalih koncernskih avtomobilih; Škodi Fabiji, Audiju A3 in nenazadnje tudi v Seat Leonu… sanje realnosti?!

Cena osnovnega modela z 1,6 bencinskim motorjem: 3.690.734,00 SIT (15.401,16 EUR)

Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 5.394.579,00 SIT (22.511,18 EUR)

Cena testnega vozila: 5.978.416,00 SIT (24.910,06 EUR)