Avto za manj zahtevne trge bo v Sloveniji dražji od pet tisoč eurov

Aktualno, Novosti

V projekt X90 je Renault vložil skoraj pol milijona eurov in razvil dacio logan, ki z vsemi dajatvami vred stane pet tisoč eurov. V Sloveniji bo avtomobil v samostojnih salonih oziroma v salonih, kjer bo…

V projekt X90 je Renault vložil skoraj pol milijona eurov in razvil dacio logan, ki z vsemi dajatvami vred stane pet tisoč eurov. V Sloveniji bo avtomobil v samostojnih salonih oziroma v salonih, kjer bo jasno ločen od renaultov, na voljo od 10. februarja prihodnje leto, a zaradi bogatejše opreme bo osnovni model dražji od pet tisoč eurov. Koliko natančno, še ni znano.

Logan daje prednost funkcionalnosti pred estetiko

Kupci v državah v razvoju želijo avtomobil z zadkom, ki nudi dovolj prostora petim potnikom in veliko prtljage. Tako je zasnovana tudi 425 centimetrov dolga, oblikovno enostavna dacia logan. Sprednji del zaznamuje trikotna maska s poudarjenim znakom, sicer pa logana v celoti zaznamujejo odsekane linije in ostri robovi karoserije. Zadek je prav tako oglat in po svoji obliki nekoliko spominja na thalio, medtem ko so merilniki in obvolanske ročice povzete po cliu. Armaturna plošča je izdelana iz trde plastiki in oblikovno enostavna, a zato pregledna in funkcionalna. V najbogatejši stopnji opreme se ponaša z vložki iz plastike v barvi aluminija na sredinski konzoli in prstani okoli merilnikov. Pri Renaultu pravijo, da je dacia logan povprečno varen avto, na preizkusnih trkih EuroNCAP pa pričakujejo oceno treh zvezdic.

Najcenejši logan le za manj zahtevne trge

Najcenejši logan ni opremljen niti s servo volanom, inženirji pa so se odrekli tudi stabilizatorju sprednjih koles. Takšnega logana pri nas ne bo na voljo, saj je predviden izključno za manj zahtevne avtomobilske trge. Sicer pa najbogatejšo opremo v loganu predstavljajo ABS, dve zračni blazini, električni pomik vseh štirih stekel in vzvratnih ogledal, klimatska naprava ter radio s CD predvajalnikom. Nizko ceno osnovnega logana je razvojnikom uspelo doseči z uporabo že znanih renaultovih delov, proizvodnjo v državah s cenejšo delovno silo in nenazadnje tudi z različnimi univerzalnimi sestavnimi deli; vzvratni ogledali in stranske letve so na levi in desni strani na primer med seboj popolnoma enaki in zamenljivi med seboj. Cenejša je denimo tudi konstrukcija zadnjih bočnih vrat z enojnim steklom.

Motorji so znani že iz prejšnjih generacij renaultov

Sprva bo logan na voljo z dvema bencinskima motorjema s po dvema ventiloma na valj, ki sta znana že iz prejšnje generacije clia in megana. 1,4-litrski razvije 75 KM, 1,6-litrski motor pa 90 KM. Dizelskega motorja zaenkrat še ni na voljo, saj delež le-teh v državah v razvoju ne igra pomembnejše vloge pri prodaji. 1,5-litrski dCi motor s 65 KM bo tako na voljo prihodnje leto, vzporedno z njim pa bo motorno paleto navzgor zaokrožil še 1,6-litrski bencinski motor s šestnajstventilsko tehniko in 107 KM. Tako kot preizkušeni motorji tudi ostala tehnika obljubljajo stroškovno ugodne servise in nadomestne dele, obenem pa enostavna tehnika omogoča tudi kakšen manjši voznikov samostojen poseg pod motorni pokrov oziroma manjše popravilo.

Ob koncu desetletja letno 700 tisoč loganov

Dacia logan bo sprva prihajala iz tovarne v romunskem mestu Pitesti, kasneje pa še iz tovarn v Rusiji, Maroku, Kolumbiji, Iranu in verjetno tudi s Kitajske. Proizvodnja naj bi do leta 2010 znašala 700 tisoč loganov letno, kar naj bi veliko pripomoglo tudi k Renaultovim načrtom izdelati 4 milijone vozil na leto do konce desetletja.

Prvi vtisi v vožnji

Dacio logan z obema začetnima bencinskima motorjema in v treh različicah (1,4-litrski logan tudi brez ABS in stabilizatorja) smo imeli priložnost preizkusiti po slabših cestah Kapadokije, raznolike in razgibane turške pokrajine. Osnovna različica brez stabilizatorja z 1,4-litrskim motorjem je namenjena za dežele s slabše razvito cestno infrastrukturo, saj ima udobje pri blaženju cestnih neravnin prednost pred lego čim boljšo lego na cesti. Takega avtomobila pri nas ne bo na voljo, enako motoriziran in bolje opremljen logan pa se izkaže že z večjo opremsko prijaznostjo in povsem spodobnimi voznimi lastnostmi, primerljivimi z avtomobili iz devetdesetih let. 1,6-litrski logan nudi še boljše zmogljivosti, saj največja hitrost znaša 175 kilometrov na uro, za pospešek do sto kilometrov na uro pa potrebuje 11,5 sekunde. Loganov glavni adut je poleg ugodno nizke cene tudi prostornost potniške kabine. Zaradi oglate zasnove, precejšne širine in razmeroma velike višine je v notranjosti prostora za pet odraslih potnikov. Trije potniki na zadnji klopi bodo deležni radodarno odmerjenega prostora tako za kolena kot tudi za glave, prostornost zadnje sedežne klopi je primerljiva z limuzinami srednjega razreda. Prtljažni prostor meri 510 litrov, kar ga uvršča še razred višje. Nekoliko mu lahko zamerimo le otežen dostop zaradi majhne odprtine in visokega roba.

Foto: Anže Jamnik