Primož Lemež: Saga o AŠ 2005 in denarju

Avtomobilizem, Blog, Slovenija, Šport

V začetku decembra smo prejeli zapis Primoža Lemeža, ki se je spraševal kam gre denar, ki ga prejema panožna zveza za avto šport Slovenije AŠ 2005.

V začetku decembra smo prejeli zapis Primoža Lemeža, ki se je spraševal kam gre denar, ki ga prejema panožna zveza za avto šport Slovenije AŠ 2005.

Tokratno odprto pismo je bilo poleg medijem posredovano še organom; računskemu sodišču KPK in ministrstvom.

Primož Lemež:

Spoštovani kolegi!

Pred časom, ko sem pisal o statutu AMZS in sem večkrat omenil tudi dejstvo, da se v pripravo novega statuta pletejo tudi društva, ki tvorijo jedro Zveze za avtomobilski šport AŠ 2005, sem bil deležen groženj o tožbi in deskriditaciji vodilnih ljudi AŠ 2005. Seveda me to ni nikakor presenetilo, saj sem v tem času Dagmarja Šusterja dobro spoznal in poznam način njegovega delovanja.

Presenetilo pa me je, da mi je anonimni vir nekaj dni za tem poslal pismo. Pismo je moral poslati nekdo, ki je zelo blizu vodstva AŠ 2005, saj so podatki v njem do stotina evra natančni. Do teh podatkov pa le težko pride nekdo »od zunaj«.

Da skrajšam celo zgodbo … v tem pismu anonimni vir trdi, da sredstva, ki jih je AŠ 2005 prejela iz Ministrstva za šport (kakor koli se to ministrstvo že imenuje v določenem obdobju) ter od Fundacije za šport v obdobju med letom 2005 in 2013, niso bila porabljena v skladu z razpisi. Med prejetimi sredstvi je bilo namreč kar precej denarja, ki bi moral biti namenjen neposredno voznikom. Ko sem o tem najprej povprašal predsednika Antona Anderliča in direktorja zveze Dagmarja Šusterja, sem dobil tristranski odgovor iz odvetniške družbe Čeferin, vendar z zelo splošnim pojasnilom, češ da je bil denar porabljen v skladu z razpisi in da so vsi organi AŠ 2005 bla, bla, bla … Že to, da sem dobil pojasnilo iz strani ene najbolj razvpitih odvetniških družb v Sloveniji, mi je dalo misliti, da so informacije anonimnega vira verjetno povsem pravilne!

Zato sem se odločil, da se obrnem neposredno na klube in dirkače. Odziv je bil takojšen, množičen in buren! Prejemnika sredstev iz naslova ministrstva in Fundacije naj bi bila – po podatkih, ki sem jih uspel pridobiti – samo dva: Aleks Humar, ki je za osvojeno drugo mesto na Rallyju Saturnus prejel 5.000 evrov nagrade, ter Tomaž Kaučič, ki je prav tako prejel 5.000 evrov za nastop na rallyju za svetovno prvenstvo v Veliki Britaniji. Denar je prejel kot nagrado za osvojeni naslov državnega prvaka. Če je denar morda prejel še kdo, se opravičujem za pomanjkljive informacije. Vendar ko sem govoril z večino državnih prvakov iz tega obdobja, nihče ni prejel niti centa. AŠ 2005 pa bi morala, glede na razpise, tekmovalcem v tem času razdeliti skoraj 300.000 evrov sredstev, ki jih je prejela s strani države, enak znesek, glede na določila razpisov, pa bi moral primakniti AŠ 2005 iz lastnih sredstev!

S skoraj 600.000 evri denarja pa se da resnično vzgojiti nekaj mladih voznikov, ki bi lahko segli tudi po vidnejših uvrstitvah na mednarodni ravni.

primoz lemez - 2 del as 2005 poraba in prihodkiTo, da AŠ 2005 dela s svojim denarjem precej po domače, me niti ne skrbi preveč. Taki pač so in če organi AŠ 2005 to dovolijo, naj delajo kar koli hočejo. Če ne delajo zakonito, so zato pristojni državni organi. In temu, kako ravnajo z denarjem, in vsemu ostalemu, so seveda primerni tudi uspehi panoge!

Skrbi me predvsem odnos do sredstev, ki jih prejmejo iz državnega proračuna. Še manj pa mi je jasen odnos ministrstva in Fundacije do tega denarja. Medtem ko nekaterim organizacijam preverijo vsako vejico v pogodbah, pa lahko drugi s proračunskim denarjem očitno delajo, kar hočejo, če le imajo predsednika, ki je visoka politična osebnost. Tako kot sta recimo predsednik AŠ 2005 in hkrati predsednik stranke LDS Anton Anderlič in direktor Dagmar Šuster, ki robanti in grozi vsepovprek.

Zato tega pisma ne pošiljam samo medijem, ampak tudi ministru dr. Jerneju Pikalu, Računskemu sodišču, Protikorupcijski komisiji ter predsedniku Olimpijskega komiteja. Obenem pa prilagam tudi tabelo, iz katere je razvidno, koliko denarja je prejela AŠ 2005 iz naslova ministrstva in Fundacije med leti 2005 in 2013!

V odzivu na pismo, ki sem ga poslal klubom, se je Dagmar Šuster v enem od medijev razburjal predvsem zato, ker je zveza dobila tako malo denarja. Lepo prosim, kdo pa je za to kriv, če ne ravno vodstvo AŠ 2005? In še s tem »malo« denarja, delajo tako, kot se jim zahoče.

V odzivu na moje pismo klubom, pa so mi ti poslali še celo vrsto drugih pritožb o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju in delovanju Zveze.

S spoštovanjem, Primož Lemež

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.