Test: Mercedes-Benz GLA 220 d 4MATIC (zvrhana mera zabave v vožnji)

Mercedes-Benz, Testi, Top

Najmanjši Mercedesov SUV je avtomobil, ki vam hitro zleze pod kožo. Kot prve v vrsti navdušujejo njegova kakovostna izdelava ter odlične vozne …

Najmanjši Mercedesov SUV je avtomobil, ki vam hitro zleze pod kožo. Kot prve v vrsti navdušujejo njegova kakovostna izdelava ter odlične vozne lastnosti, ki bodo zadovoljile tudi zahtevne voznike. Letos je avtomobil doživel nekaj manjših sprememb, a osvežitev ni drastično spremenila pozicije na trgu.

Tokrat sem testiral osveženo različico GLA-ja, ki je prenovljen po treh letih od svojega debija. Ker se je vozilo doslej dobro prodajalo, ni bilo potrebe po večjih spremembah. Na zunaj se te odražajo predvsem v novem sprednjem in zadnjem odbijaču. Meglenki sta se sedaj premaknili nižje v odbijač. Če želite videz off-roaderja, GLA najverjetneje ni tisto, kar iščete. Ta avtomobil je namreč zelo uglajene podobe ter odlično pristoji tudi damam. Po mojem mnenju gre v veliki meri za nekoliko bolj od tal odmaknjeno kombilimuzino – v dotičnem primeru Mercedesovega razreda A.

Model GLA predstavlja 8% prodanih vozil Mercedes-Benz na slovenskem trgu.

Kakovost materialov v notranjosti vozila sovpada s slovesom Mercedesa. Sedeži so nekoliko trši, kar da ob solidni bočni opori nekaj dodatnega občutka športnosti. Manjši minus je nekoliko zastarela grafika na zaslonu infotainmenta, ki pa je po drugi strani zelo dobro odziven in preprost za uporabo. Sam videz armature je zelo podoben tistemu v razredu A.

Notranjost vozila je precej prostorna glede na celotno velikost vozila (tudi za potnike na zadnji klopi), a na tem področju veliko ponujajo tudi glavni konkurenti – predvsem BMW X1 in Audi Q3 – da ne omenjam Volkswagnovega Tiguana. Velikost prtljažnega prostora je zadovoljiva. Gre za 421 litrov ob postavljeni ali 1.235 litrov prostornine ob podrti zadnji klopi.

Testni GLA je bil opremljen z 2,2-litrskim turbodizelskim motorjem, ki uspe razviti največ 177 konjskih moči. Minus je njegova robustnost, saj je precej glasen – vse ostalo pa je plus. Na našem testnem krogu porabe smo namreč zabeležili rezultat 6,2 litra na 100 kilometrov, kar je za tovrsten avtomobil v kombinaciji s tem pogonom odlično. K nizki porabi prispeva tudi odličen količnik zračnega upora, ki je najnižji v segmentu.

Izbira štirikolesnega pogona naj bo ponovno stvar potreb, lahko pa rečem, da se le-ta obnese zelo dobro in že ima sposobnosti premagovati tudi nekoliko zahtevnejše terene. Za še boljšo izkušnjo bi moralo biti nekoliko mehkejše le podvozje, a bi potem morali skleniti kompromis na boljših podlagah.

Vozne lastnosti avtomobila so odlične, saj se ta na cesti obnese zelo stabilno. Podvozje je dovolj čvrsto in odzivno, da GLA z užitkom zagrize v zavoj. Sam sem pred prvo izkušnjo z GLA-jem pričakoval zelo lahkoten, na mestno vožnjo osredotočen avtomobil, a temu ni tako. GLA je dokaj robusten in že ponuja relativno visoko mero SUV občutka za volanom. Zelo dobro se izkaže tudi na avtocesti, kjer je zelo udoben potovalnik (malo šuma in lahkotna vožnja). Sama vozniška pozicija je dobro (nekoliko višje) umeščena in bogato prilagodljiva

Kratko (a sladko) sem preizkusil tudi GLA 45 AMG, ki je zares odličen. Občutek za volanom vozniku niti slučajno ne da slutiti, da sedi za volanom manjšega SUV-ja. Avtomobil je hiter in agilen, ter z relativno nizkim sediščem ponuja veliko mero “gokart” občutka … Pa še glasen je. Gre za odbito, štirikolesno gnano zadevo s 380 konjskimi močmi, ki 100 kilometrov na uro doseže v 4,8 sekunde!

Prenovljeni GLA je okoli 800€ dražji od prejšnjega modela, predvsem zaradi več standardne opreme. Cena se tako odslej prične pri 30.790 evrih, medtem ko je različica z 2,1-litrskim dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom na voljo od 39.310 evrov. Sam bi GLA-ja priporočil predvsem tistim, ki vam kakšen dodaten tisočak ne predstavlja velike težave, saj so zares odlični modeli predvsem tisti pri vrhu pogonske palete.


Tehnični podatki: Mercedes-Benz GLA (220 d 4MATIC)

Cena osnovnega modela: 30.790 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 39.310 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 51.896 EUR
Motor: 2.143 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moc: 130 kW/177 KM
Menjalnik: 7-stopenjski samodejni, dvosklopcni
Pogon: Štirikolesni
Koncna hitrost: 218 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 7,7 s
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 421 l/1.235 lFoto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.