Mala velika prijateljica

Mazda, Testi

Mazda tudi v nižjem velikostnem razredu potrebuje avtomobil, ki bo pripomogel k uresničitvi pogumno začrtanih prodajnih številk. Demio se je medtem že zelo postaral, zato nanj ni bilo več mogoče računati. Osnovo za njegovo naslednico…

Mazda tudi v nižjem velikostnem razredu potrebuje avtomobil, ki bo pripomogel k uresničitvi pogumno začrtanih prodajnih številk. Demio se je medtem že zelo postaral, zato nanj ni bilo več mogoče računati. Osnovo za njegovo naslednico si je Mazda sposodila pri sestrski fiesti, nastal pa je tehnično dovršen in prostoren avtomobil, ki je že na prvi pogled privlačen in nezamenljiv. Tokrat je bila na preizkusu »dvojka« z osnovnim, 1.25-litrskim motorjem.

 

 

Vonj po enoprostornosti

 

Kljub tesnemu sorodstvu s fordovim malčkom si avtomobila še zdaleč nista podobna. Mazda2 deluje večje, zasnova kabine je nekoliko višja, pa tudi oblikovno je bolj prepoznavna in zvesta hišnim potezam. Značilne sprednje luči dopolnjuje petkraka maska motorja z značilno kromirano letvijo na zgornjem robu, zadaj pa so nameščene razpotegnjene luči, ki avtomobil optično znižajo. Mazda2 sicer ni enako čedna iz vseh zornih kotov, zaradi nizkega pokrova motorja in visoke kabine še najmanj z boka, vendar lahko rečemo, da je oblika zrela in premišljena.

 

Znotraj sodi mazda2 med najboljše

Visoko vetrobransko steklo pri mali Japonki daje vtis, da gre za številko večji avtomobil, dolga in zajetna armaturna plošča iz kakovostne plastike pa le še podkrepi občutek prostornosti. Oblika voznikovega delovnega prostora se močno naslanja na večjo »šestko«, od katere je v dobršni meri prevzet osrednji del armaturne plošče v srebrnem odtenku s podobno razmestitvijo in obliko stikal. Potniki nikdar niso v dilemi, kam z raznimi drobnarijami, saj je odlagalnih mest in predalov povsod dovolj; verjetno najbolj praktična je vzdolžna odprtina pred sovoznikovim sedežem, ki z lahkoto pogoltne tudi večjo avtomobilsko karto. Merilniki so, skromno rečeno, veliki in odlično pregledni, na splošno pa lahko zatrdimo, da mazdina notranjost sodi v razredni vrh tako glede prostornosti, izdelave in kakovosti materialov. Slednje grajamo le na oblogah vrat. Prostora je tako spredaj, kot zadaj, dovolj, kar gre večinoma na račun pokončnega sedenja, seveda pa tudi sorazmerno dolgega medosja, ki meri 2490 mm. Zadnja klop je tretjinsko deljiva,  na veselje potnikov pa so mazdini inženirji namestili še sredinski naslon za roke z držalom za pijačo. Prtljažni prostor v osnovi meri le 267 l, s podiranjem zadnje klopi se poveča na 1044 l, enostaven dostop pa omogočata visoko odpirajoča se zadnja vrata in prtljažni rob.

Športno in brez zibanja

 

Potniki v mazdi2 sedijo na čvrstih in udobnih sedežih, le njihova sedala so nekoliko kratka. Prednja sedeža sta v vzdolžni smeri izdatno pomična, voznikov sedež in volan tudi po višini. Slednji je športno trikrak in dobro oprijemljiv, pohvalna je izdatno odmerjena polička za roke na vratih, na žalost pa voznik pogreša oporo za levo nogo, kar sodi med zapuščino fiestine osnove. No, mazda2 je podedovala tudi veliko dobrega, med drugim natančen in tekoč menjalnik, dovolj trdo podvozje, da se »dvojka« preveč ne ziba, pa tudi  neposreden volan. Vzorno vodljivost dopolnjujejo dobre zavore.

 

1.25 litra zgolj za nezahtevne

 

Motorno osnovo predstavlja 1,25-litrski agregat, ki ob praznem vozilu sicer solidno opravlja svoje delo, drugače pa je na primer ob družinskem izletu, kjer štirivaljniku krepko zmanjkuje sape. Motor vseskozi ustvarja dobro slišno zvočno kuliso, še posebej ob priganjanju, zato bi bil lahko motorni prostor bolje zatesnjen. Sicer mazda2 do stotih kilometrov pospeši v 15 sekundah, končna hitrost pa znaša okoli 160 km/h. Povprečna poraba ob običajni vožnji znaša 6,6 l, vendar se ob priganjanju hitro povzpne nad osem. Mazda2 s tem motorjem torej ponuja sprejemljivo osnovo za manj zahtevne voznike, ob tem pa zrelo tehniko in soliden paket opreme, ki zajema poleg limatske naprave še električno pomična stekla spredaj, daljinsko centralno zaklepanje in servovolan. Za varnost skrbijo varnostni blazini za voznika in sovoznika, zategovalnik pasov in ojačena potniška kletka. 

 

»Dvojka« sili višje

 

Nova mazda2 torej ni le na pogled večji avtomobil, kot večina njenih konkurentov. Njene odlike so prostornost, zelo dobra ergonomija, prepoznavna oblika in tehnična dovršenost, le osnovna motorna izbira ne izstopa.  Ali je torej nekoliko višja cena, ki znaša 2.714.000 slovenskih tolarjev, upravičena. Naš odgovor je pozitiven, saj želi najmanjša mazda skoraj na vseh področjih preskočiti razred.

 

Foto: Miloš Milač

 


 

 

KOMENTAR: Razred višje

Anže Jamnik, novinar

 

Pri mazdi2 me je najbolj navdušila prostornost in kakovost izdelave. Potniška kabina je zaradi visoke karoserije prostorna v vseh smereh, medtem ko prtljažnik bolj kot s  prostornostjo prepriča z nizkim nakladalnim robom. Pričujoči motor z zmogljivostmi zadovolji, čeprav mu za športnost manjka moči, pri višjih vrtljajih pa postane tudi precej glasen. Ostala tehnika in podvozje sta se izkazala za solidno, prav tako tudi notranjost in predvsem armaturna plošča, ki daje vtis, da sedite za volanom avtomobila iz razreda višje. Mazdi2 sem zameril le pomanjkanje prostora za levo nogo ob pedalu sklopke.