Oplova ofenziva na področju porabe goriva in izpustov

Zanimivosti

Opel se je odločil, da bo samoiniciativno uporabil strožja merila za emisije, še preden bodo ta zakonsko obvezna, tako za izpust CO2, kot NOx. Od drugega četrtletja 2016 dalje bo namreč ob uradnih podatkih o porabi in izpustu CO2 začel navajati tudi podatke, pridobljene po proceduri cikla WLTP. Ob tem so pred kratkim inženirji za […]

Opel se je odločil, da bo samoiniciativno uporabil strožja merila za emisije, še preden bodo ta zakonsko obvezna, tako za izpust CO2, kot NOx. Od drugega četrtletja 2016 dalje bo namreč ob uradnih podatkih o porabi in izpustu CO2 začel navajati tudi podatke, pridobljene po proceduri cikla WLTP. Ob tem so pred kratkim inženirji za dizelske motorje, za nadaljnje zmanjšanje izpustov NOx, začeli uvajati posodobitve in izboljšave selektivnega katalizatorja SCR v izpušnem sistemu dizelskih motorjev. Pri tem gre za samoiniciativno potezo v sklopu prehoda v tako imenovano RDE zakonodajo (Real Driving Emissions), ki bo pričela veljati leta 2017. Opel se zavezuje k posredovanju transparentnih podatkov organom testiranj.

»Dogodki in debate v preteklih tednih in mesecih so pokazale, da se je avtomobilska industrija znašla v središču dogajanja in napočil je trenutek za delovanje na osnovi tovrstnega spoznanja,« pravi predsednik Opel Group, dr. Karl-Thomas Neumann. »Očitno je dizelska debata svojevrstna točka preloma. Svet ni več isti, kot je bil pred njo. Tega ne moremo ignorirati. Avtomobilska industrija je ta, ki se mora odločiti, spremeniti in sprejeti percepcijo nove realnosti.«

Poraba goriva in izpust CO2

Od drugega četrtletja 2016 dalje bo Opel, ob uradnih podatkih o porabi in izpustu CO2, objavil za svoje avtomobile, najprej za novo Astro, tudi podatke o porabi goriva, pridobljene v ciklu testiranja WLTP.

EU namerava postopek pridobivanja podatkov o porabi goriva po ciklu NEDC (New European Driving Cycle) nadomestiti s proceduro WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles test Procedure). Procedura testiranja WLTP se sicer izvaja v laboratoriju, vendar ob občutno strožjih merilih, po scenariju, ki omogoča pridobitev podatkov o porabi goriva in izpustu CO2, skladnejših z uporabo avtomobila v realnem prometu. Ta novi testni cikel, oziroma procedura je pomembna pri ohranitvi standardiziranih, ponovljivih in primerljivih rezultatov.

Tehnologija SCR

Opel je trenutno izjemno dejaven na področjih, povezanih z zmanjševanjem izpustov NOx. Strokovnjaki izdelovalca avtomobilov iz Rüsselsheima izboljšujejo učinkovitost sistema čiščenja izpušnih plinov motorjev, skladnih z merili Euro 6. Izboljšave tehnologije SCR so skladne z usmeritvami, tako imenovanih meril RDE, ki bodo postala veljavna v prihodnjih letih. Merila RDE so v bistvu merila izpustov v resnični vožnji, ki bodo zamenjala današnje metode in meritve ter zagotovila realne podatke, veljavne za vožnjo neposredno v prometu.

»Naše analize v zadnjih mesecih so pokazale, da nimamo pripomočkov, ki bi odkrivali, ali so naši avtomobili v postopku testiranja ali ne. Ob tem smo prepričani, da smo zmožni izboljšati učinkovitost tehnologije SCR, torej redukcije dušikovih oksidov v izpušnih plinih naši dizelskih motorjev Euro 6. S tem se odločno približujemo bodočim merilom, tako imenovanim specifikacijam RDE,« poudarja dr. Neumann. »Tehnologija SCR je za nas poglavitna sistemska rešitev dizelskih motorje Euro 6, zato stremimo k nadaljnjem razvoju izboljšanih tehnologij za   večjo učinkovitost.«

Izboljšave sistema Euro 6 SCR so bodo izrazile že v vozilih, ki bodo v prodajne salone prišli poleti 2016. Pod okrilje večanja učinkovitosti sistemom čiščenja izpušnih plinov sodi tudi večanja zadovoljstva strank, saj vključuje pobuda tudi 43.000 avtomobilov, ki že vozijo po evropskih cestah (Zafira Tourer, Insignia in Cascada). Tem vozilom bo na novo uravnano delovanje sistema, ko bo nova kalibracija na voljo.