"Varnost lahkih motociklov" na Vranskem

Aktualno

Vožnja motocikla je zahtevnejša od vožnje avtomobila. Pri obeh je v določenih primerih treba zavirati v sili, vendar je slednje neprimerno težje opraviti z motociklom. Motorist je pri tem v nenehni nevarnosti, da bo prednje kolo blokiralo. S sistemom ABS se v takih primerih veliko bolje obnese, kljub temu pa ostaja v podzavesti motorista strah […]

Če bi avtomobil in skuter začela zavirati drug ob drugem pri 100 km/h, bi v trenutku, ko bi se avto že zaustavil, SKUTER BREZ SISTEMOV ABS IN CBS ŠE VEDNO VOZIl S hITROSTjO OD 30 DO 35 km/h.

Vožnja motocikla je zahtevnejša od vožnje avtomobila. Pri obeh je v določenih primerih treba zavirati v sili, vendar je slednje neprimerno težje opraviti z motociklom. Motorist je pri tem v nenehni nevarnosti, da bo prednje kolo blokiralo. S sistemom ABS se v takih primerih veliko bolje obnese, kljub temu pa ostaja v podzavesti motorista strah pred blokado. Zato se vedno pojavlja dvom o uspešnosti takšnega zaviranja. K izboljšanju nekoliko pripomorejo izkušnje, še več pa znanje.

Projekt Varnost lahkih motociklov je bil podprt s tehničnim dokumentom, ki prikazuje izsledke testov zaviranja, pri katerem so sodelovali predstavniki vseh partnerjev v projektu. FIA si je kot pobudnica tega projekta zastavila cilj, da varnostna priporočila predstavi zakonodajalcem, voznikom lahkih motociklov ter izdelovalcem tovrstnih motociklov oziroma skuterjev. Pri takšnih motociklih vgradnja sistema ABS sicer ni obvezna, vendar izdelovalci to vseeno lahko storijo.

Če bi avtomobil in skuter začela zavirati drug ob drugem  pri 100 km/h, bi v trenutku, ko bi se avto že zaustavil,  SKUTER BREZ SISTEMOV ABS IN CBS ŠE VEDNO VOZIl S  hITROSTjO OD 30 DO 35 km/h.

Če bi avtomobil in skuter začela zavirati drug ob drugem pri 100 km/h, bi v trenutku, ko bi se avto že zaustavil, SKUTER BREZ SISTEMOV ABS IN CBS ŠE VEDNO VOZIl s hITROSTjO OD 30 DO 35 km/h.

Do leta 2017 bodo morali imeti vsi na novo zasnovani motocikli z motorjem prostornine 125 kubičnih centimetrov ali več serijsko vgrajen sistem proti blokiranju koles med zaviranjem oziroma ABS. To določilo pa ne velja za motocikle s prostornino od 50 do 125 kubičnih centimetrov; pri teh vgradnja sistema ABS ne bo obvezna, bodo pa morali imeti kombinirani zavorni sistem (CBS), pri katerem ob pritisku na eno zavoro zavirata obe kolesi hkrati.