Slovenci ne nasedajte tej potegavščini z gorivom

Zanimivosti

Na spletu, predvsem v brskalniku Google, lahko zasledimo mamljiv oglas o izdelku Magnufuel, ki poskrbi za manjšo porabo goriva. A pozor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter AMZS sporočata, da obstaja velika verjetnost, da gre za potegavščino.  Izdelek proizvajalca, ki ima sedež v ZDA se v slovenskem jeziku trži tudi preko drugih spletnih strani, npr. www.extra-fuel.info/SI_Fuel-saving-blog_B5/index.php?. Gre […]

Na spletu, predvsem v brskalniku Google, lahko zasledimo mamljiv oglas o izdelku Magnufuel, ki poskrbi za manjšo porabo goriva. A pozor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter AMZS sporočata, da obstaja velika verjetnost, da gre za potegavščino. 

Primer takšnega oglasa v brskalniku Google

Primer takšnega oglasa v brskalniku Google

Izdelek proizvajalca, ki ima sedež v ZDA se v slovenskem jeziku trži tudi preko drugih spletnih strani, npr. www.extra-fuel.info/SI_Fuel-saving-blog_B5/index.php?.

Gre za izdelek, ki naj bi vam ob namestitvi na dozirno cev goriva omogočal manjšo porabo goriva, celo do 30 odstotkov. Prodajalec naj bi lažno v opisu navajal, da ga priporoča tudi AMZS, ki so na svoji spletni strani te trditve ostro obsodili.

Prav tako iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sporočajo, da premislite pred nakupom proizvoda MagnuFuel. Zapisali so:

Navedbe v oglasu so neresnične, zato vam predlagamo, da oglaševalskemu sporočilu za to napravo ne nasedete, saj z njo zanesljivo ne boste prihranili, kvečjemu potrošili dodaten denar za nakup naprave. Proizvod ni na voljo v Sloveniji, temveč je do naročnikov v Sloveniji distribuiran preko kurirske službe, ki izvaja le dostavo naročenega izdelka.

Če ste izdelek že kupili, imate, skladno z določili 43.č člena Zakona o varstvu potrošnikov, možnost odstopiti od pogodbe v roku 14 dni od prejema izdelka, ne da bi vam bilo potrebno navesti razlog za vašo odločitev. Pri tem pa se morate zavedati, da naprava prihaja direktno iz tujine, zato previdnost pri vračanju blaga naj ne bo odveč. Lahko namreč ostanete tako brez denarja kot tudi brez izdelka. Na tem mestu vas želimo seznaniti še, da Zakon o varstvu potrošnikov velja le za ozemlje Slovenije. V kolikor potrošnik kupi blago v drugi državi članici EU, lahko morebitne reklamacije rešuje preko pristojnega Evropskega potrošniškega centra v Sloveniji (epc(at)epc.si). V kolikor pa blago kupi direktno v tretji državi (Kitajska, ZDA, itd), pa pomoč potrošnikom v primeru reševanja reklamacij v Sloveniji ni zagotovljena in jo rešuje vsak posameznik na svoj način.

Kako lahko za vse spletne nakupe prepoznamo sum oz. preverimo ali gre potegavščino ali ne?

100 odstotenga zagotovila ne dobimo nikjer a velikokrat lahko enostavno preverimo ali obstaja večji sum, da gre za potegavščino oz. gre dejansko za kakovosten in originalni izdelek. Bodite pozorni predvsem na sume, ki nakazujejo, da gre za potegavščino, npr. obljubljajo zelo mamljive rezultate ob uporabi izdelka, spletna stran je v slovenščini a sedež podjetja je v tujini, nikjer ni točnega naslova in opisa podjetja (navedejo samo ime), ni kontakta na katerega se lahko obrnete …

Kako se prepričate pred nakupom?

Pri spletnih nakupih (manjše in večje vrednosti), vam svetujemo, da pred prvim nakupu sumljivo poceni izdelkov, spletno stran oz. spletno trgovino preverite preko www.scamadviser.com, ki vam ponudi kopico dodatnih podatkov in poda končno oceno, kako sumljiva je spletna stran. 

V vsakem primeru lahko za izkušnje ostalih uporabnikov zaprostite na kakšnem forumu, npr. na največjem slovenskem forumu Starševski čvek.

Kadar gre za izdelek, ki se prodaja v tujini poskusite tudi v brskalniku google.com, v angleškem jeziku poiskati ali že obstajajo sumi v tujini. Npr, v google.com vpišete Ime izdelka in dodatje besedo scam -> magnufuel scam.

Foto: www.magnufuelofficial.com/SI_official-S4