Supermoto: GetLow z drugim in tretjim mestom v Jesolu

Motociklizem, Šport

Na drugi dirki italijanskega regijskega prvenstva sta dva člana slovensko-italijanske supermoto ekipe GetLow, Tine Saražin in Andrea Tull, končala na stopničkah v najhitrejšem razredu Top Class. Drugi krog regijskega italijanskega supermoto prvenstva Triveneto Emila-Romagna se je na velikonočni ponedeljek odvila na “supermotašem” dobro znani progi Jesolo blizu Benetk. Po sončni soboti, namenjeni treningom in iskanju […]

Na drugi dirki italijanskega regijskega prvenstva sta dva člana slovensko-italijanske supermoto ekipe GetLow, Tine Saražin in Andrea Tull, končala na stopničkah v najhitrejšem razredu Top Class.

Drugi krog regijskega italijanskega supermoto prvenstva Triveneto Emila-Romagna se je na velikonočni ponedeljek odvila na “supermotašem” dobro znani progi Jesolo blizu Benetk. Po sončni soboti, namenjeni treningom in iskanju optimalnih nastavitev dirkalnikov, so se tekmovalci zbudili v oblačno dirkaško nedeljo. Prva dirka je bila izpeljana v dežju, druga pa na deloma suhem, a zelo umazanem in spolzkem terenu.

Pogoji za dirkanje so se spreminjali skozi dirke

Tekmovalni pogoji so se spreminjali skozi dirke

Tine Saražin si je na kvalifikacijah s hitrimi časi krogov priboril tretje mesto, kar ga je postavilo v prvo štartno vrsto, enako pozicijo pa je od štarta do cilja ohranil na prvi dirki. »Vsakič, ko sem na terenu napravil napako, sta dirkača pred mano pobegnila za več sekund, kar je bilo kljub hitri vožnji preveč, da bi ju lahko ujel,« je dirko opisal Saražin. »Pred drugo vožnjo se je proga že deloma osušila, zato smo izbrali trše dežne gume intermedia, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Po napaki dirkača pred mano sem napredoval za eno mesto in ciljno črto prečkal na odličnem drugem mestu.« V skupnem seštevku je Saražinu pripadlo drugo mesto.

Za italijanskega kolega Seana Pelegrina je bila to krstna dirka na tej progi. V kratkem času se je na treningih uspel z repa kolone prebiti med najhitrejše v razredu in na koncu kvalifikacij odpeljal četrti najhitrejši čas. Na prvi dirki je kot mnogi drugi dirkači padel na terenskem delu proge, a kljub vsemu končal na odličnem četrtem mestu. Enako mesto je zasedel v drugi vožnji, kar ga je v skupnem seštevku postavilo na peto mesto. Pelegrin: »V primerjavi z ostalimi dirkači sem na terenskem delu zelo hiter, na asfaltu pa imam še veliko rezerve. Trenirati moram vstop v ovinek, saj tam izgubim največ dragocenih stotink. Treba je lepo povezati zaviranje in čim hitrejšo vožnjo skozi zavoj.«

Ker je tretji član ekipe, Andrea Tull, na mokri podlagi izjemno hiter, so se tokrat odločili za prestop iz razreda Expert v najvišji razred Top Class. Odločitev se je izkazala za pravo, saj je že na kvalifikacijah privozil odlično četrto štartno mesto, na prvi dirki pa s konstantno vožnjo brez napak ohranil to pozicijo vse do cilja. V drugi vožnji je bil še hitrejši ter si s tretjim mestom priboril skupno tretjo stopničko. »Sveža predelava agregata se je izkazala za vrhunsko, prav tako vzmetenje in gume. Vse pohvale mehaniku, brez katerega ne bi mogel voziti tako hitro. Rezultat kaže, da sem se na motorju res odlično počutil,« je bil z osvojenim rezultatom več kot zadovoljen italijanski dirkač.

Vodja ekipe GetLow, Koprčan Marko Ukota, je na uspeh ekipe in na delo vseh vpletenih izjemno ponosen: »Tekom dirkaškega vikenda nismo imeli niti ene tehnične težave, z drugim in tretjim mestom v najbolj konkurenčnem razredu pa smo dokazali, da je naša smer prava. Pričakujem, da bomo lahko kmalu posegli po najvišjih mestih.«

Prihodnji preizkus za ekipo GetLow Racing Team bo dirka za pokala Honda in Dunlop, ki se bo 4. maja odvila na 500 kilometrov oddaljenem dirkališču Borgo Ticino.