Seat začel izdelovati Q3

Aktualno

V SEAT-u je stekla proizvodnja novega modela Audi Q3. Prvi primerek Audijevega novega kompaktnega športno-terenskega vozila so v Martorellu izdelali pretekli torek; s tem se je zaključil proces, ki je stekel leta 2009, ko je nemški avtomobilski…

88320BB8-9712-11E0-9D15-814165B94067V SEAT-u je stekla proizvodnja novega modela Audi Q3. Prvi primerek Audijevega novega kompaktnega športno-terenskega vozila so v Martorellu izdelali pretekli torek; s tem se je zaključil proces, ki je stekel leta 2009, ko je nemški avtomobilski proizvajalec ta model zaupal SEAT-u. Poleg tega je Q3 prvi prestižni avtomobil v zgodovini, izdelan v tej španski tovarni.

Audi načrtuje, da bodo do leta 2012, po prvem polnem proizvodnem letu, dobavili okrog 100.000 primerkov tega vozila. Proizvodnja Q3 bo potekala v treh izmenah in bo pomembno vplivala na doseganje cilja, ki so si ga zastavili v SEAT-u, namreč da bodo dosegli polni izkoristek kapacitet, ki jih ima tovarna v Martorellu.

Podpredsednik družbe SEAT, pristojen za proizvodnjo, Wolfram Thomas, je izrekel priznanje “vsem, ki so v preteklih dveh letih sodelovali pri projektu Q3.” Thomas je poudaril, da je novi model “še en dokaz zaupanja, ki sta ga koncern Volkswagen, še posebej pa družba Audi, izkazala SEAT-u, obenem pa je to tudi potrditev visoke stopnje znanja in usposobljenosti vseh SEAT-ovih strokovnjakov, da zmorejo izdelovati tako prestižno vozilo, kot je Q3.”

Za proizvodnjo novega Q3 je v Seatu potrebnih 1.500 delovnih mest, od tega so jih 700 ustvarili na novo. Proces zaposlovanja novih delavcev je stekel pred nekaj tedni in se bo zaključil septembra letos. Skupno se je posebnega programa usposabljanja, ki je trajal 176 ur in je bil zasnovan posebej za Q3, udeležilo okrog 1.200 ljudi.  Poleg tega bodo zaradi koncesije za proizvodnjo Q3 v SEAT-u pri avtomobilskih dobaviteljih v Španiji lahko odprli oz. obdržali več kot 4.000 delovnih mest.

Seat in Audi sta v opremo in infrastrukturo, ki sta potrebni za proizvodnjo modela Q3 in ki sodita med najsodobnejši na svetu, investirala skoraj 330 milijonov evrov. Tako so na primer zgradili nov objekt za montažo vozil, ki se razteza na 30.000 kvadratnih metrih in je opremljen s 450 ultramodernimi roboti za proizvodnjo Q3. Med revolucionarne tehnične rešitve sodi tudi premierna uporaba “strešne kupole”, iznajdbe, ki jo poznamo iz obrata za vtiskovanje pločevine v Audijevi tovarni v nemškem Ingolstadtu. S pomočjo te “kupole” in robotskih rok namestijo streho na šasijo vozila.

Zaradi sistematičnega koncepta lahke gradnje tehta osnovna različica Q3 manj kot 1.500 kg. Pokrov motornega prostora in pokrov prtljažnika, v katerega so integrirane zadnje luči, sta izdelana iz aluminija; v varno in togo potniško celico je vgrajeno veliko komponent iz jekla najvišje trdnosti.

Audi se z modelom Q3 podaja v nov tržni segment, med kompaktne športne terence, s ciljem, da bi se zavihtel na vrh med prestižnimi avtomobilskimi proizvajalci. Cena osnovnega modela Q3 znaša 29.900 evrov; prodaja v Evropi naj bi stekla v mesecu juniju. Prihod na trg je načrtovan za zadnje četrtletje letošnjega leta. Naša Petra Majdič je že seznanjena z njim.

Audi Q3 je kompakten SUV, ki se bo pridružil Audijevi družini modelov z oznako Q – Audiju Q5 (ki ga izdelujejo v Ingolstadtu) in Audiju Q7 (ki ga izdelujejo v Bratislavi). Iz petvratne zasnove, kompaktne in dinamične kupejevske podobe ter dizajna izhajajo tipične značilnosti športno-terenskega Audija Q3, kot so specifičen sedežni položaj, velikost koles in večji odmik od tal, ki simbolizirajo njegovo športno identiteto. Q3 združuje dizajn in dinamične zmogljivosti kompaktnih vozil ter prostornost in vsestranskost športnih terencev, hkrati pa se ponaša s široko paleto asistenčnih sistemov, ki jim v razredu prestižnih kompaktnih SUV-jev ni para. Za Audi Q3 so na voljo trije različni štirivaljni motorji – en TDI in dva TFSI. Njihov razpon moči je širok, od 103 kW (140 KM ) do 155 kW (211 KM), vse tri pa odlikujeta visoka učinkovitost in zmogljivost.