Test: Kia Picanto 2017 (v mestu je doma)

Kia, root, Testi

Kia Picanto z osveženo obliko, moderno kombinacijo barv, sodobno tehnologijo in konkurenčno ceno otežuje izbiro med malčki na trgu. Preberi test.

Kia svojo avtomobilsko ofenzivo v letu 2017 nadgrajuje s prenovljenim malčkom – Picanto (3 genracija).

Ob prihodu Picanta na slovenski trg je Luka Gregorič zapisal:

Pri Kii trdijo, da je to najbolj vreden izdelek v razredu A, ki se za razliko od ostalih, še upira trendu večanja vozil. Novi Picanto je popolnoma enake dolžine kot njegov predhodnik. V primerjavi s konkurenti se po velikosti nahaja nekje v zlati sredini. Pri Kii jo radi primerjajo z rivalom, ki prihaja iz Wolfsburga, VW Upom.  

Kia Picanto zagotovo z osveženo obliko, moderno kombinacijo barv, sodobno tehnologijo in vstopnim paketom (1.0 LX Fun) za 9.990 € otežuje izbiro med malčki na trgu (Up, i10, Ignis …).    

A ta Kiin malček ima za sabo veliko (prodajno) zgodbo. Od prihoda zadnje, 2. generacije leta 2011 do danes je bilo po vsem svetu prodanih več kot 1,4 milijon primerkov. To so številke, kjer se človek ne sprašuje več ali znajo pri Kii narediti dober mestni avto ali ne. Bolj aktualno vprašanje je, kaj novega oziroma svežega prinaša Picanto v svojem konkurenčnem razredu mestnih malčkov.

Posebnosti in novosti Picanta

Dobrodošla je zagotovo možnost večje personalizacije (očitno to postaja trend) tako v zunanjosti in notranjosti, med drugim na voljo je kar 11 živahnih karoserijskih barv. Zunanjost Picanta zaznamujejo bolj drzne linije s katerimi so želeli poleg personalizacije poudariti energičnost avtomobila. Takšen značaj naj bi imeli tudi ključni kupci oziroma uporabniki avtomobila.

Novi Picanto potnikom nudi več prostora za noge in glavo kot najbolje prodajani tekmeci v razredu A. Podstavek armaturne plošče je premaknjen navzgor za 15 mm, kar potnikom spredaj omogoča več prostora za kolena in noge.

Pohvalno ima novi Picanto kar 255 litrov prtljažnega prostora (prej 200), kar naj bi bilo največ od vseh konkurentov v tem razredu. V praksi lahko v takšen prtljažnik spraviš že kar nekaj stvari.

Naslednja posebnost so sedeži, ki so pri veliko tekmecih sestavljeni iz enodelnega sedežnega naslonjala z integriranim naslonjalom za glavo, novi Picanto pa kupcem nudi popolnoma prilagodljivo naslonjalo za glavo, ki se premika navzgor in navzdol ter nagiba naprej in nazaj.

Pri Kii trdijo, da ima Picanto najtišjo kabino v katerem koli modelu razreda A, tako v prostem teku kot pri enakomerni vožnji.

Kia Picanto za volanom

Kot sem pričakoval, se je Picanto (predvsem) zaradi svoje velikosti najbolje odrezal v mestu. Glavobolov pri parkiranju je zagotovo precej manj, saj lahko takšen avto parkiraš tudi na tistih ozkih oziroma krajših parkirnih mestih, kjer bi s karavanom samo skomignil z rameni, sam sebi pojamral, kako premalo parkirnih mest ima Ljubljana in slabe volje nadaljeval iskanje primernega parkirišča.

Čeprav nisem nikoli imel večjih težav pri bočnem parkiranju priznam, da je tudi v takšnem malčku s pomočjo zadnje kamere lažje parkirati.

Pogosto se zgodi, da za kakšnega malčka rečemo, kako prostorno deluje v notranjosti, bolj kot izgleda avto, ko ga opazuješ od zunaj. Picanto je eden izmed takšnih, saj nimaš občutka utesnjenosti. Po zaslugi masivnega volana in dobrega podvozja ima voznik dober, stabilen občutek med vožnjo.

Šele, ko zapelješ Picanta na avtocesto ugotoviš, kako raje se vozi po mestu, kar mu ni za zameriti ampak je treba to vzeti v zakup. Kljub večjem hrupu na avtocesti in nenehnemu spogledovanju po 6 prestavi, ki je ni, na koncu Picanto opravi svojo nalogo in te pripelje iz točke A v točko B.

Picanto navdušuje po mestu, zato predstavlja odlično izbiro za recimo prevozno sredstvo za v službo ali za v šolo, po možnosti v enem izmed večjih slovenskih mest. Poleg omenjenega so zelo velik plus pri odločitvi za takšen avto nizki stroški vzdrževanja. Ko seštejemo strošek zavarovanja, manjšo letno dajatev za uporabo cest, manjše in ožje pnevmatike … na koncu koncev tudi manjšo izgubo vrednosti avtomobila skozi leta uporabe, ni čudno, da ostaja razred malčkov popularen in predstavlja odlično izbiro za študenta ali za družino, kjer eden izmed staršev potrebuje svoj avto za v službo.    

Na NCAP testu varnosti je Picanto dobil 3 zvezdice oziroma 4 zvezdice pri modelu z dodatno varnostno – asistenčno opremo, kar je samo še eden izmed pokazateljev, kako pomembna je takšna oprema in vsekakor vredna svojega denarja.

Foto: Jan Gregorin

Osnovni podatki: Kia Picanto (1.0 EX Luxury)

Cenik
Cena modela brez dodatne opreme: 9.990 EUR
Cena testnega avtomobila: 12.490 EUR
Motor: 998 ccm
Moč: 49,3 kW/67 KM
Navor: 96 Nm/3.500 rpm
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Končna hitrost: 161 km/h
Prostornina prtljažnika: 255/1.010 l

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.