Novo doma: Ford Kuga 2013

Aktualno, Novo doma, Novosti

Slovenski zastopnik za vozila znamke Ford je pričel s prodajo nove Kuge. Če se bo Kuga razširila kot kuga bomo v prihodnosti že videli, a dejstva so sledeča…

Slovenski zastopnik za vozila znamke Ford je pričel s prodajo nove Kuge.

Z manjšim zračnim uporom Kuga poskrbi za tišjo vožnjo in nižjo porabo goriva. Za še boljšo aerodinamičnost poskrbi aktivna reča za zajem zraka pred hladilnikom, ki deluje samodejno. Le ta pa je serijska pri motorjih z ročnim menjalnikom.

Z manjšim zračnim uporom Kuga poskrbi za tišjo vožnjo in nižjo porabo goriva. Za še boljšo aerodinamičnost poskrbi aktivna reža za zajem zraka pred hladilnikom, ki deluje samodejno. Le ta pa je serijska pri motorjih z ročnim menjalnikom.

Če se bo Kuga razširila kot kuga bomo v prihodnosti že videli, a dejstva so sledeča. Nova različica je polna novosti, hkrati pa je predvsem večja. S tem, ko je postala zrelejša je postala tud prostornejša. V dolžino je zrasla za 8 centimetrov na 4,52 metra, se za 3 centimetre povišala in ohranila enako medosno razdaljo 2,69 metra. Z večjimi merami se je povečal še prtljažni prostor za kar 82 litrov na skupnih 492. V notranjosti je tudi za potnike več prostora, medtem ko je armaturna plošča povzeta po najnovejših Fordih.

Na voljo je s pogonom na prednji kolesni par ali na vsa štiri kolesa. Med bencinskimi motorji sta trenutno na voljo različici 1,6-litrskega EcoBoost motorja s 110 ali 134 kW moči. V dizelski ponudbi je trenutno na voljo 2,0-litrski TDCi z močmi 103 ali 120 kW. Prestavlja se s pomočjo ročnega 6-stopenjskega menjalnika ali samodejnega Powershifta z dvojno sklopko. Slednji je dobavljiv le pri močnejših različicah. V prvem četrtletju 2014 pa se bo v ponudbi pojavila še najšibkejša dizelska različica s 65 kW moči in prednjim pogonom.

V spodnjem videu preverite kako je Nastja prvič na sploh preizkusila varnostne sisteme. Kugo je zapeljala po AMZS-jevem poligonu na Vranskem. Preverila je tudi kako Kuga pomaga pri parkiranju.

Kuga se lahko pohvali tudi s senzorjem s pomočjo katerega lahko odprete zadnja prtljažna vrata. Le ta je nameščen pod zadnjim odbijačem. V spodnjem videu preverite kako deluje.

Nivoji opreme so Trend, Titanium in Titanium Plus. Najugodneje boste do svoje Kuge prišli, če se boste odločili za različico 1.6 EcoBoost s 110 kW, 4×2 pogonom in opremo Trend – le ta vas bo stala 19.990 evrov. Kot najdražja izbira velja 2.0 TDCi 120 kW Titanium Plus 4×4 s samodejnim menjalnikom, ki stane 34.080 evrov.

V konkurenco si Kuga prišteva vozila, kot so Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Hyundai ix35, Mazda CX-5, Toyota RAV4, Citroen C4 Aircross, Mitsubishi ASX, BMW X1 in podobni. Cenovno pa je poravnana s Tiguanom, ASX-com in CX-5 ter za 4 do 7 odstotka dražja od konkurenčnih modelov korejskih znamk Kia in Hyundai. V letu 2013 načrtujejo prodajo 90 vozil.

Na domači predstavitvi Ford Kuge pa se je predstavil še mladi slovenski talent Nik Oblak. Preveri njegov nastop na Styling.Over.Net.