Razvoj avto športa v Sloveniji: Je nova proga lahko rešitev?

Avtomobilizem, KHD

Na novinarski konferenci so predstavniki Zveze za avto šport Slovenije (AŠ 2005) predstavili svoje delovanje, razvoj avto športa v Sloveniji in njegovo trenutno stanje.  Zvezo sestavlja 74 društev, ki so se zaradi uresničevanja skupnih ciljev in nalog s pogodbo združila v AŠ 2005. V Sloveniji je kategoriziranih 53 voznikov tako v državnih kot tudi v […]

Na novinarski konferenci so predstavniki Zveze za avto šport Slovenije (AŠ 2005) predstavili svoje delovanje, razvoj avto športa v Sloveniji in njegovo trenutno stanje. 

Zvezo sestavlja 74 društev, ki so se zaradi uresničevanja skupnih ciljev in nalog s pogodbo združila v AŠ 2005. V Sloveniji je kategoriziranih 53 voznikov tako v državnih kot tudi v mednarodnih razredih v panogah cestno hitrostnega avtomobilizma, gorsko hitrostnega avtomobilizma, rallya in avtokrosa. Zveza si z različnimi projekti prizadeva pomagati mladim, nadarjenim športnikom, med katere sodi tudi aktualni projekt dvonamenskih vsebin »Proga za hitrostne preizkušnje Gaj, Cerklje ob Krki«.

Ena izmed dejavnosti Zveze je širiti prometno in tehnično kulturo ter se vključevati v akcije in dejavnosti na področju prometne preventive. Hkrati vzpodbuja inventivnost, iznajditeljstvo, tehniško ustvarjalnost in raziskovalno dejavnost. Na Zvezi poudarjajo, da je tehnični razvoj, ki ga med drugim ponuja tudi avto šport, zrcalo razvoja države.

Podmladek v avto športu

Zveza AŠ 2005 si močno prizadeva pomagati mladim talentom. Tako vsako leto že licencirane mlade talentirane voznike prijavlja na FIA izbore.

»Takšen primer je 21-letni Tim Novak, ki je leta 2014 med 120 tekmovalci zmagal na FIA izboru za JV Evropo. Po zmagi je prejel povabilo na izpopolnjevanje na »FIA Institute Academy«, kjer je v letu 2015 sodelovalo 12 najperspektivnejših voznikov različnih panog avto športa iz celega sveta. Tim trenutno uspešno tekmuje v mednarodnem »Opel Adam rally Cup-u« v Nemčiji«, je povedal Drago Božič, član upravnega odbora Zveze AŠ 2005.

Novak-Ocvirk, reli Citta di Bassano 2015

Še posebej ponosni so na projekt »RaceStar«, ki vsem zainteresiranim omogoča, da spoznajo avto šport, najboljši pa dobijo dirkaške izkušnje. Tako je v lanskem letu Zveza omogočila 25-letnemu Boštjanu Avblju tekmovanje v pokalu »Germanol Twingo« kjer je osvojil lovoriko, uspeh pa je nato še ponovil na mednarodnem tekmovanju »ESET TWC«, kjer je med 136 udeleženci osvojil naslov prvaka. Danes uspešno tekmuje v »ESET TWC Clio Cupu« in se pripravlja na naslednjo sezono, ko bo nastopil na dirkah FIA »European Touring Car Cup«.

»V Zvezi podpiramo tudi projekte mladih v tujini, ki si želijo nastopati v kategorijah, ki jih v Sloveniji nimamo. Takšen primer sta mlada, perspektivna nekdanja voznika kartinga Sara Markučič in Gašper Mihevc, ki sta uspešno opravila testiranja v F4 – Italija. Žal ima Zveza omejena finančna sredstva, zato mladim talentom ne moremo pomagati v takšnem obsegu kot bi si želeli«, poudarja Drago Božič.

Iz zgodovine v sedanjost

Slovenija ima dolgo zgodovino avto športa. Že leta 1911 smo na naših tleh gostili prvo avtomobilistično dirko. Kasneje se je avtomobilistični šport razvijal prek gorskih dirk na Vrhniki in Ljubelju, po 2. svetovni vojni pa so novo gonilo razvoja tega športa postale gorske dirke na Gorjance. Slovenski dirkači so se vse pogosteje  začeli pojavljati na velikih mednarodnih prireditvah, leta 1970 pa smo gostili prvo avtomobilsko dirko za evropsko prvenstvo.

Kljub svoji bogati zgodovini, pa danes avto šport v Sloveniji ne uživa enakega statusa kot nekateri drugi športi. Na Zvezi poudarjajo, da je slabost avto športa v Sloveniji predvsem v neenotni delitvi različnih panog, kar za nekatere discipline predstavlja težje pogoje za napredovanje. Takšen primer je karting, sicer zelo priljubljena športna disciplina v  Evropi in drugod po svetu, ki se je pred leti tudi vključila v svetovno zvezo FIA. Kljub temu, da je v bivši Jugoslaviji karting doživel največji in najhitrejši razmah prav v Sloveniji, pa je v zadnjih tridesetih letih zanimanje zanj zamrlo. Zveza AŠ 2005 kartinga pod svojim okriljem nima. Disciplina sodi v športni del AMZS in v Sloveniji nima uveljavljene mednarodno priznane klasifikacije razredov po sistemu mednarodne zveze FIA-CIK. To je tudi eden od razlogov, da mladi slovenski dirkači nimajo ustrezne opreme in objektov za trening. V AŠ 2005 sicer razmišljajo, da bi pod svoje okrilje sprejeli tudi karting.

onboard pro karting slovenija 11.7.2013 iztok franko

Tudi 15-letni slovenski dirkač Gašper Mihevc, ki trenutno vozi F4 v italijanskem klubu Torino Squadra Corse, se strinja, da v Sloveniji za tovrsten šport nimamo ustreznih pogojev. Mihevc je že pri 11 letih začel obiskovati Akademijo za karting in nato prestopil v Lotus klub, kjer je oddirkal svojo prvo tekmo v Krškem. Kmalu zatem se je zaradi boljših pogojev v tujini odločil za prestop v italijansko moštvo Baby Race.

»Spoznal sem, da svojega potenciala  pri nas nebi mogel razviti, saj za to ni pravih pogojev. Nimamo dobre proge, ki bi omogočala zahtevne treninge. Na progah v Sloveniji sem moral zavijati levo in desno, saj so bile na ravnini korenine. V Italiji so pogoji popolnoma drugačni in če je proga dobra, lahko tudi napreduješ. Poleg tega je to drag šport in vsak dirkač mora v moštvo prinesti del sponzorskih sredstev. Italijanski sponzorji z veseljem podpirajo domače voznike, v Sloveniji pa je sponzorska sredstva, ki bi mi omogočila napredovanje v tem športu, težko dobiti«, pove mladi Ljubljančan.

Testing in Adria! #f4 #italian #championship ??

A photo posted by Gasper Mihevc (@gmihevc) on

Mihevc v italijanski F4 tako na primer tekmuje z Mickom Schumacherjem, ki ga podpira celotno nemško gospodarstvo in nenazadnje tudi mediji, kar je še posebej pomembno za pridobivanje sponzorske podpore. V Sloveniji pa smo letos ukinili celo prenos F1. Kot mlad tekmovalec si zato Mihevc želi, da bi tudi mediji s pozitivnim pristopom pomagali slovenskim dirkačem, ki si utirajo pot v tujini.

Je nova proga lahko rešitev?

Slaba prepoznavnost avto športa v Sloveniji se tako  odraža tudi v nezanimanju domačih sponzorjev, ki bi talente kot je Gašper Mihevc, ki jih sicer v tujini priznani klubi pozdravljajo in vabijo k sodelovanju,  finančno podprli. Tega se zavedajo tudi na Zvezi, zato si preko različnih projektov prizadevajo pomagati nadarjenim športnikom. Eden takšnih projektov, za katerim stoji Zveza AŠ 2005 je »Proga za hitrostne preizkušnje Gaj, Cerklje ob Krki«. Član upravnega odbora Zveze AŠ 2005, Drago Božič je prepričan, da bi izvedba projekta poleg ostalih koristi, perspektivnim dirkačem ponudila priložnost za razvoj v Sloveniji, saj zahtevni treningi v tujini zahtevajo visoka dodatna finančna sredstva.

lema gp 2013 brno

Uradni nosilec naložbe v novo progo za hitrostne preizkušnje je Ministrstvo za obrambo. V letošnjem letu je projekt po veljavnem Državnem prostorskem načrtu pridobil gradbeno dovoljenje.

Celotno območje je v lasti Republike Slovenije in meri 42,5 ha. Zemlja je trenutno v 5-letnem najemu AŠ 2005, ki si prizadeva, da bi se projekt v večfazni izvedbi docela uresničil. Projekt je dvonamenski, v prvem delu je namenjen razporeditvi letal, v drugem delu pa je razdeljen na 6 programskih sklopov:

  • območje A – steza za hitrostne preizkušnje z večnamenskim objektom in paddock; območje A1 – usposabljanje letaliških gasilcev;
  • območje B – usposabljanje zrakoplovov za zaščito in reševanje;
  • območje C, D – poligon varne vožnje s poudarkom na programih, namenjenih tovornim vozilom;
  • območje E – jezero za zajem vode ter poligon terenske vožnje.

Zveza AŠ 2005 pravi, da je trenutno najpomembnejše, da se vzpostavi območje A.

»Projekt hitrostne proge s poligoni civilne zaščite in šolo varne vožnje je z vidika vzgoje v cestnem prometu in preventive, športa, turizma in gospodarstva eden pomembnejših projektov v zadnjih letih v Republiki Sloveniji«, je prepričan Anton Anderlič, predsednik  Zveze AŠ 2005.

Tudi strokovnjak in komentator za bencinske športe Niko Mihelič je prepričan, da bodo imeli v okviru šole hitre vožnje korist vsi uporabniki. Na poligonu bodo lahko  opravljali treninge varne vožnje, ki jih vrsta javnih služb v državi nujno potrebuje, a za take vadbe pri nas trenutno nimamo ustreznih površin. Pri tem še posebej poudarja pomembnost proge za usposabljanje tako poklicnih voznikov, kot za srečanja s hitrostjo v varnem okolju vseh ostalih voznikov vseh starosti in vseh vrst motornih vozil. Meni, da bo to zagotovo omogočilo izboljšanje prometne varnosti.

Projekt je trenutno v začetni fazi, ko se izvaja vzpostavitev 2.005-metrske proge, ki bo v funkciji promocijskih voženj. V prihodnjih fazah Zveza AŠ 2005 načrtuje, da se bo investitorstvo preneslo iz Ministrstva za obrambo na Ministrstvo za infrastrukturo, ki bo oblikovalo delovno skupino. Ta bo projekt z gradbenim dovoljenjem prijavila za kohezijska sredstva ter izvedla razpis za javno-zasebno partnerstvo za izgradnjo in upravljanje objektov in izvajanje programov. V Gaju so se nedavno v okviru programa usposabljanja domačih gasilskih društev že izvedle vaje, kar kaže na dodano vrednost, ki jo projekt ponuja regiji in lokalni skupnosti. Prva faza bo končana do konca poletja 2016.