Renault Wind Chic TCE 100

Renault, Testi

V terminu 7. – 14. junij 2011 smo imeli na testu vozilo Renault Wind z 1,2-litrskim bencinskim TCE pogonskim agregatom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Na testu: Renault Wind Chic…

Wind, slovenski produkt, razvit v Franciji se pri nas ne prodaja tako dobro kot v tujini. Zanimalo nas je zakaj?

4B73D290-925F-11E0-AC78-C16465B94067

Preden se lotim zgoraj zastavljenega vprašanja, je potrebno napisati kakšno besedo o obliki Winda. Zasnovan je na osnovi Twinga, zaradi česar ima kompaktne mere s katerimi se lahko stlači v majhne parkirne prostore v središču mest. S streho, ki se pospravlja v zgornji del prtljažnika in pri tem ne omejuje tovornega prostora, pa izgleda kot, da ima zadaj nameščen pogonski agregat. Skratka, deluje prav atraktivno športno.

In športen tudi je ta Wind. Z 1,2-litrskim pogonskim agregatom podkrepljenim s turbinskim polnilnikom se lahko Wind po mestnih ulicah premika zelo hitro. Zavoljo dobrega podvozja, ki je povzet po Twingu RS, se tudi dobro drži ceste. Vsekakor pa ne bo to povšeči tistim, ki si želijo udoben francoski avtomobil. Dodatno trdnejši je ob zaprti strehi, medtem ko se ob odprti strehi pokažejo slabosti ne najboljše vzvojne trdnosti karoserije. Športna vožnja mu diši, še posebej vmesni pospeški, ki so na račun precej kratkega pet-stopenjskega ročnega menjalnika zelo dobri. Zavorni sistem deluje v vseh območjih hitrosti suvereno, kar je iz vidika varnosti seveda pomemben dejavnik.

Wind po Twingu deduje visoka vrata, zaradi česar morda malo moti nekoliko slabši pregled na okolico. Majho pa je tudi zadnje okence, ki se ga mora novopečeni lastnik navaditi pri manevriranju v vzratni vožnji. Vsekakor pa ima Wind v primerjavi s Twingom prednost v prtljažniku, saj ponuja fiksnih 270 litrov, kar je kar 40 litrov več kot Twingo!

In zakaj se pri nas ne prodaja tako dobro kot v tujini? Mogoče zato, ker Slovenci ne znamo uživati. V mestu je praktičen skorajda tako kot Twingo, a ponuja več užitka, če upoštevamo, da se v njem pogosto pele le ena ali dve osebi..

Ženski komentar – Andreja:
“Najlepše pri tem avtu sta oblika in občutek, da voziš nekaj posebnega. Je luškan, majhen in vpadljiv. Preprosto »chic«.
Ko se mu približuješ na parkirišču, se počutiš kot ponosen lastnik Renaulta, ki ni čisto navadna »petka«. Ko odpreš streho, pesem zaigra. Pozabiš na probleme in veter odnese skrbi.
Kar dama pogreša v Windu je ogledalce na sovoznikovem sedežu. Saj vem… morala bi biti samo za volanom. Ampak, če se pusti zapeljati kot sopotnica, rada preveri ali je lepa.”

3FB1EA42-98DF-11E0-BDDB-814165B94067

V terminu 7. – 14. junij 2011 smo imeli na testu vozilo Renault Wind z 1,2-litrskim bencinskim TCE pogonskim agregatom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Na testu: Renault Wind Chic TCE 100.

Vprašanje uporabnice vetrič: Sem ga imela na testu, super avto. Kje pa ima vtičnico za polnjenje baterij?
Odgovor: Vtičnica za polnjenje baterij se nahaja v predalu pred sovoznikom na skrajno levem delu.

Vprašanje uporabnika streha?: Kako se pa streha zlaga? Ali se je mogoče premikati do zmerne hitrosti in streho spustiti oziroma dvigniti?
Odgovor: Wind mora pri odpiranju ali zapiranju strehe stati na mestu z zategnjeno ročno zavoro. Nato je najprej potrebno pri odpiranju strehe vrteči zatič odpreti (zavrteti v levo) nakar se okni avtomatično, če držimo stikalo za odpiranje strehe, spustita. To stikalo se nahaja pri menjalniški ročici, med stikaloma za oken. V približno 12 sekundah se streha pospravi.
 

 
Vprašanje uporabnika “razlika med ceno”: Za kje pa se nabere več kot 1000 evrov razlike med ceno osnovnega in testnega Winda?
Odgovor: Osnovna cena Winda Chic TCE 100 znaša 16.990 evrov. Testna različica je vsebovala še paket “Klima” (470 evrov), ki vsebuje samodejno klimatsko napravo skupaj z brisalniki s senzorjem za dež. Prednja sedeža sta bila ogrevana, kar stane 150 evrov. Razliko, 390 evrov, do končne cene Winda, 18.000 evrov, pa je potrebno dopisati kovinski barvi.
 
Vprašanje uporabnika “veter v laseh”: Kako pa piha med vožnjo brez strehe?
Odgovor: Do približno 70 km/h je vožnja z Windom pri odprti strehi sveža in udobna. Nad to hitrostjo se še tako močna ženska frizura z dolgimi lasmi skuštra.
 
Vprašanje uporabnice mačkica__: TCE pravijo, da so požrešni motorji. Koliko pa porabi Wind? Ali je bolje vzeti tistega z motorjem 1.6?
Odgovor: Testni Wind z motorjem TCE je na testu povprečno porabil malce manj kot 9 litrov goriva pri menjavi prestav v nekoliko višjih vrtljajih. Wind z bencinskim motorjem 1.6 16V in močjo 98 kW (133 KM) po tehničnih podatkih povprečno porabi med 5,7 (zunaj) in 9,1 (mestna vožnja) litri bencina. Poraba je torej, gledano po tehničnih podatkih, nižja pri Windu s sodobnejšim TCE motorjem. V praksi pa je pri športnejši vožnji skorajda primerljiva.
 
696AF19C-97F1-11E0-990E-814165B94067
 
_______
Podatki:
 
Motor / menjalnik: 1.2 TCE 100, turbobencinski (74 kW, 152 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 8,0 / 5,3 / 6,3 (CO2: 145 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 10,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 3828 / 1698 / 1415 mm
Medosna razdalja: 2368 mm
Teža: 1131 kg
Posoda za gorivo: 40 l
Št. sedežev: 2
Prostornina prtljažnika: 270 – 360 l
 
Osnovna cena vozila: € 16.990
Cena testnega vozila: € 18.000

 


Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine