Test: Hyundai i30 karavan / wagon CRDi 136 Impression (družinska poslastica)

Hyundai, Testi

Novi Hyundai i30 karavan navdušuje s prostornostjo in ugodno ponudbo. Ima najboljši serijski varnostni paket v razredu in odličen motor 1.6 CRDi (136). Preveri podrobnosti testa.

Kljub poplavi različnih avtomobilskih razredov ostajajo med družinami zelo popularni karavani. Hyundai i30 karavan je zaradi ugodne ponudbe in 602 litrskega prostora v prtljažniku (med največjimi v segmentu) mamljiva izbira na zahtevnem avtomobilskem trgu.

Kupci družinskih avtomobilov se boste zagotovo strinjali z mano, da so na prvem mestu pri izbiri ustreznega avtomobila naslednji trije dejavniki:

I30 karavan me je v prav vseh 3 kategorijah prepričal.      

Hyundai i30 karavan ni samo prostoren avto, po zaslugi raznih dodatkov je lahko zelo praktičen za uporabo. V mislih imam sistem za pritrditev prtljage, dodatna odlagalna mesta, ravno dno prtljažnika in dodaten prostor pod njim, zaščitna mreža za tovor nad višino zadnje klopi, 12 V vtičnica pri armaturni plošči ter v prtljažniku, sistem za samodejno polnjenje telefona …

Za mlade družine bo dobrodošel podatek, da je več kot dovolj prostora tudi za večje otroške vozičke, ki imajo napihljiva kolesa in močnejšo konstrukcijo. Napihljivih koles sploh ni potrebno odstraniti, da bi konstrukcija vozička šla v prtljažnik skupaj s košaro ali športnim delom. 

Oblika tega karavana bi lahko zapisal, da deluje brezčasno. S kombinacijo ostrih in zaobljenih linij je oblikovalcem uspelo narediti avto, od katerega lahko pričakujemo, da bo všečen tudi na primer čez 10 let, ko bodo na trgu drugačni trendi.

Pozdravljam tudi oblikovno spremembo armaturne plošče v potniški kabini in novejši volan, ki je zelo neposreden. Če so starejši modeli s precej gumbi delovali že skoraj konzervativno je sedaj armaturna plošča povsem v trendu. Vsi potrebni gumbi in stikala skupaj z zaslonom na dotik so postavljeni za voznika in sovoznika bolj ergonomično. V vročih poletnih mesecih je še kako dobrodošlo več področna prezračevanje, tudi za zadnje potnike.  

Zelo mi je všeč, da so se pri sedežih odločili za kombinacijo umetnega usnja in tekstila. Odličen kompromis med uporabnostjo in všečnim izgledom sedežev.

Vse našteto se še kako pozna med vožnjo a piko na i pri suvereni in udobni vožnji predstavljata odličen motor 1.6 CRDi v kombinaciji s samodejnim brezstopenjskim menjalnikom. Med testom sem imel (z najmočnejšim motorjev v ponudbi) porabo točno 6 litrov na 100 kilometrov, ob prevzemu avtomobila pa je potovalni računalnik predvideval vožnjo s polnim rezervoarjem za kar 903 km.

Model i30 je na NCAP testu dobil vseh 5 zvezdic za varnost in to z osnovno opremo. S paleto varnostnih sistemov dviguje nivo varnosti v prometu. Najbolj pomembni so:

  • sistem za zaviranje v sili s senzorji za zaznavanje vozil in pešcev (AEB),
  • sistem predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk (FCWS),
  • napredni aktivni radarski sistem za prednastavitev hitrosti (ASCC),
  • sistem za pomoč pri ohranjanju voznega pasu (LKAS),
  • sistem za nadzor mrtvih kotov (BSD) in
  • sistem za opozarjanje na prečni promet (RCTA).

Mimogrede, i30 ima najboljši serijski varnostni paket v razredu.

Tisti, ki se sprašujete kateri družinski karavan kupiti, vam svetujem testno vožnjo z i30 pa čeprav do danes niste imeli zaupanja v blagovno znamko Hyundai. Dajte mu priložnost, mogoče bo ravno i30 karavan postal vaš družinski avto.  

Novo doma: Hyundai i30 karavan (je podaljšek recept za uspeh?)

Tehnični podatki (i30 karavan / wagon CRDi 136 Impression):

Cenik
Motor: 1.582 ccm (dizel)
Moč: 100 kW/136 KM
Navor: 280 Nm (2.500 rpm)
Pogon: sprednja kolesa
Menjalnik: samodejni 7-stopenjski robotiziran DCT 
Končna hitrost: 198 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6 l/100 km
Teža: 1.385 kg
Prtljažnik: 602 – 1.650 l

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.