Red Dot nagrade v roke Renaulta

Aktualno, Zanimivosti

Renault je na svečani podelitvi nagrad Red Dot prejel priznanji te organizacije. Žirija je zasnovi Renaultovega razstavnega prostora “The Bump”, ki so jo prvič uporabili na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu jeseni 2012, odtlej pa je obiskovalce navduševala tudi na drugih razstavah, dodelila priznanje “Product Design 2013”.

Renautl Red Dot Award

Renault je na svečani podelitvi nagrad Red Dot prejel priznanji te organizacije. Žirija je zasnovi Renaultovega razstavnega prostora “The Bump”, ki so jo prvič uporabili na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu jeseni 2012, odtlej pa je obiskovalce navduševala tudi na drugih razstavah, dodelila priznanje “Product Design 2013”. Električni model Renault ZOE pa je bil nagrajen z “Red Dot Product Design Award 2013”. ZOE je po Méganu II (2003) in Twizyju (2012) že tretji Renaultov model, ki je prejel nagrado Red Dot.

Priznanja Red Dot so med najbolj cenjenimi strokovnimi priznanji za oblikovalske dosežke na svetu. V letošnjem izboru je žirija, ki jo sestavlja 37 mednarodnih strokovnjakov, ocenita 4.662 prijavljenih del v 19 kategorijah. Svečana letošnja podelitev je bila 1. julija v gledališču Aalto slovite essenske opere v Nemčiji.

Renautl Red Dot Award

“Novi razstavni prostor Renaulta z vtisom velikodušne prostornosti in animacijo razstave ustvarja živahen prostor, ki obda obiskovalce in ustrezno izžareva ključni vrednoti znamke – premikanje in spreminjanje,” je ob podelitvi te nagrade v kategoriji “razstavni prostori na poslovnih sejmih” pojasnila žirija Red Dot. Oblikovna zasnova razstavnega prostora izhaja iz vrednote, ki je skupna prav vsem razstavljenim avtomobilom: premikanje. Cilj snovalcev je bil, da na razstavnem prostoru ustvarijo zaznaven občutek premikanja. Zato so avtomobili razporejeni v koncentrične kroge, ki obdajajo dva grička, na vrhu katerih sta postavljeni vrtljivi ploščadi. Glede na položaj opazovalca, so avtomobili tako vidni z vseh strani. Občutek premikanja, ki ga ustvarja ta trirazsežna razporeditev, še okrepijo izvedba tal in stropna svetila, zlasti krogle s prefinjeno spreminjajočimi se barvnimi odtenki svetlobe.

Ustanovitelj in generalni direktor Red Dot profesor Peter Zec je dejal, da je poslovni uspeh danes tesno povezan z razvitimi veščinami snovanja in oblikovanja: “Zmagovalci oziroma prejemniki nagrade Red Dot – Product Design 2013 so predstavniki zelo visoko razvite kulture oblikovanja in snovanja industrijskih izdelkov. Dandanes je vedno težje med dobro oblikovanimi izdelki doseči prepoznavnost. Posebne odlike se pogosto pokažejo šele v detajlih. Vendar tiste stvaritve izdelkov, ki vzdržijo kritično preverjanje mednarodne žirije Red Dot, se ne bodo utopili v množici in se bodo lahko soočili s svetovno konkurenco.”

Renautl Red Dot Award

Podeljevanje nagrad Red Dot Design Awards so prvič izvedli leta 1955. Odtlej so si na mednarodnem prizorišču prislužile ugled enega ključnih priznanj oblikovne odličnosti. Gre za enega najbolj cenjenih tovrstnih ocenjevanj na svetu, organizira pa ga Oblikovalski center Severnega Porenja in Vestfalije (Design Zentrum Nordrhein-Westfalen). Nagrada Red Dot je po vsem svetu priznana kot ena najbolj zaželenih priznanj za odličnost na področju oblikovanja. Muzej oblikovanja Red Dot od 2. do 28. julija gosti tradicionalno razstavo nagrajenih izdelkov. Ljubitelji oblikovanja si lahko v posebnem delu “Design on Stage – Red Dot Product Design 2013 Award Winners” od blizu ogledajo najnovejše trende. Pravzaprav v edinstvenem okolju muzeja oblikovanja Red Dot obiskovalce celo spodbujajo k temu, da eksponate vzamejo v roke ali jih otipajo.