Primerjava: Renault Clio GT ali Clio R.S.

Renault, Testi

Ste športnik po duši? Potrebujete zaradi tega radikalen športen avtomobil ali zgolj takšnega videza? Radi “tiščite” čez ovinke, a še raje po dirkališčih?

Ste športnik po duši? Potrebujete zaradi tega radikalen športen avtomobil ali zgolj takšnega videza? Radi “tiščite” čez ovinke, a še raje po dirkališčih? Ste pristaš znamke Renault?

Če ste se v zgornjih dilemah vsaj malo našli, potem je ta test pripravljen ravno za vas. Predstavljam vam namreč Clia GT in Clia R.S., ki se ne ločita zgolj po ceni, ampak tudi po voznih lastnostih, udobnosti in občutku za volanom.

renault clio gt in clio r.s. 2014

Novi Clio je lep. O tem ni dvoma in o tem smo že pisali večkrat na našem portalu. Če se odločite za dve najboljši različici, GT ali R.S., potem boste dobili še tisti dodaten kanček športnega izgleda. Težko se je odločiti kateri je lepši, a bistvene razlike se poznajo predvsem drugje…

Detajli, ki ju ločujejo in združujejo hkrati.

Detajli, ki ju ločujejo in združujejo hkrati.

Pričnimo pri denarnici. GT različica Clia vas bo stala kar 4.000 evrov manj, kot našpičena R.S.-ka! Največji razlog za to se skriva seveda pod motornim pokrovom in na podvozju. Pri GT-ju vas bo razvajal 1,2-litrski 88 kW močan bencinski pogonski agregat, ki ponuja več kot dovolj moči za vsakodnevno uporabo. Težko mu očitam podhranjenost vse dokler ne naredim nekaj kilometrov z ostrejšo različico, ki s svojim Launch Controlom poskrbi za številna zabavna pospeševanja in lovljenje časa 6,7 sekund do stotke. Tudi najvišja hitrost govori seveda v prid različice s 147 kW moči.

GT ali R.S.?

GT ali R.S.?

V notranjosti so v obeh primerih poskušali v oddelku Renault Sport pustiti svoj pečat. Naloga jim je seveda uspešno uspela. V Cliu R.S. sem zgolj pogrešal tiste odlične Recaro sedeže, ki smo si jih lahko omislili pri prejšnji generaciji. Le teh še ni na voljo, najverjetneje pa bodo prišli na spisek dodatne opreme tekom življenjskega cikla modela. Z naprednim informacijskim sistemom R-Linkom v GT-ju sem lahko izbiral še kakšen zvok motorja bom poslušal preko zvočnikov. Ideja je dobra, a v R.S.-u poponoma nepotrebna (lahko se jo naroči), saj že sam avtomobil pušča za seboj čudovito zvočno kuliso. Če imate radi pogosto tudi omirjen zvok motorja, potem je GT za vas.

Največja razlika med obema voziloma se nahaja v njuni športnosti, ki se pokaže v praksi. S Cup podvozjem je Clio R.S. pripravljen za preživljanje prostega časa tudi na dirkališčih. Kljub temu, da se mnogi zmrdujejo nad samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko EDC, češ, da ni dovolj športen, najverjetneje ga že niso preizkusili. Ni ravno F1 menjalnik, vendar še vedno dopušča veliko zabave. Ob polnem pospeševanju avtomobil pusti, da zavrtite obrate do blokade nakar vas s piskom opozori, da prestavlja v višjo prestavo. Ročno se sekvenčno prestavlja v obeh primerih tako z ročko ob voznikum kot tudi lahko s pomočjo ročic oziroma “lopatic” za volanom. Oba modela imata enak samodejni menjalnik, vendar tudi za voljo več moči, ga je seveda lepše uporabljati tistega v primeru različice R.S.

Pri vsakodnevni uporabi ima prednost seveda različica GT, ki dosega predvsem nižjo povprečno porabo. Pri normalni vožnji pa je potrebno še pohvaliti Clia R.S., ki se lahko prav spodobno vede, beri lepo požira neravnine. Seveda je GT še vedno nekoliko mehkejši.

renault clio GT vs. clio R.S. 2014

Katerega izbrati? Odločitev ne bi smela biti pretežka. Če iščete vozilo s katerim boste želeli predvsem izstopati, a hkrati ne preveč zapravljati za gorivo, potem je odločitev jasna – GT. Clio R.S. je z novo generacijo postal bolj civiliziran in ni več tako sto-odstotni “track day” avtomobil, a je še vedno rezerviran za tiste, ki si želijo zmogljiv avtomobil tega velikostnega razreda.

Vas zanima kaj bi jaz izbral? No, tudi če vas ne, bom zapisal! Clia R.S., ki bi ga imel kot drugi avtomobil pri hiši – za manjše opravke in vikend seanse.

_______
Podatki:

Renault Clio R.S. 200 EDC (tema na forumu)

Motor / menjalnik: 1618 ccm, turbobencinski (147 kW/200 KM, 220 Nm) / 6-st. sam. EDC
Poraba po ECE: 8,1 / 5,1 / 6,3 (CO2: 144 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 225 km/h / 6,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4063 / 1732 / 1448 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Teža: 1204 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 300 – 1146 l

Osnovna cena (1.2, Authentique): 11.290 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 22.290 EUR

Renault Clio GT 120 EDC (tema na forumu)

Motor / menjalnik: 1.2 TCe GT 120, turbobencinski (88 kW/120 KM, 220 Nm) / 6-st. sam. EDC
Poraba po ECE: 6,6 / 4,4 / 5,2 (CO2: 120 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 199 km/h / XY sekund
Dolžina / širina / višina: 4063 / 1732 / 1448 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Višina podvozja: 120 mm
Teža: 1090 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 300 – 1146 l

Osnovna cena (1.2, Authentique): 11.290 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 18.290 EUR