Sao Paulo: premiera Volkswagnove študije Taigun

Aktualno, Novosti

Volkswagen na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v São Paulu (Brazilija) svetovni javnosti premierno predstavlja študijo novega kompaktnega športnega terenskega vozila Taigun!

Volkswagen na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v São Paulu (Brazilija) svetovni javnosti premierno predstavlja študijo novega kompaktnega športnega terenskega vozila Taigun!

 
Ta vsestranski avtomobil je po tehnični plati blizu najsodobnejši Volkswagnovi družini malih avtomobilov (new small family), ki jo bo – v primeru serijske proizvodnje – zaokrožil v smeri višjega razreda. Zunanjo obliko študije s pogonom na sprednji kolesni par skladno z aktualno Volkswagnovo oblikovalsko tehnologijo zaznamujejo markantne in prečiščene linije.
 
DFC0A9C4-21B4-11E2-A9E3-E7A465B94067
 
V dolžino meri 3.859 mm, v širino 1.728 mm in v višino 1.570 mm. Medosna razdalja je glede na zunanjo dolžino velika. Rezultat: kratka previsa in kompaktna proporcionalna razmerja.
 
Štirisedežno študijo poganja novi motor 1.0 TSI z močjo 81 kW (110 KM). Taigunov motor je prvi med trivaljnimi bencinskimi motorji, ki ima direktno vbrizgavanje goriva in turbinsko tehnologijo, s čimer odpira novo poglavje v Volkswagnovi strategiji zmanjševanja gibne prostornine (downsizing). Motor že pri nizkem številu vrtljajev (1.500 1/min) razvije velik navor (175 Nm). Dr. Ulrich Hackenberg, član uprave znamke Volkswagen, pristojen za razvoj, je o tem agregatu povedal: “Trivaljni motor z velikim navorom je idealen pogonski agregat za tako kompakten SUV ter učinkovit in dinamičen spremljevalec v urbani džungli.” Študija, ki doseže največjo hitrost 186 km/h in tehta samo 985 kg, za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 9,2 sekunde, za 100 kilometrov poti pa v povprečju porabi 4,5 litra goriva.
 
Taigun, ki je opremljen s 17-palčnimi aluminijastimi platišči in pnevmatikami z dimenzijo 205/50 R 17, zaradi velikega navora motorja in velikega odmika od tal suvereno obvladuje tudi brezpotja. Zanesljivo aktivno varnost mu zagotavlja elektronski stabilizacijski program ESC.
 
Spodnji del karoserije zaznamujejo robustne obrobe – stranska pragova, kolesna ohišja in spodnji deli odbijačev. Privlačen videz in osnova za izvrsten izkoristek prostora sta kratka previsa – spredaj samo 708 mm, zadaj 681 mm. Silhueti piko na i dajejo praktične strešne letve z integriranimi LED-žarometi.
 
Tako kot pri Volkswagnovih terenskih modelih Tiguan in Touareg tudi pri Taigunu na sprednjem delu prevladujejo vodoravni linije. Sestavni del sprednjega odbijača je kovinski ščitnik za podvozje. Enako zasnovo ima zadnji odbijač. Tudi zadek zaznamujejo vodoravne linije. Pokrov prtljažnika je dvodelen: zgornji del, ki sega do spodnjega roba zadnjih luči, se odpira navzgor, spodnji del pa navzdol.
 
Oblikovalci so dizajn zunanjosti prenesli tudi v notranjost, ki s svojo prečiščeno zasnovo odraža duha današnjega urbanega sveta. Kupcem, ki se navdušujejo nad pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, bodo všeč dizajn, otip in zasnova upravljalnih elementov v Taigunu. Športno terensko vozilo se ponaša z optimalnim izkoristkom prostora: pod pokrovom prtljažnika je 280-litrski prtljažni prostor; pri podrti zadnji klopi znaša njegova prostornina kar 987 litrov.
 


 

Vsi funkcijski elementi v notranjosti omogočajo intuitivno upravljanje. Prečiščen dizajn, številna odlagalna mesta in prostornost ustvarjajo v notranjosti vozila izjemno pozitiven občutek. Mladostne kombinacije barv in materialov poudarjajo terenski značaj Taiguna. Poleg tega je Volkswagnova ekipa oblikovala tudi različne individualne, terenski vožnji prilagojene rešitve za upravljanje. To so na primer vrtljivi regulatorji v prezračevalnih šobah na armaturni plošči, s katerimi je mogoče prvič uravnavati temperaturo in ventilator ter odčitati nastavitve teh parametrov.