Novo doma: Škoda Karoq (okrepitev “češke” SUV ofenzive)

Novo doma, Top

Karoq se naslanja na dediščino Yetija, kljub temu pa si s tem modelom ni preveč v sorodu …

Karoq se naslanja na dediščino Yetija, kljub temu pa si s tem modelom ni preveč v sorodu …

Že oblikovalski jezik je povsem nov. Novi so tudi varnostni sistemi in tehnologije. Ker je Karoq od Yetija nekoliko večji, lahko ponudi več prostora v potniški kabini. Večji je tudi prtljažnik. Vizualno je Karoq zelo podoben večjemu bratu Kodiaqu. Na prednjem delu vozila so razlike v LED podpisu, reži v odbijaču in meglenkah. Zadaj so drugačni žarometi ter odbijač.

Škoda je leta 2017 v Sloveniji izdobavila 7120 avtomobilov, kar je za 800 več kot lani. Gre za 13 % rast na račun slovenske prodaje. 140 avtomobilov je kupila tudi slovenska policija. Prodaja bi lahko še uspešnejša, a je bila dobava tovarne (predvsem Kodiaqa) nekoliko omejena, zato slovenski uvoznik ni mogel takoj zagotoviti dovolj vozil. V letu 2017 so slovenski kupci naročili 800 Kodiaqov, izdobav pa bo predvidoma 400.

Pri Karoqu bo temu najbrž ponovno tako kot pri Kodiaqu, a se Petr Podlipny – vodilni mož Škode v Sloveniji – nadeja, da bo zamud manj. Po njegovih besedah so pri Škodi Slovenija nekoliko tudi zadrževali predprodajne aktivnosti, da bi na ta račun zmanjšali vrsto.

Tudi notranjost je skoraj popolnoma identična kot pri Kodiaqu. Značilne so ostre (oglate) linije. Nov je digitalni, prilagodljivi zaslon instrumentne plošče, ki ima 4 različne načine. Ta trenutno še ni na voljo – v ponudbo prihaja z letom 2019. 9,2-palčni zaslon infotainmenta omogoča upravljanje s kretnjami, spletno povezanost, ter povezanost z mobilnimi telefoni. Že na prvi vtis odlično izkušnjo ponuja ozvočenje Canton.

Kot dodatna oprema so na voljo sedeži Varioflex, ki se zlagajo v razmerju 40:20:40. Lahko jih poklopimo ali odstranimo, so pa tudi ogrevani. Z navadnimi sedeži je prostornina prtljažnika pri Karoqu 479 (ob postavljenih) ali 1.630 litrov (ob poklopljenih zadnjih sedežih). S sistemom Varioflex številke varirajo od 479, 588, 1.605, do največ 1.810 litrov. Povsod ponovno najdemo Škodine “Simply Clever” rešitve.

Prilagodljivo podvozje (DCC) bo na voljo prihodnje leto. Trenutno lahko voznik izbira vozne profile – med njimi tudi poseben, off-road način.

Za varnost ponovno skrbijo številni asistenčni sistemi, ki delujejo s pomočjo kamere, radarja in senzorjev. Karoqa lahko opremimo z največ devetimi zračnimi blazinami. Škoda je ena redkih avtomobilskih znamk, kjer modelska paleta v popolnosti dosega pet zvezdic na testu Euro NCAP – od Kodiaqa do Citigo.

Škoda se lahko pohvali z zelo nizko povprečno starostjo kupcev svojih vozil. V Sloveniji povprečno mlajši kupci posegajo le še po sestrski znamki Seat. Povprečna starost Škodinega kupca je že nekaj časa okoli 45 let.

Karoq je prvi model z novim sistemom podaljšanega jamstva (ne 6, ampak 4 leta). 2 leti velja garancija + 2 leti jamstvo, do 160.000 km. Stranka lahko po želji dokupi 5. in 6. leto.

Motorna paleta zajema pet agregatov. Bencinska sta 1.0 TSI (115 KM) z zgolj prednjim pogonom ter 1.5 TSI (150 KM), ki bo prihodnje leto poleg prednjega prejel tudi opcijo štirikolesnega pogona. “Dizli” so 1.6 TDI (115 KM) – samo s prednjim pogonom, 2.0 TDI (150 KM) z možnostjo prednjega ali štirikolesnega pogona ter 2.0 TDI (190 KM) s štirikolesnim pogonom.

Cena Karoqa se prične pri 21.710 evrov. Tovarna se je odločila, da bo Karoqa najprej lansirala zgolj v nivojih opreme Ambition in Style (višja nivoja), ne pa v začetnem Active. Ta pride na vrsto kasneje in bo seveda nekoliko cenejši.


Če vas zanima nakup Škode Karoq, lahko na portalu Avtoklik hitro in preprosto pridobite konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Škoda.