Test: Opel Crossland X (zanj bi z veseljem zamenjali svojo Merivo)

Opel, Testi, Top

Opel Crossland X predstavlja racionalno izbiro družinskega človeka, z družinskim življenjskim slogom in družinskimi potrebami … Pa čeprav po …

Opel Crossland X predstavlja racionalno izbiro družinskega človeka, z družinskim življenjskim slogom in družinskimi potrebami … Pa čeprav po njem največ posegajo nekoliko starejši kupci.

Crossland X je v skladu s trenutnimi trendi logična zamenjava za poprej uspešen model Meriva, pa čeprav Opel tega ne želi govoriti na glas. Opel rajši pravi, da gre avtomobil s poponoma novo identiteto. Kakor koli že, segment manjših enoprostorcev (Meriva) se je medtem v Evropi prepolovil, tudi potom tega pa je pravi “bum” doživel B segment crossoverjev. Kupci cenijo njihovo robustnejšo obliko, višji položaj sedenja in vsestransko uporabnost. Ta segment se je od leta 2010 povečal kar za petkrat. Izredno pomemben je tudi v Sloveniji (v letu 2016 je bilo kupljenih 6700 vozil, oz. kar 11 % vozil, ki so jih kupile fizične osebe).

Crossland X je torej Oplova vstopnica v crossover segment. Avtomobil že kaže sadove skupnega razvoja v novem okolju skupine PSA – soroden je denimo Citroënu C3 Aircross in Peugeotu 2008.

Avtomobil na zunaj ni videti glomazen. Zanj so značilne vitke linije in usločena postava, ki nekoliko spominjajo na SUV-je. Crossland X je 16 centimetrov krajši od Astre. Značilen Oplov dizajnerski element so postale luči z LED svetlobnim podpisom v obliki dvojnih kril. Streha vozila je na voljo v dveh različnih odtenkih. Na boku je seveda moč opaziti značilno Oplovo zarezo, ki naredi avtomobil bolj prefinjen in eleganten. Zadnje luči so zaradi želje po bolj mišičastem vtisu pomaknjene zelo visoko. Platišča so na voljo do velikosti 17 palcev.

Crossland X je v notranjosti prostorsko zelo razkošen. Kupci bodo cenili višjo pozicijo sedenja in veliko prostora na zadnji klopi. Pri Oplu s Crosslandom X stavijo tudi na funkcionalnost. Notranjost je s tem namenom zelo prilagodljiva. Zadnja vrata se odpirajo zelo široko. Veliko je odlagalnih prostorov različnih velikosti. Prtljažni prostor je velikosti 410 litrov. Ko zadnjo klop pomaknemo bolj naprej, se sprosti še dodatnih 110 litrov. Če zadnjo klop podremo, pa dobimo 1.255 litrov uporabne prostornine.

Crosslanda X odlikuje napredna in kakovostna povezanost. Infotainment upravljamo preko 8-palčnega zaslona na dotik, za katerim stoji sistem Intellilink. Zaslon je lepo pregleden, odziven in na splošno preprost za uporabo. Omogoča tudi povezavo prek sistemov Apple Carplay in Android Auto. Prav tako je v Crosslandu X nameščen odlični, že dobro poznani sistem Opel Onstar, ki vozilo povezuje z zunanjim svetom, vozniku pa omogoča, da pokliče pomoč v sili, ali pa na daljavo spremlja in nastavlja narazličnejše stvari v svojem vozilu. Prednji žarometi so lahko v tehnologiji Full LED s funkcijo osvetljevanja zavojev in prilagajanja višine snopa. Head-up zaslon lahko prikazuje do štiri informacije hkrati. Crossland X zna samodejno zavirati v sili, opozarjati voznika ob zaznani utrujenosti, brati prometne znake in brezžično polniti telefon.

Eno najpomembnejših meril za uspešnost vozila v tem segmentu je nedvomno poraba goriva. Opel Crossland X razpolaga s trivaljnimi bencinskimi in štririvaljnimi dizelskimi motorji. Tokrat smo testirali različico z 1.6-litrskim dizelskim agregatom s 120 konjskimi močmi in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Motor je zelo učinkovit v mestu, kjer bo Crossland X zagotovo napravil največ kilometrov. Poraba na našem testnem krogu je znašala 6,4 litra. Izkušnja z menjalnikom je zadovoljiva.

Vozne lastnosti niso po meri vozniških sladokuscev, a avtomobil bo vseeno uspel zadovoljiti povprečnega voznika. Šepa predvsem odzivnost podvozja. Štirikolesni pogon pri Crosslandu X ni na voljo. Če si želite boljših voznnih lastnosti, vam bodo pri Oplu pač z veseljem pokazali svoj odličen model, ki sliši na ime Mokka X.

Crossland X s ceno kotira med Corso in Mokko X. Cena Crosslanda X se prične pri 14.490 evrov za različico Selection z 1,2-litrskim bencinskim motorjem s 60 kW.

Opel Crossland X je logični in pravi korak v smer skladno s trendi. Dozdajšnjim lastnikom Merive bo nedvomno všeč njegova prostornost v potniški kabini, redkokdo pa bi se lahko branil večje oddaljenosti od tal.


Če vas zanima nakup Opla Crosslanda X, lahko na portalu Avtoklik hitro in preprosto pridobite konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Opel.


Ključni podatki: Opel Crossland X (1.6 Turbo D 120 Innovation)

Cenik
Cena modela brez dodatne opreme: 19.410 EUR
Cena testnega avtomobila: 25.125 EUR
Motor: 1.560 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 88 kW/120 KM
Navor: 300 Nm/1.750 rpm
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 187 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 410/520/1.255 l



Foto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.