Novost med malčki, nova Opel Corsa

Novosti

Skupaj z Astro je Oplov najbolj priljubljen avtomobil, saj doseže skoraj četrtino letne prodaje blagovne znamke. S tremi, oziroma petimi vrati, je Corsa trenutno četrti najbolje prodajan majhen avtomobil v Zahodni Evropi. Nova, peta generacije Corse se ob sveži oblikovni privlačnosti postavlja še z novim podvozjem in z optimiziranim volanom. Nova generacija bencinskega in povsem […]

Skupaj z Astro je Oplov najbolj priljubljen avtomobil, saj doseže skoraj četrtino letne prodaje blagovne znamke. S tremi, oziroma petimi vrati, je Corsa trenutno četrti najbolje prodajan majhen avtomobil v Zahodni Evropi.

Nova, peta generacije Corse se ob sveži oblikovni privlačnosti postavlja še z novim podvozjem in z optimiziranim volanom. Nova generacija bencinskega in povsem prenovljeni turbo dizelski motorji zagotavljajo udobno vožnjo ter velike zmogljivosti ob majhni porabi goriva.V peti generaciji modela Corse je poleg oblikovalske spremembe večja posebnost v uporabi tehnologije iz višjih avtomobilskih razredov, ki novi Corsi zagotavlja več udobja in varnosti. Med zanimivosti, ki so nam v tem segmentu padli v oči je ogrevanje sprednjega vetrobranskega stekla, ki bo zagotovo priročno v zimskem času, seveda v kolikor nam bo narava omogočila pravo zimsko idilo.

nova-opel-corsa-5-generacija

Novo podvozje in volan za najvišjo raven stabilnosti

Novo podvozje nima niti enega sestavnega dela aktualnega avtomobila. Vzdolžna stabilnost in natančnost vodenja skozi zavoje je izboljšana s pet milimetrov nižjim težiščem, tršim nosilnim okvirjem vpetja koles, spremenjeno geometrijo podvozja in novim premnikom spredaj. Z vsem tem so bili optimizirani odkloni vozila, odzivnosti volana in stopnja podkrmarjenja. Novo vzmetenje bolje in učinkoviteje prestreza ter duši neravnine, s čemer je Corsa pete generacije udobnejša.

Novi trivaljni motor in menjalnik za zabavnejšo vožnjo

Sprememba pod pokrovom motorja nove Corse je povsem na novo razvit trivaljni bencinski motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Nedavno premierno predstavljen v Opel ADAMU, postavlja nova merila za uglajenost delovanja v razredu z izjemno nizko ravnijo hrupa, tresljajev in odločnem zmanjševanju grobosti delovanja. Na voljo je v dveh zmogljivostnih izvedenkah, z največjo močjo 66 kW/90 KM in 85 kW/115 KM. Obe se postavljata s sestavo izpušnih plinov skladno z merili Euro 6, različica z močjo 66kW/90KM porabi le 4,3l/100km v kombiniranem ciklu z izpustom le 100 g/km CO2.

Med bencinske motorje nove Corse sodijo še 1,2 in 1,4-litrski motorji. Novi je 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom, največje moči 74 kW/100 KM in največjega navora 200 Nm med 1850 in 3500 vrtljaji na minuto. To je torej motor z največjo zalogo navora med vsemi motorji nove Corse. Seveda imata oba motorja sestavo izpušnih plinov skladno z merili Euro 6.

Udobje dodajo tudi novi menjalniki, ki se postavljajo tudi z večjo učinkovitostjo. Obema različicama motorja 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo je namenjen povsem nov, kompaktni šeststopenjski ročni menjalnik. Menjalnik je poleg ostalega izjemen tudi zaradi majhnega trenja med vsemi vrtečimi se deli. Poleg tega Opel z novo Corso predstavlja novo generacijo samodejnega, robotiziranega menjalnika Easytronic 3.0. V kombinaciji z 1,4-litrskim bencinskim motorjem z močjo 66 kW/100 KM se postavlja z gospodarnostjo (4,7 l/100 km, 110g/km CO2) in n odzivnim delovanjem. Easytronic za primerno ceno združuje udobje samodejnega menjalnika z učinkovitostjo ročnega menjalnika ter je odlična alternativa za cenovno občutljive stranke, ki se ne želijo odreči udobju samodejnega menjalnika.

motor-opel-corsa

Sistemi pomoči

S pritiskom na gumb sistema City mode, ki je del standardne opreme, se poveča podpora servoojačevalnika, kar je posebej dobrodošlo ob manevriranju v gneči urbanih področij. Serijski je tudi sistem Hill Start Assist, ki ob speljevanju navkreber zadrži delovanje zavor za dve sekundi, s čemer prepreči, da bi se vozilo zapeljalo nazaj.

notranjost-opel-corsa-5-generacija

V novi Corsi so številni sistemi pomoči vozniku, ki so brez primerjave v razredu. Sistem napredni parkirni pomočnik (Advanced Park Assist) zazna primeren parkirni prostor in samodejno parkira vozilo, ne da bi se voznik ob tem sploh dotaknil volanskega obroča. Sistem deluje s pomočjo ultrazvočnih tipal, s katerimi meri parkirna mesta, opravi izračun smeri vožnje vanje in samodejno krmili Corso vanj. Sistemu Park Assist je vedno dodan sistem zaznavanja vozila v mrtvem kotu (Side Blind Sport Alert), ki prav tako uporablja ultrazvočna tipala, s katerimi zaznava možnost trka ob menjavi voznih pasov. Doseg tipal znaša tri metre na obeh bokih. S tem zazna ovire in druga vozila v voznikovem mrtvem kotu. Vsakič, ko drugo vozilo vstopi v prostor, ki ga pokrivajo tipala, se na zunanjem vzvratnem ogledalu prižge opozorilo z diodami LED. Varnost vožnje prav tako večajo tudi druga generacija kamere spredaj Opel Eye, s sistemom prepoznavanja prometnih znakov (Traffic Sign Recognition), sistemom nadzora vožnje preko vzdolžnih oznak na cestišču (Lane Depatrure Warning), sistemom upravljanja delovanja nezasenčenih žarometov (High Beam Assist), sistemom nadzora pravšnje varnostne razdalje (Following Distance Indication) in sistemom opozarjanja na možnost naleta (Forward Collision Warning). Za še večjo varnost je nova generacija Corse lahko opremljena tudi z biksenonskimi žarometi (Bi-Xenon lighting system).