Projekt Eko vozni park 2014

Zanimivosti

Nežno dodajanje plina, predvidevanje razmer pred seboj in izkoriščanje prednosti hibridnega pogona je strategija, ki jo je na 70-kilometrski preizkušnji v prometu s Toyotinim hibridom ubral Primož Kovič iz Simobila. Ugnal je tekmece in celo tovarniške obljube o porabi. Štiri podjetja, ki so se v našem izboru EKO vozni park izkazala z zelo učinkovitimi voznimi […]

Nežno dodajanje plina, predvidevanje razmer pred seboj in izkoriščanje prednosti hibridnega pogona je strategija, ki jo je na 70-kilometrski preizkušnji v prometu s Toyotinim hibridom ubral Primož Kovič iz Simobila. Ugnal je tekmece in celo tovarniške obljube o porabi.

Štiri podjetja, ki so se v našem izboru EKO vozni park izkazala z zelo učinkovitimi voznimi parki, so pri Toyoti postavili še pred praktični izziv, prevozili so 70 kilometrov od obrobja skozi središče Ljubljane, po avtocesti do Ivančne Gorice in po podeželju do Dolenjskih Toplic. Andrej Vidmar iz Big Banga, Tina Pirc iz Simobila, Bojan Ambrožič iz Generali Zavarovalnice in Primož Kovič iz Canona Adrie so na omenjeni poti lovili tovarniške obljube, ob tem pa niso uživali zavetja štirih zidov preizkusnega laboratorija, kjer proizvajalci dosegajo sanjske porabe goriva, na cesti so se morali spopadati z gnečo, semaforji, tovornjaki in drugimi ovirami.

Avtomobile najemamo, vselej za enak mesečni najem dobimo varčnejše in bolje opremljene, se glasi recept za najboljši rezultat izbora EKO vozni park Generali zavarovalnice.

Višina izpustov ogljikovega dioksida ni le okoljska puhlica, neposredno je vezana s porabo in stroški goriva, vzdrževanja in odkupne vrednosti rabljenega avta. Tega se dobro zavedajo zmagovalci letošnjega izbora EKO vozni park, ki z redno menjavo službenih avtov dosegajo prihranke.

eko_izziv_004_

Izpusti zmanjšujejo mesečni najem

V zadnjem letu so v zavarovalnici s tovrstnim razmišljanjem povprečne izpuste voznega parka zmanjšali za 11 gramov, na 120 gramov ogljikovega dioksida na kilometer s pomočjo novih pridobitev vo voznem parku – renaultov clio in meganov, toyote prius plug­-in hybrid ter volkswagna golfa bluemotion. Tomše pri novih avtih že opaža prihranke pri stroških goriva, Pri službenih vozilih za krajše razdalje, ki letno prevozijo okoli deset tisoč prevoženih kilometrov, je Tomše postavil zgornjo mejo prostornine motorja pod tisoč kubičnih centimetrov, pri »dolgoprogaših« pa je izbiral predvsem varčne dizelske motorje. V Generali zavarovalnici vseh 34 vozil najemajo pri upravljalcu voznih parkov ALD Automotivu. »Ker imamo smo kadrovsko podhranjeni, se nam to splača, saj se z vsemi aktivnostmi povezanimi z avtomobili ukvarja zunanji izvajalec,« pojasnjuje Tomše.

Občina Izola z voznim parkom že v letu 2020

Občina Izola pa je v zadnjem letu zapeljala v leto 2020, ko bodo izpusti novih avtomobilov omejeni na 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Sicer majhen vozni park so letos obnovili, izpusti so padli iz 114 na 95 gramov. Po besedah direktorja občinske uprave Marka Unterlechnerja, pa so to storili preprosto zato, ker se jim je splačalo. »Kupili smo nova vozila, tudi majhnega hibrida toyoto yaris. Prihranki pri porabi so občutni vsak dan, pri vzdrževanju pa bomo privarčevali pri vsakem servisu,« pojasnjuje sogovornik.

Simobil je dizle zamenjal za hibride

V Simobilu, kjer so letos prejeli nagrado za najbolj EKO vozni park med podjetji z velikimi voznimi parki, imajo 62 vozil, so v zadnjem letu dizelske avtomobile zamenjali s hibridi, povprečen izpust pa se je zmanjšal iz 132 na 129 gramov na kilometer. Avtomobile kupujejo z upoštevanjem treh glavnih meril, prvo je poraba oziroma ogljični odtis, drugo zanesljivost in servis, šele tretje nabavna cena. Še naprej pa zaposlene spodbujajo s tečaji varčne vožnje, z interno komunikacijo in vpletanjem v okoljske aktivnosti.

Big bang požrešne avte nadomestil z varčnimi

Najbolj uspešni pri zmanjševanju izpustov v lanske letu pa so bili pri Big Bangu, vozni park so zmanjšali iz 23 na 15 vozil, odprodali so večino starih avtomobilov pri katerih so stroški porabe in vzdrževanja pošteno izstopali iz povprečja in vozni park napolnili z varčnimi mercedes-benzi razreda B in toyotami rav4. Povprečen izpust na avto je upadel z lanskih 140 na 115,8 grama, prihrankov še niso izračunali, a jih pričakujejo.