Prihaja Ibiza Cupra, kar je bistvo znamke Seat

Aktualno, Novosti

Nova Ibiza CUPRA predstavlja bistvo znamke SEAT v najbolj pristni obliki – kombinacija dizajna, izvrstnih voznih zmogljivosti in najsodobnejše tehnologije ustvarja enega bolj dinamičnih avtomobilov v tem razredu. Ibiza CUPRA je zaradi svoje kompaktne oblike in izjemne funkcionalnosti dinamičen avto za vsakodnevne vožnje.

Nova Ibiza CUPRA predstavlja bistvo znamke SEAT v najbolj pristni obliki – kombinacija dizajna, izvrstnih voznih zmogljivosti in najsodobnejše tehnologije ustvarja enega bolj dinamičnih avtomobilov v tem razredu.
 

Ibiza CUPRA je zaradi svoje kompaktne oblike in izjemne funkcionalnosti dinamičen avto za vsakodnevne vožnje. Navduši predvsem z voznimi zmogljivostmi – za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje samo 6,9 sekunde, največjo hitrost pa doseže pri 228 km/h – in hkrati z izjemno gospodarnostjo, saj za 100 km poti v povprečju porabi samo 5,9 litrov goriva. Prodaja novega modela bo stekla februarja 2013.

767060BE-28C0-11E2-9523-E7A465B94067

Prva generacija Ibize CUPRA je na ceste zapeljala leta 1997 – od takrat pa do danes so dinamični modeli CUPRA postali ikone znamke SEAT. Novo poglavje piše nova Ibiza CUPRA – z motorjem s 132 kW (180 KM), 7-stopenjskim menjalnikom DSG, elektronsko zaporo diferenciala (XDS) in zmogljivimi zavorami. Ena izmed inovacij je opcijski prenosni multimedijski sistem SEAT Portable System, ki združuje funkcije navigacije in infotainmenta in ga je možno uporabljati tudi zunaj vozila.
 
Vozne zmogljivosti, najsodobnejša tehnologija
 
Vrhunski motor 1.4 TSI uporablja tehnologijo dvojnega tlačnega polnjenja s kompresorjem in turbopolnilnikom ter direktno vbrizgavanje goriva. Moč 132 kW (180 KM) in navor 250 Nm zagotavljata vozilu suverene vozne zmogljivosti, poseben zvočni izvajalnik v izpušnem sistemu pa ustvarja poln, športen zvok. 7-stopenjski menjalnik DSG z zelo kratkimi prestavnimi časi je sedaj mogoče upravljati tudi z obvolanskima prestavnima ročicama.
 
Podvozje Ibize CUPRA s serijskimi 17-palčnimi platišči je znižano, da zagotavlja optimalno natančnost in dinamiko krmiljenja. Vrhunski zavorni sistem AP Racing Performance je opcijsko na voljo namesto serijskih visokozmogljivih zavor. Elektronska zapora diferenciala (XDS) zmanjšuje težnjo vozila k podkrmiljenju in izboljšuje vodljivost pri hitri vožnji skozi ovinke. Elektronski stabilizacijski program (ESP), ki vključuje asistenco za speljevanje na klancu, je sestavni del serijskega paketa varnostnih sistemov. Ibiza je na poskusnem trčenju Euro NCAP osvojila najboljšo oceno, pet zvezdic.
 
6ABA1742-28C0-11E2-A129-E7A465B94067
 
Prepoznaven dizajn z markantnimi potezami
 
Izrazit dizajn že na prvi pogled razkrije dinamičen in suveren značaj nove Ibize CUPRA. Novi sprednji del s široko mrežo hladilnika in velikimi odprtinami za zajemanje zraka poudarja širino, kompaktno zasnovo in moč vozila. Prefinjena oblika sprednjih žarometov odraža pozornost, ki jo SEAT posveča detajlom. Oglati slog serijskih biksenonskih žarometov je značilna poteza SEAT-ove nove oblikovalske govorice in je hkrati harmonično integriran v celostno podobo vozila. Dnevne LED-luči sledijo obliki žarometov, s čimer dajejo vozilu prepoznaven svetlobni izraz. Enako velja za zadnje LED-luči. Biksenonski žarometi zagotavljajo optimalno osvetlitev cestišča. Statične smerno prilagodljive luči so integrirane v sprednji meglenki.
 
Stransko silhueto 3-vratnega kupeja določajo prečiščene linije in ostri robovi, piko na i celostni dinamiki pa dajejo mišičasti zadnji koloteki in ekskluzivna 17-palčna platišča. Črni, sijoči ohišji zunanjih ogledal ustvarjata kontrast z lakom karoserije. Tudi športna oblika zadnjega dela poudarja posebno vlogo, ki jo ima Ibiza CUPRA kot novo merilo v razredu kompaktnih vozil – v širok odbijač je vstavljen markanten, matiran črn difuzor z integrirano izpušno cevjo trapezne oblike.
 
Čustvena moč zunanjega dizajna je prenesena tudi v notranjost nove Ibize CUPRA in njeno minimalistično, jasno strukturirano armaturno ploščo. Edinstven občutek kakovosti in natančnosti izdelave odraža skrbnost pri izdelavi tudi najmanjših detajlov. Novi športni volan krasi logotip CUPRA. Volan vključuje prestavni ročici, ki vozniku omogočata, da s konicami prstov lahko udobno upravlja menjalnik DSG. Poleg tega je CUPRA opremljena tudi s športnimi sedeži z opcijskim dvobarvnim oblazinjenjem – tudi to odraža poseben položaj, ki ga zaseda ta vrhunski model serije Ibiza.
 
Ibiza CUPRA se ponaša s povsem novim infotainment sistemom – vrhunske avdiosisteme je mogoče nadgraditi z inovativnim multimedijskim sistemom SEAT Portable System. Cenovno ugodna naprava s 5-palčnim zaslonom je integrirana v elektronski sistem vozila. Je snemljiva, zato jo je mogoče uporabljati tudi zunaj vozila. Njene številne funkcije omogočajo navigacijo, prostoročno telefoniranje z glasovnim upravljanjem in prikaz informacij potovalnega računalnika. Sistem vključuje tudi funkcijo “fotookvirja”, ki uporabniku omogoča, da naloži svoje lastne fotografije, pa tudi funkcijo “svetilke”, s katero si je ponoči možno svetiti zunaj vozila. 
 
Maja prihodnje leto bo SEAT Portable System vključeval še druge nove funkcije, kot je spletno povezavo preko povezanega pametnega telefona – uporabniki bodo tako lahko dostopali do aktualnih informacij o prometu, vremenu in možnostih parkiranja ter uporabljali funkcijo iskanja, vezano na trenutno lokacijo vozila. 
 
SEAT je edino špansko podjetje v tej panogi, ki pokriva celotni razpon avtomobilske proizvodnje – od dizajna, razvoja in proizvodnje do trženja. Je član koncerna Volkswagen in mednarodno podjetje s sedežem v Martorellu (Barcelona). 80% svojih vozil izvaža v 75 držav. V letu 2011 je znašal obseg njegovega prometa več kot 5,0 milijarde evrov, število prodanih vozil pa je preseglo 350.000.