S Toyoto Land Cruiser na Mount Everest

Zanimivosti

Toyota Land Cruiser ima za sabo bogato zgodovino osvajanja gora. Je prvo vozilo, ki je osvojilo šesto postajo na gori Fudži. Zdaj, več kot 60 let pozneje, pa so Toyoto Land Cruiser izbrali za vozilo, ki je sposobno sodelovati v ambiciozni odpravi Toyota EverTest, katere misija je osvojiti vrh sveta, Mount Everest. Kaj je projekt Toyota EverTest? Odprava […]

Toyota Land Cruiser ima za sabo bogato zgodovino osvajanja gora. Je prvo vozilo, ki je osvojilo šesto postajo na gori Fudži. Zdaj, več kot 60 let pozneje, pa so Toyoto Land Cruiser izbrali za vozilo, ki je sposobno sodelovati v ambiciozni odpravi Toyota EverTest, katere misija je osvojiti vrh sveta, Mount Everest.

Kaj je projekt Toyota EverTest?

Odprava je skupni projekt ruske produkcijske hiše RD Studio, globalnega spletnega portala Yandex in Toyote.

Cilj RD Studia je posneti televizijski dokumentarec v realnem času, ki bi prikazal, kako se profesionalna alpinistična odprava spopade z najvišjo goro na svetu. Yandex Maps naj bi ob tem zajel ekskluzivni »ulični pogled« vzpona za spletne uporabnike in panoramski obhod z vrha sveta.

Člani odprave so se z izredno zmogljivima modeloma Toyote Land Cruiser pripeljali iz več kot 7000 kilometrov oddaljene izhodiščne točke v Rusiji do severnega baznega tabora na Everestu in nazaj.

Dodatno opremo so predstavljale samo zimske (in rezervne) pnevmatike, snežne verige, dodatna zaloga goriva, osnovno orodje, strešni kovčki ter dinamični jermeni in objemke.

Morda bi jih, če bi lahko do zadnjega kotička napolnjeno s potniki in opremo prečkalo nevarna polja, stepe in številne nevarne premrze ter ob tem ostalo popolnoma zanesljivo in zaupanja vredno na visoki nadmorski višini.

Vrednost Land Cruiserjev ni prišla do izraza samo med vožnjo. Ker so ju imeli na voljo v baznem taboru med aklimatizacijo, so se člani odprave lahko umaknili na varno ob simptomih višinske bolezni. S takojšnjim prevozom v dolino, običajno so se na razdalji 50 km spustili za 1000 m nižje, so si lahko hitreje opomogli, preden so se znova pridružili ostalim članom odprave.

15.000 km dolgo odpravo sta oba Land Cruiserja prevozila brez ene same okvare. Enako sposobna in zanesljiva sta bila v nižinah in na nadmorski višini 5374 m.

Popolno diagnostično poročilo, ki so ga v Moskvi sestavili Toyotini strokovnjaki, vključuje nekaj manjših prask na karoseriji, toda nobenih resnejših okvar. Po zamenjavi tekočin, filtrov in zavornih oblog sta Land Cruiserja pripravljena na naslednji velik podvig.