Sejemska premiera Sharana v Ženevi

Saloni

Volkswagen bo na 85. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil tehnično izpopolnjenega Sharana. Novi družinski enoprostorec bo s številnimi novimi komfortnimi in asistenčnimi sistemi napredoval na položaj enega najnaprednejših modelov v svojem razredu. Širok nabor multimedijskih sistemov poleg tega zagotavlja popolno povezljivost s številnimi modeli pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Obenem se je poraba goriva […]

Volkswagen bo na 85. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil tehnično izpopolnjenega Sharana. Novi družinski enoprostorec bo s številnimi novimi komfortnimi in asistenčnimi sistemi napredoval na položaj enega najnaprednejših modelov v svojem razredu.

Širok nabor multimedijskih sistemov poleg tega zagotavlja popolno povezljivost s številnimi modeli pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Obenem se je poraba goriva pri bencinskih in dizelskih motorjih zmanjšala za do 15 odstotkov. Posodobljeni Sharan bo na nemški trg prišel poleti, predprodaja pa bo stekla že aprila.

Poleg serijske funkcije več naletnega zaviranja, ki samodejno zavira vozilo, potem ko je prišlo do trčenja in voznik sam ne more več zavirati, so za posodobljenega Sharana opcijsko na voljo številni asistenčni sistemi, omeniti velja sistem za nadzor okolice Front Assist z integrirano mestno funkcijo zaviranja v sili, asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist, avtomatsko uravnavanje razdalje ACC, parkirni sistem s krmilno avtomatiko tretje generacije (za pomoč pri parkiranju in odparkiranju) ter senzor za mrtvi kot, ki vas pri prehitevanju opozori na morebitna vozila v mrtvem kotu.

Sharan-sejem

Popolnoma prenovljena je tudi paleta zmogljivih in učinkovitih bencinskih (TSI) in dizelskih (TDI) motorjev. Motorji z neposrednim vbrizgavanjem in turbopolnilnikom so zdaj do 15 varčnejši in prav vsi izpolnjujejo določila izpušne stopnje Euro 6. Motorja TSI razvijeta moč 110 kW (150 KM) oz. 162 kW (220 KM). Pri močnejšem bencinskem motorju se je moč povečala za 15 kW (20 KM). Dizelski agregati so na voljo v treh različno močnih izvedbah: s 85 kW (115 KM), 110 kW (150 KM; dodatnih 10 KM) in 135 kW (184 KM; dodatnih 7 KM). Vse agregate (razen TDI s 85 kW) je mogoče kombinirati z dinamičnim 6-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG), ki odslej omogoča tudi varčni način vožnje, t. i. jadranje (prekinitev povezave z motorjem, če stopalo odmaknete s pedala za plin).

V Sharanu bo uporabljena druga generacija modularnega infotainment sistema (MIB), ki jo odlikuje maksimalna stopnja povezljivosti. Kot eden prvih Volkswagnov bo Sharan lahko opremljen z App Connectom; s tehnologijami MirrorLink TM, Android Auto (Google) in Car Play (Apple) lahko v nove multimedijske sisteme prenašate najrazličnejše aplikacije. Poleg tega novi sistemi prepričajo s hitrimi procesorji (izboljšano nalaganje, hitro izračunavanje poti, optimalno delovanje zaslona na dotik) in visoko­ločjivostnimi zasloni.

Notranjost novega Sharana je obogatena z novimi dekorativnimi elementi in tkaninami, izpopolnjen pa je tudi kombinirani instrument. Sharanov zadek pa se zdaj po zaslugi LED-tehnologije ponaša s še bolj prepoznavno svetlobno grafiko.