generic image

Sportage in Optima z nagrado red dot

C83B78A0-547F-11E0-B574-934366B94067Žirija v kateri so sama ugledna imena s področja oblikovanja je nagrado red dot podelila dvema Kiinima najnovejšima modeloma – novemu športnemu terencu sportage in limuzini optima. Poleg tega je žirija optimi izkazala posebno čast tako da ji je podelila najbolj laskav naziv – red dot ‘najboljši od najboljših’, saj gre za pohvalo zaradi izvirne in inovativne oblike. Do tega posebnega priznanja je upravičen le en model v vsaki kategoriji.

 
Kiina red dot zgodba se je začela leta 2009, ko je to nagrado prejel model soul, ki mu je lansko leto sledila venga. Najnovejši priznanji sta katerima se Kia lahko pohvali s kar štirimi nagrajenimi modeli, sta prišli le nekaj mesecev po tem, ko sta optima in sportage prejela prav tako prestižni nagradi iF za industrijsko oblikovanje.
 
Ob tem je Nemec Peter Schreyer , vodja Kiinega oblikovanja, povedal: “Zelo smo ponosni zaradi nagrad red dot za optimo in sportaga. Gre za veliko priznanje truda vseh naših oblikovalcev in naše oblikovalske strategije,” in dodal, da so seveda zelo zadovoljni z nagrado za ‘najboljšega med najboljšimi’ za limuzino optima in zaključil z besedami: »Kia optima predstavlja drzno, športno energijo. Gre sicer za enostavne in tekoče linije, ki so obenem dovolj elegantne, da pritegnejo pozornost in so tako dobro skrojene kot italijanski suknjič.”
 
Veliko kandidatov, a le malo izbrancev
 
Priznanja red dot za dizajn izdelkov je najbolj priznanih oblikovalskih nagrad na svetu in jo pod okriljem oblikovalskega centra severnega Porurja in Westphalije podeljujejo od leta 1955. Letos se je za laskava priznanja v različnih kategorijah potegovalo 1.700 proizvajalcev iz 60 držav, predlaganih pa je bilo 4.433 izdelkov.
 
Žirijo sestavljajo mednarodno priznani oblikovalci, ki preizkušajo in ocenjujejo izdelke.na osnovi sledečih kriterije: stopnja inovativnosti, uporabnost, ergonomija, trajnost, ekološka primernost in enostavna uporaba. Tako se za nagrade potegujejo le tisti izdelki, ki zadovoljujejo najvišje oblikovalske standarde. 
Urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji bogati karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. Trenutno upravlja s portalom na daljavo, saj živi in dela v Dubaju in je član žirije prestižnega izbora "The Oman Auto Excellence Awards".