Novo doma: Kia Picanto (je to najbolj pikanten avto v segmentu?)

Novo doma, Top

Kia Picanto, ki nastaja v Južni Koreji, je Kiin globalni model. Leta 2011 je izšla njena druga generacija, ki je do danes doživela eno osvežitev …

Kia Picanto, ki nastaja v Južni Koreji, je Kiin globalni model. Leta 2011 je izšla njena druga generacija, ki je do danes doživela eno osvežitev. Pri Kii trdijo, da je to najbolj vreden izdelek v razredu A, ki se za razliko od ostalih, še upira trendu večanja vozil.

Gre za avtomobil z evropskim dizajnom (plod dela oblikovalskega studia v Frankfurtu), kljub temu pa je globalno orientiran. Novi Picanto je popolnoma enake dolžine kot njegov predhodnik. V primerjavi s konkurenti se po velikosti nahaja nekje v zlati sredini. Pri Kii jo radi primerjajo z rivalom, ki prihaja iz Wolfsburga, VW Upom.

Sprednji del avtomobila zaznamuje maska, ki je povezana z žarometoma. Avtomobil ima robusten vizualni značaj, za kar poskrbijo velike odprtine za zrak. Zadnje luči so v obliki črke C in se oblikovno skladajo z novim odbijačem. Proti koncu letošnjega leta prihaja tudi še nekoliko dodatno začinjena različica GT-line.

Picanto je v notranjosti prostornejši od Upa po vseh parametrih. Prtljažnik je v primerjavi s predhodnikom precej večji. Namesto prejšnjih 200 ima sedaj prostornino 255 litrov. Picanto ponuja nekatere (za ta segment) razveseljive rešitve, kot so drsni naslon za roke na sredini, 7-palčni (“leteči”) zaslon infotainmenta, LED smerokazi, antena v obliki morske plavuti, kamera za vzvratno parkiranje, brezžično polnjenje mobilnega telefona, prvič tudi Apple Car Play in Android Auto. Pri 3. nivoju opreme ima Picanto tudi sistem za samodejno zaviranje v sili.

Novi Picanto je zgrajen na popolnoma novi platformi. Več je lahkega jekla visoke trdnosti. Pohvali se lahko z majhnim obračalnim krogom – manjšega ima le Renault Twingo. Med vožnjo naj bi potniki odslej občutili manj hrupa in vibracij. Picanto je na voljo v enajstih različnih barvah.

 

Picanto je trenutno na voljo le z 1,0-litrskim bencinskim motorjem s 67 konjskimi močmi. Kasneje prihajata še močnejši različici s 84, oz. 100 KM. Najcenejši Picanto je na voljo za 9.990 evrov. Kia v Sloveniji zanj nima prevelikih pričakovanj, saj gre za globalni model, ki ima v Evropi relativno omejene proizvodne možnosti, v Sloveniji pa je ta segment tudi še vedno relativno majhen.